Sajtótájékoztató és figyelemfelhívó kampány szerveztünk a MOM Park Bevásárlóközpontban és az ALLEE-ban, a Rák Világnapja alkalmából. A tanulságokról a szervező Bajor Bea, a Budapesti Segítőszolgálat vezetője számol be.

Szembe merünk-e nézni egy bevásárló központ közepén a Magyar Rákellenes Liga standjával és önkénteseivel. Odamerünk-e menni? Merünk-e kérdezni? El merjük-e fogadni az önvizsgálattal kapcsolatos szórólapokat? Akár szociológiai felmérésnek is tekinthetjük azt a megmozdulást, amit a Rákellenes Világnaphoz kapcsolódva a Magyar rákellenes Liga két nagy bevásárló központba szervezett.


Február 4-ét megelőző hétvégén, és a Rákellenes Világnapon lelkes önkénteseink várták bevásárlóközpontokban a Magyar Rákellenes Liga standjánál az érdeklődőket. Sajnos sokan fejüket elfordítva siettek el mellettünk. Tudjuk, hogy nehéz ezzel szembenézni és nem gondolunk rá addig, amíg valami rá nem kényszerít. Pedig nem igaz az a tévhit, hogy a rák sorscsapás, ami ellen úgy sem tehetünk semmit. A rákból meggyógyult önkénteseink tudják és hirdetik, hogy mennyi múlik azon, hogy mikor fordulunk orvoshoz és mikor fedezik fel a betegséget. Tudják és továbbadják azt is, hogy a bennünk lévő energiát a gyógyulásra összpontosítva, milyen sokat tehetünk hozzá a gyógyulásunkhoz, és hogy az életmódunkon bizony változtatni kell egy kicsit.


A rák elleni küzdelem nem csupán az egészségügy feladata. Társadalmi összefogással lehetséges csak visszaszorítani a rossz tendenciákat. Az összefogás jó példája az a sajtótájékoztató, amelynek a MOM Park és a Magyar Rákellenes Liga közösen szervezett és melynek a MOM Park adott helyet a Világnapon.
A sajtótájékoztató nyitó előadásában Prof. Dr. Simon Tamás a Liga elnöke hívta fel a figyelmet a leggyakoribb rákkal kapcsolatos tévhitekre.
– A rák nem kizárólag az egészségügy problémája
– A rák nem csupán az időskorúak és a fejlett országokban élők betegsége
– A rák diagnózis ma már nem halálos ítélet, hiszen három daganatos betegség közül egy megelőzhető egy meggyógyítható egy pedig hosszan jobb életkörülmények között lehet velünk.
– A rák nem egy olyan sorscsapás, ami ellen nem tehetünk semmit!
Arról, hogy mit tehetünk a betegség ellen és hogyan lehet meggyógyulni Erős Gábortól hallhatunk, aki nemzetközi futball játékvezető asszisztens, aki az olimpiai döntő meccsét a veserákból felgyógyulva vezette.
Van tehát élet a rák után, de inkább előzzük meg!


A gyógyult önkéntesek ezekről a kérdésekről beszélgettek a hozzánk fordulókkal. Nagyon érdekes, hogy kik azok, akik megálltak standunknál. Legtöbben az érdeklődők közül maguk is érintettek voltak önmaguk, vagy hozzátartozóik révén. Őket meg tudtuk hívni klubjainkba. Sokan az érdeklődők közül nagyon tudatosan egészségükre figyelő, egészséges életmódot folytató emberek. Néhányan azzal fordultak hozzánk, hogy nagyon félnek ettől a betegségtől. Sok érdekes beszélgetésünk volt. A „magukat az ég küldte” felkiáltástól az elforduló arcokig sok mindent átéltünk.

Bajor Bea

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Pihenés, feltöltődés Bakonyszücsön

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet 19 tagja, 11 napot töltött a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthonában 2022. augusztus 26-tól szeptember 5-ig. Úgy mint az előző évben, alig vártuk, hogy különböző terápiás foglalkozásokon vehessünk részt, Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Gyöngyösi Alapszervezet januári programjai

2024.01.08. Taggyűlés Megtartottuk az idei év első taggyűlését. Tagdíjbefizetés után köszöntöttük új tagjainkat. Négy fővel gyarapodott a Liga Gyöngyösi Alapszervezete. Szeretettel fogadtuk őket. Megbeszéltük a vasárnapi világ séta részleteit. Beszéltünk a februárra tervezett gyöngyfűzésről, a Olvass tovább...

Egyéb

Hogyan találjuk meg a lelki békénket?

43 fő vett részt az előadáson