A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan a rokonai: a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.

Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik.  Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát az egészséges étrend részeként.

Mi is van a káposztában? A vitamin, B vitamin komplex, C-vitamin, U vitamin, K vitamin, kálium, kén, jód, kalcium, foszfor, vas (ezek egyébként mindenféle káposztában megtalálhatóak)
A kálium a szívnek jó, a kálcium a csontoknak és fogaknak, a vas pedig a vérnek. Véd a bőrkiütések ellen, fékezi a bőr öregedését. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz semlegesítésére. A benne található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. Rendszeres fogyasztása emeli a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok számát, valamint hatásos a májbetegségek gyógyításában is. Nyugtató, segít a fogyásban, gyorsítja a sebgyógyulást.

Számos alkotója védi a sejteket a degeneratív elváltozásoktól, támogatja az immunrendszert, hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Béta-karotin  tartalma védi a szem egészségét. Kutatások igazolják, hogy  különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Közismert a káposztalé  fekélyellenes hatása.  Magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni. A benne lévő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak.

Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát.

 

Gyömbéres káposztasaláta

 Hozzávalók: káposzta, 1 fejhagyma, 1 csokor petrezselyem, cca 2 cm gyömbér, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 citrom (kezeletlen, bio ), olívaolaj, mustár, méz, só

A mennyiségeket természetesen ízlés szerint módosíthatjuk. 

Elkészítés:

  1. A káposztát megmossuk, a torzsáját kivágjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát, petrezselyemet apróra vágjuk, a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük
  2. A citromhéjat lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk.
  3. A dresszinghez a citromlevet elkeverjük a citromhéjjal, fokhagymával, gyömbérrel, olajjal, mustárral és a mézzel, kevés sóval
  4. A dresszinget a káposztára öntjük, és jól összekeverjük.
  5. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei a városi karácsonyi programon

Advent negyedik vasárnapján Salgótarján Fő terén a MRL helyi önkéntesei is aktív részvevői voltak a város „Lelkünk melege” elnevezésű   karácsonyváró programjának. A délután folyamán a város több civil szervezete karácsonyi finomságokkal kínálta és ajándékozta Olvass tovább...

Egyéb

Önkéntes munka Debrecenben

Jótékonysági háztömbfestést szervezett július 9-én a Debreceni Karitatív Testület. Az alapszervezettől hét fő (Benes Lászlóné, Kárász Miklósné, Kerek Imréné, Kozempel Emőke, Zsuzsa, Kupecz Józsefné, Olszewszki Sándorné) vett részt. Parkosításban (kapálás, ásás, virágültetés, locsolás), üdítő és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hálalevél a Szekszárdi Alapszervezet elnökének

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet elnöke ünnepélyes keretek között vette át a Mentálhihiénés Műhely köszöneteként a 2017. évi „Élő Szeretet Embertársainknak” karácsonyi programon önzetlen részvételért a HÁLALEVÉL emléklapot.