Brüsszel, 2020. november 9-10.

Online találkozó

Az Európai Rák Ligák Szövetségének (ECL) tagjai, 35 ország rákos közösségének szakértői és érdekelt felei gyűltek össze online, hogy megvitassák a rákmegelőzés és -kontroll Európában elért eredményeit és jövőbeli kihívásait. 

Az ECL 2020. évi éves konferenciáját az interneten rendezték meg, és kivételesen minden érdekelt fél számára megnyitották, hogy megünnepeljék az európai rákbetegek szolgálatának 40. évfordulóját, az ECL első tiszteletbeli díjában részesülőt, valamint az Európai Ráklegyőzési Terv bejelentését.

Az ECL, az Európában működő nemzeti és regionális rák ligák hálózata megünnepelte azt a 40 éves munkát, amit a rák emberek életére gyakorolt hatásának csökkentése érdekében folytat.  Az ECL-t 1980-ban Rómában alapította meg 14 prominens liga és 21 ismert rákszakértő, megalkotva a szervezet alapszabályát, ami az akkor halálbüntetésnek számító betegség elleni küzdelemre vonatkozott. A rák nem ismer határokat és könyörtelen. A rákligák ugyanekkor határozták el a kollektív rákellenes küzdelmet. 

Az 1980-as években az előrejelzések szerint a rákos halálozás a 2000-es évet követően is emelkedni fog. Ma már nemcsak a halálozási arány csökkent, hanem elegendő ismerettel rendelkezünk az összes rák közel felének megelőzéséhez. Részben az ECL és tagjai munkájának köszönhetően a tudományos eredmények konkrét cselekvésekké váltak. Ami lehetetlennek tűnt, mára valóság.

Az ECL elnökének üdvözlő beszéde nyitotta meg az online konferenciát. Dr. Sakari Karjalainen, az ECL elnöke kiemelte: „A rák ligák a rákellenes információk és szolgáltatások legfőbb forrásai a közösség számára. Megosztva a rák megszüntetésével kapcsolatos ambíciónkat, semmi sem elég jó nekünk, nekik és az állampolgároknak, a betegeknek, a túlélőknek és az általunk segített gondozóknak. Az ECL hálózat Európa-szerte felkészítette a rák ligákat a rák megelőzésének felgyorsítására, valamint a betegek és szeretteik támogatására irányuló intézkedésekre. Az elmúlt 40 évben az ECL folyamatosan növekedett az eredményekben és a vezetésben. Az ECL kiemelkedő státusza ma az európai rák elleni küzdelemben annak köszönhető, hogy sikeresen együttműködött másokkal, például az Egészségügyi Világszervezettel (WHO-val), a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséggel (IARC-kal), az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel és más elkötelezett civil társadalmi szervezetekkel.”

Dr. Sakari Karjalainen, az Európai Rák Ligák Szövetségének elnöke hozzátette: „Az Európai Bizottság társfinanszírozása lehetővé tette az ECL számára, hogy fokozza munkáját, különösen a politika befolyásolásában, a megelőzés tudatosságának növelésében az Európai Rákellenes Kódex révén, ösztönözve az Ifjúsági Nagyköveteket, hogy javítsanak a fiatalok körében történő terjesztésen és a ligák hálózati lehetőségein valamint a jó gyakorlatok megosztásán és hatékonyabban működjenek együtt, különösen az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.

Ezen a 40. évfordulón az ECL felszólít mindenkit, hogy csatlakozzanak a rák ligák elkötelezett erőfeszítéseihez. A rák elleni védekezésre és a jó hírnévre gyakorolt hatásunk nagyrészt a rák ligák erős hatásán alapul egész Európában. Együtt tehetjük a rák legyőzését lehetséges misszióvá.”

Dr. Karjalainen megragadta az alkalmat, és bejelentette az ECL új tiszteletbeli díjának első nyertesét – Dr. Donald Maxell (Max) Parkint és gratulált neki. 

Dr. Max Parkin, az Oxfordi Egyetem Nuffieldi Népegészségügyi Tanszékének tiszteletbeli tudományos munkatársa elfogadta a díjat és kijelentette: „Őszintén köszönöm az ECL-nek ezt a díjat az európai rákregiszterekkel végzett munkám és a megelőzéssel kapcsolatos kutatásaim elismeréseként. Ennek nagy része az Európai Rákregiszterek Hálózata (ENCR) révén valósult meg, amely 1989-ben jött létre az Európai Bizottság Európai Rákellenes Programja keretében, az európai rákregiszterek szövetségével és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséggel (IARC) közösen. A titkárságot, amelynek 2004-ig én voltam az élén, az IARC egy részlege biztosította, de 2012-ig továbbra is az Irányító Bizottságban dolgoztam. Az ENCR fontos szerepet játszott a rákregisztráció kialakításában a kontinensen a normák meghatározásával, a képzés és az érdekképviselet révén, valamint az európai rákterhekkel kapcsolatos statisztikai információk folyamatos frissítésének biztosításával. Az EU által e szervezetnek nyújtott támogatásnak szélesebb hatása is volt, mivel az ezeken a területeken végzett munka nagy részét a világ más részeire is ki lehetett terjeszteni, ahol a rák regisztrálása nem volt olyan szerencsés elismerésben és pénzügyi támogatásban. Így, bár köszönetet kell mondanom Európának (beleértve a rák ligákat is, amelyek következetesen támogatták nemzeti ráknyilvántartásaikat), a rákfelügyelet és -kontroll támogatásáért szeretném megemlíteni azokat az előnyöket, amelyeket ez a rákjárvány világszerte történő leküzdésében nyújtott. “ 

A 2020. évi ECL konferencia reflektorfénybe helyezte a rákmegelőzési kutatásokat, a lehetőségeket és a kihívásokat is. 

Jelentős előrelépés történt az elmúlt 50 évben, amely megváltoztatta a rákkal diagnosztizált emberek kilátásait. A kutatások a rák biológiájának és okainak jobb megértéséhez vezettek. Ez pedig jobb módszerek felfedezéséhez vezetett a betegség megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében – amelyek mind életet mentenek. Hosszú út áll azonban még előttünk.

Dr. Elisabete Weiderpass, a WHO rákkutatással foglalkozó szakosított ügynökségének, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségnek (IARC) az igazgatója az európai régióban növekvő rákterhelés átfogó kérdésével foglalkozott. Dr. Weiderpass hangsúlyozta, hogy a megelőzés a legköltséghatékonyabb, leghosszabb távú stratégia, amelyet jelenleg alkalmazunk a rák elleni küzdelemben. Valójában hatékony megelőző programokkal az összes rák 40% -a megelőzhető. A világ népességének körülbelül 9% -át kitevő európai régió 25% -kal részesedik a globális rákterhelésből. Megállapította: „A növekvő rákterhelés hátterében meg kell erősíteni a nemzeti rákellenes politikákat és programokat a tudatosság növelése, a rák kockázati tényezőinek való kitettség csökkentése, a korai felismerés, valamint a HPV és a hepatitis B elleni oltási programok fokozása, valamint az embereknek az egészséges választáshoz szükséges információval és támogatással ellátása érdekében.” 

A konferencián részt vett az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős európai biztos is.

Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztos kijelentette: „Az Európai Ráklegyőzési Terv a Bizottság számára kiemelt prioritás. Európában az összes rákos megbetegedés negyede van, de a világ népességének kevesebb mint 10% -a. Ha nem cselekszünk gyorsan, megnő a betegség okozta szenvedés, valamint a nemzeti egészségügyi és szociális védelmi rendszerek terhe. A terv számos szakpolitikai területe fontos hozzájárulást fog nyújtani annak érdekében, hogy a rákot a lehető legteljesebb módon kezeljük. A ráktervvel Európa útnak indul a daganatos betegek és családok életének javítása érdekében az egész EU-ban, és az európai és nemzeti rák szervezetek szoros partnereink lesznek ebben a folyamatban. Együtt tudunk változtatni.”

Az ECL közgyűlésén megválasztotta új elnökét, a portugál Rui Medeiros professzort és elnökségi tagnak választotta Emma Greenwoodot (Cancer Research UK). 

RUI MEDEIROS 

Rui a molekuláris onkológiai és víruspatológiai GRP koordinátora, a legjelentősebb Portugál Rákkórházban dolgozik (IPO Porto), meghívott professzor a Porto Egyetem Orvostudományi Karán (UP) és a Fernando Pessoa Egyetem Egészségtudományi Karán (UFP).  

Rui emellett az Portugál Rákellenes Liga Északi Területi Központja (NRN-LPCC)  Igazgatóságának tagja és az Európai Rákszervezet (ECCO) HPV Akcióhálózatának társelnöke . Számos nemzeti és nemzetközi szövetség tagja, ügyvezetőként vagy tudományos elnökként néhány prominens nemzetközi találkozót és konferenciát szervezett, köztük a 30. Nemzetközi Papillomavírus Konferenciát (HPV 2015), az Európai Farmakogenomikai és Teranosztikai Társaság 2. kongresszusát (2013) és a 7. Európai Dohányzás- vagy Egészség Konferenciát (ECToH 2017). 

Dr. Medeiros több mint 400 szakértői véleményezésű cikk szerzője és társszerzője, valamint számos tudományos folyóirat bírálója. Az emberi biológia, az onkológia és a molekuláris epidemiológia fokozatát 2002-ben szerezte a Porto Orvostudományi Karán (FMUP), majd 2006-ban professzori státuszt (Agregate) szerzett a Porto Egyetem ICBAS Orvostudományi Karán. Jelenlegi kutatási és klinikai érdeklődési területe az oltások, vírusok, rákkutatás és farmakogenomika.  

Neves nemzeti és nemzetközi díjakkal és kitüntetésekkel tüntették ki, többek között: Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Díj (Európai Parlament / ECCA) (2009), Astellas / Yamanouchi Európai Alapítvány Díj (2005); a Coimbrai Egyetem és a BluePharma Nemzeti Egészségtudományi Díja (2005); Országos Díj – Portugál Humángenetikai Társaság (1999) és Rotary Club Onkológiáért Díja (1998) 

Rui az INFARMED Scientific Research Found és az Onkológiai Újságírás Díj (Premio Jornalismo LPCC 2015, 2016, 2017, 2018) és az Országos Onkológiai Tudományos Díj Bizottságának (Premio Sobrinho Simoes LPCC 2017) zsűritagja volt. 

 Az ECL elnökségének tagjai:
https://www.europeancancerleagues.org/ecl-board/

Rozványi Balázs
elnök

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Tegeződjünk?

Tegeződjünk? Döntsünk együtt! [socialpoll id=”2437670″] Köszönjük!

Egyéb

Új és régi honlap

Türelmet kérünk olvasóinktól. A régi honlap hírei az archívumban megtalálhatók, kategorizálva lesznek, ez a munka egy kicsit lassabban halad, mint gondoltuk, de igyekszünk.