Figyelemfelkeltó Rákellenes Világséta 2021. január 10-én.

Egyórás sétával csatlakozott a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének közössége vasárnap egy kezdeményezéshez. A  Világsétán bárki részt vehetett, aki együttérzését szerette volna kifejezni a rákbetegekkel kapcsolatban, illetve támogatni kívánta a rákellenes harcot.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének közössége csatlakozott egy, a világot körbejáró figyelemfelkeltő és egyben adománygyűjtő akcióhoz.
Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke elmondta: egy amerikai egyesület, a Relay for Life első alkalommal hirdette meg a World Cancer Walk-ot, azaz a Rákellenes Világsétát.
A MRL jelentkezését követően már az első napon regisztráltunk a résztvevők között.

Az egyórás sétán – egy előzetes és ingyenes regisztrációt követően – bárki részt vehetett. A tengerentúli szervezet három fő célcsoportot kívánt elérni. Így például voltak, akik egy jelenleg beteg hozzátartozójukért sétáltak együttérzésből, míg mások így emlékezhettek egy rákban elhunyt szerettükre. A harmadik csoportba pedig azok tartoztak, akik hálát éreztek, amiért már legyőzték ezt a betegséget.

A gyülekező ponton az indulás előtt már több mint félszáz résztvevő várta, hogy nekivághasson az egyórás útnak. A nagy létszámra való tekintettel végül három különböző intenzitású útszakaszt jelöltek ki az akció teljesítőinek: egy könnyed sétát a Besztercei-tó körül, egy kicsit „meredekebb” túrát a Csillagvizsgálóig , míg a haladó csoport a Kercseg-tető felé vette az irányt, az óvintézkedések betartásával.
– A sétával kapcsolatban az a véleményem, hogy nem csak arra hivatott, hogy felhívja az emberek figyelmét. Ez egyfajta szolidaritást is jelent, amely kifejezi, hogy senki nincs egyedül. Hiszen mindenkinek, aki igényli, segítünk átjutni a nehézségeken. Azt hiszem, hogy egy meghallgató beszélgetés manapság fontos, szinte elengedhetetlen része a felépülésnek. Persze a lelki támogatás mellett fontos, hogy információkkal is segítsük az út elején járókat.-Kreicsi Mária szerint a gyógyuláshoz vezető úton talán a legfontosabb lépés, hogy nyitottak legyünk, és a rákbetegség többé ne le lehessen tabu téma.

Városról városra sétált a staféta

A Relay for Life egy, a daganatos betegségek ellen küzdő amerikai egyesület, amely a kór elleni harcot adománygyűjtéssel is támogatja. Először hirdették meg a világsétát, amely  stafétaként valósult meg. Minden városnak kijelöltek egy időzónát, például Budapest – és Magyarország valamennyi települése –vasárnap 15 és 16 óra között csatlakozhatott a kezdeményezéshez. Az időintervallumok összessége adta ki végül a teljes 24 órás sétát. A sétálók a közösségi oldalakra feltöltött fotók és videók segítségével követhették nyomon a világ különböző városaiban zajló sétákat.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Vonatozás Budapestre

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Csodás ajándékot kaptak a Gyöngyösiek advent harmadik vasárnapján, december 11-én a MÁV-tól. Az ezen a napon életbe lépett vasúti menetrendi változásoknak köszönhetően közvetlen összeköttetés – eddig Vámosgyörkön át kellett szállni – Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mozgás-Sportnap Miskolcon

2018. március 28 “Mozgás-Sportnap” elkezdődött  

Alapszervezetek

Októberi programajánló – Hatvan

Hatvani Segítő Szolgálat: Figyelemfelhívó séta a mellrák ellen! – Előadások és séta a város főutcáján! Közös szervezés az Alapszervezettel! Időpont: 2016. október 14. péntek, 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház, Hatvan, Kossuth tér 24. Stresszoldó csoportfoglalkozás: 2/2. Időpont: Olvass tovább...