Rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák megelőzhető! Ez az üzenete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából tartott kerekasztal beszélgetésnek. 

Idén január 19-25. között, nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozva a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete január 21-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kerekasztal beszélgetést tartott a témáról, melyet egy fiatal méhnyak rákos hölgyről szóló dokumentumfilm megtekintésével kezdődött.

Elhangzottak országos és megyei statisztikai adatok a betegségről és az „átszűrtségről”: Magyarországon évente 1100-1200 esetben diagnosztizálnak méhnyak rákot és közülük közel 500 nő társunkat elveszítjük. A nők 30-35%-a jelenik meg a szűrővizsgálaton, pedig a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyak rák megelőzhető, mivel általában igen lassan fejlődik, és a 0. stádiumban felfedezett betegség túlélési aránya a kezelés után 100%!

Szó volt a HPV-ről, mint fő kockázati tényezőről, a többi veszélyeztető faktorról, a 2005 óta ismert védőoltásról is.

Célunk az, hogy minél több nő életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen védekezhetünk a méhnyak rák ellen, de ehhez a saját felelősségteljes viselkedésünk nélkülözhetetlen.

A meghívott szakértők, Gáspár Erika járási vezető védőnő és Békésiné Széll Mária járási vezető ápoló, a mintegy százfős hallgatóság kérdéseire készségesen válaszoltak.

Ezután lehetőség volt a szakértőkkel egyénileg is konzultálni és feltenni kérdéseket.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

A here önvizsgálata

A here önvizsgálata már a pubertáskortól ajánlott, hogy a férfiak megismerjék a herék normális alakját, a tapintás által keltett érzetet. A hererák ritka betegség, és viszonylag fiatal életkorban jelentkezik, leggyakrabban 20 és 39 éves kor Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyermeknap Gyöngyösön

Az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában gyermeknap volt május 26-án, amelyen részt vett a Gyöngyösi Alapszervezet is. A gyerekeknek gördeszkás és kerékpáros bemutatót tartottak, volt kötélhúzás, ugrálóvár és közös tánc is. Vittünk  ajándékot, aminek Olvass tovább...

Alapszervezetek

XIV. Kálmán Imre Emléknapok Siófokon

A Siófoki Alapszervezet tagjai is csatlakoztak a városban megrendezésre kerülő XIV. Kálmán Imre Emléknapok programsorozathoz. A séta Kálmán Imre életét veszi végig (Kálmán Imre Siófok szülötte), olyan helyszíneket érintve, amelyek valahogyan kapcsolódnak hozzá. Az idő Olvass tovább...