Sajtótájékoztató és figyelemfelhívó kampány szerveztünk a MOM Park Bevásárlóközpontban és az ALLEE-ban, a Rák Világnapja alkalmából. A tanulságokról a szervező Bajor Bea, a Budapesti Segítőszolgálat vezetője számol be.

Szembe merünk-e nézni egy bevásárló központ közepén a Magyar Rákellenes Liga standjával és önkénteseivel. Odamerünk-e menni? Merünk-e kérdezni? El merjük-e fogadni az önvizsgálattal kapcsolatos szórólapokat? Akár szociológiai felmérésnek is tekinthetjük azt a megmozdulást, amit a Rákellenes Világnaphoz kapcsolódva a Magyar rákellenes Liga két nagy bevásárló központba szervezett.


Február 4-ét megelőző hétvégén, és a Rákellenes Világnapon lelkes önkénteseink várták bevásárlóközpontokban a Magyar Rákellenes Liga standjánál az érdeklődőket. Sajnos sokan fejüket elfordítva siettek el mellettünk. Tudjuk, hogy nehéz ezzel szembenézni és nem gondolunk rá addig, amíg valami rá nem kényszerít. Pedig nem igaz az a tévhit, hogy a rák sorscsapás, ami ellen úgy sem tehetünk semmit. A rákból meggyógyult önkénteseink tudják és hirdetik, hogy mennyi múlik azon, hogy mikor fordulunk orvoshoz és mikor fedezik fel a betegséget. Tudják és továbbadják azt is, hogy a bennünk lévő energiát a gyógyulásra összpontosítva, milyen sokat tehetünk hozzá a gyógyulásunkhoz, és hogy az életmódunkon bizony változtatni kell egy kicsit.


A rák elleni küzdelem nem csupán az egészségügy feladata. Társadalmi összefogással lehetséges csak visszaszorítani a rossz tendenciákat. Az összefogás jó példája az a sajtótájékoztató, amelynek a MOM Park és a Magyar Rákellenes Liga közösen szervezett és melynek a MOM Park adott helyet a Világnapon.
A sajtótájékoztató nyitó előadásában Prof. Dr. Simon Tamás a Liga elnöke hívta fel a figyelmet a leggyakoribb rákkal kapcsolatos tévhitekre.
– A rák nem kizárólag az egészségügy problémája
– A rák nem csupán az időskorúak és a fejlett országokban élők betegsége
– A rák diagnózis ma már nem halálos ítélet, hiszen három daganatos betegség közül egy megelőzhető egy meggyógyítható egy pedig hosszan jobb életkörülmények között lehet velünk.
– A rák nem egy olyan sorscsapás, ami ellen nem tehetünk semmit!
Arról, hogy mit tehetünk a betegség ellen és hogyan lehet meggyógyulni Erős Gábortól hallhatunk, aki nemzetközi futball játékvezető asszisztens, aki az olimpiai döntő meccsét a veserákból felgyógyulva vezette.
Van tehát élet a rák után, de inkább előzzük meg!


A gyógyult önkéntesek ezekről a kérdésekről beszélgettek a hozzánk fordulókkal. Nagyon érdekes, hogy kik azok, akik megálltak standunknál. Legtöbben az érdeklődők közül maguk is érintettek voltak önmaguk, vagy hozzátartozóik révén. Őket meg tudtuk hívni klubjainkba. Sokan az érdeklődők közül nagyon tudatosan egészségükre figyelő, egészséges életmódot folytató emberek. Néhányan azzal fordultak hozzánk, hogy nagyon félnek ettől a betegségtől. Sok érdekes beszélgetésünk volt. A „magukat az ég küldte” felkiáltástól az elforduló arcokig sok mindent átéltünk.

Bajor Bea

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

A hastánc, mint daganatos betegek rehabilitációjának lehetséges módja

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos elváltozások szedik a legtöbb áldozatot. Napjainkban még mindig tartja magát az a téves elképzelés, hogy a daganatos diagnózis egyet jelent a gyógyíthatatlan betegséggel és a viszonylag Olvass tovább...

Egyéb

BESZÁMOLÓ

A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet vezetősége december 10-én ADVENTI műsoros klubrendezvényre hívta meg tagjait. Szépen feldíszített, bőségesen megterített asztaloknál ünnepelhettek a résztvevők. A műsorban a Tinódi Sebestyén Tagiskola diákjai verseket, karácsonyi történeteket mondtak majd Olvass tovább...

Egyéb

Egészségnap Beloianniszban

http://www.youtube.com/watch?v=KGeUPRWHAoc&feature=em-uploademail 7:26 – 9:37-ig Beszámoló az „Egészséges Beloiannisz 2014.” életmód táborról   Időpont: 2014. 07. 11. 15-18 óra Meghívó: Beloiannisz Önkormányzata Meghívott: Csordásné dr. Juhász Judit elnökségi tag Vendége: Napraforgó klub Pusztaszabolcs Felkérés tárgya: A daganatos Olvass tovább...