A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet „Okoskonyha” klubsorozatának záró előadása hangzott el „Táplálkozz okosan!” címmel 2021. március 08-án.
A vetítettképes video előadója, Bialkó Tímea, dietetikus összefoglalta az előző hét előadás lényeges pontjait: beszélt az „okostányérról”, a bevitt és elégetett energia arányának, az energia egyensúlynak a fontosságáról, a megválasztandó alapanyagokról és azok minőségi kritériumairól, a korszerű konyhatechnikai eljárásokról.
Felsorolta a szakmailag javasolt étkezési szokásokat, hasznos és könnyen kivitelezhető tanácsokat adott a hagyományos ételek receptjeinek a kiegyensúlyozott táplálkozás szerinti átformálásához. Két konkrét alapétel esetében (pörkölt és galuska) be is mutatta alapanyagok, főzési technika, kalória tartalom vonatkozásában, hogy hogyan lehet egészségesebbé tenni táplálékunkat.
Ismertette a februárra kiírt „receptbörze” megvalósulási formáit, a zsűrizés szempontjait. Az interaktív receptverseny két, megosztott első helyezettje (Bistei Istvánné és Póczosné Kvacsek Erzsébet) személyesen fogja megkapni az elismerést, ha a pandémia már megengedi.
Előadása végén Bialkó Tímea ismertette a kérdések felvetésének módját és felajánlotta, hogy továbbra is nyitott a kérdések megválaszolására.
A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.