A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubja 2021. április 19-i video előadásának címe a Tudnivalók a HPV-ről és a megelőzhető daganatrólvolt.

A vetítettképes videó előadója, Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet vezetője először elmondta, hogy mit jelent a HPV, beszélt a kétszáz tagú vírustörzs család jellemzőiről. Elmondta, hogy igen gyakran előforduló vírusról van szó, a világ lakosságának 80%-a a vírus valamelyik fajtájával életében legalább egyszer megfertőződik.

Felelős a közönséges szemölcsök, a nemi szervi szemölcsök megjelenéséért, valamint a méhnyakrák és egyéb rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásáért.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, melyek legnagyobb része nem okoz tüneteket és magától elmúlik, de az esetek 10 %-ban tartósan fennállhat és hogy immunitás nem alakul ki a fertőzés után.

Az elmúlt években bizonyosságot nyert, hogy a férfiaknak nem csak a fertőzés átadásában van szerepe, hanem a HPV több daganat és kondilóma okozója lehet férfiakban is.

Kiemelte, hogy a vírus átadásához közvetlen bőr-bőr vagy bőr-nyálkahártya kontaktus szükséges, mely esősorban szexuális úton történik, de bőrfelületek érintkezése, közös tárgyhasználat is közvetítő közeg lehet.

Ezután az előadó beszélt a méhnyakrákról, mely a 15-45 év közötti nők körében a  második leggyakrabban előforduló daganatos betegség évi 1200 új beteggel  és közel 500 halálesettel, pedig jelenleg ez az egyetlen rosszindulatú daganatos megbetegedés, amelynek ismerjük a kiváltó okát (99%-ban a HPV vírus felelős), amire van primer prevenció, védőoltás és van szűrési módszer is.

Részletezte a szűrési módszereket és a jelenlegi szűrési ajánlást, beszélt a HPV önmintavételi lehetőségről is.

Bemutatta a Gardasil 9 vakcinát, a 12 évesek ingyenes kampányoltását és a WHO 2020. november 17-én elindított globális stratégiáját, melynek célja:2030-ra érjük el a 90%-os HPV átoltottságot és a szűréseken való 70%-os megjelenést, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt!.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként jött létre a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Januári barangolások a Mátrában

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Mindegy, hogy milyen az időjárás, ha szerda, akkor túra. Örökmozgóink nem riadnak vissza, ha reggel esik az eső, fúj a szél, hideg van, nem süt a nap, mondván, hogy majd kialakul Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szűrővizsgálatok az Esélyegyenlőségi Konferencián Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet szakképzett önkéntesei a MESE felkérésére az Esélyegyenlőségi Konferencia résztvevőinek állapotfelmérést és tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatokat végeztek szeptember 28-án Salgótarjánban 12-14 óráig. Volt vérnyomásmérés, BMI számítás, vércukor, koleszterinszint meghatározás, PSA teszt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Átadási ünnepség a Hatvani Albert Schweitzer Kórházban

2015. október 21-én az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet 3,5 milliárd forintból megújult teljes homlokzatának, a megépült új Központi Műtőblokknak, a Központi Sterilizálónak, egy szeptikus műtőnek, a fedett mentőbejárónak és a megújult Szülészeti Osztálynak átadási ünnepségén Olvass tovább...