A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan a rokonai: a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.
Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát az egészséges étrend részeként.
Mi is van a káposztában? A vitamin, B vitamin komplex, C-vitamin, U vitamin, K vitamin, kálium, kén, jód, kalcium, foszfor, vas (ezek egyébként mindenféle káposztában megtalálhatóak)
A kálium a szívnek jó, a kálcium a csontoknak és fogaknak, a vas pedig a vérnek. Véd a bőrkiütések ellen, fékezi a bőr öregedését. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz semlegesítésére. A benne található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. Rendszeres fogyasztása emeli a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok számát, valamint hatásos a májbetegségek gyógyításában is. Nyugtató, segít a fogyásban, gyorsítja a sebgyógyulást.
Számos alkotója védi a sejteket a degeneratív elváltozásoktól, támogatja az immunrendszert, hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Béta-karotin tartalma védi a szem egészségét. Kutatások igazolják, hogy különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Közismert a káposztalé fekélyellenes hatása. Magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni. A benne lévő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak.
Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát.
Gyömbéres káposztasaláta
Hozzávalók: káposzta, 1 fejhagyma, 1 csokor petrezselyem, cca 2 cm gyömbér, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 citrom (kezeletlen, bio ), olívaolaj, mustár, méz, só
A mennyiségeket természetesen ízlés szerint módosíthatjuk.
Elkészítés:
- A káposztát megmossuk, a torzsáját kivágjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát, petrezselyemet apróra vágjuk, a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük
- A citromhéjat lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk.
- A dresszinghez a citromlevet elkeverjük a citromhéjjal, fokhagymával, gyömbérrel, olajjal, mustárral és a mézzel, kevés sóval
- A dresszinget a káposztára öntjük, és jól összekeverjük.
- Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek