Az Europa UOMO (a prosztatarákban szenvedő férfiak európai érdekképviseleti mozgalma) és az EPAD20 (a prosztatatudatosság európai napja) 2020. november 17-én online programot szervez azért, hogy a prosztatarák korai felismerése és a figyelemfelkeltés szükségességének kérdése bekerüljön az Európai rák legyőzése tervbe (EU Cancer Plan).

https://www.europa-uomo.org/

https://epad.uroweb.org/

Európában évente 450.000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal és 107.000 férfit veszítünk el ebben a betegségben.

A korai diagnózis nagy előnyökkel jár nemcsak a gyógyítás, hanem az életminőség terén is. A gyógyítási esélyek tünetmentes esetekben nagyon jók.

Magyarországon az új regisztrált esetek 70-80%-a előrehaladott állapotú, pedig a korai stádiumban felfedezett betegség sikerrel gyógyítható!

50 éves kor felett javasolt a prosztatavizsgálat évente. Ez a vizsgálat egyszerű és fájdalommentes, a vizsgáló orvos vazelines gumikesztyűben, végbélen keresztül tapogatja ki a prosztatát és az esetleges elváltozást.

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha vizeletürítéssel kapcsolatos problémáink adódnak: pl. véres vizelet, a vizelési szokások megváltozása (gyakoribb, vagy nehéz ürítés), égő csípő érzés az ürítés után. Azért fontos ezekkel a problémákkal urológushoz fordulni, mert életminőséget ronthatnak és más betegség előrejelzői is lehetnek.

A prosztatatudatosság napja azért is fontos, hogy a betegek tájékozottabbak legyenek a saját testük állapotáról és a betegségekről, mert a tájékozottság is hozzájárul ahhoz, hogy az átlagos életkor hosszabb, és az emberek életminősége jobb legyen.

A tájékozottsághoz mi is szeretnénk hozzájárulni egy online klub indításával:

https://www.facebook.com/rakliga/posts/3923995257613653

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

10EzerLépés Program

10Ezer Lépés Program Hatvanban

A Magyar Rákellenes Liga 2018. június 5-én, kedden 14 órától a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban folytatta a 10EzerLépés programot a prosztatarák megelőzése érdekében. A program 4. helyszíne volt Hatvan, a Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat Olvass tovább...

10000 lépés program

Elkerülhetik a férfiak, hogy végzetes legyen a prosztatarák

2019-11-27 A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata 2019. november 25-én rendezte meg a 10 Ezer Lépés Program – Lépéselőny a prosztatarákkal szemben című rendezvényét a Debreceni Művelődési Központ Pódium termében. Közel 180 Olvass tovább...

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Rákellenes Világnap 2017. (A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen – Társadalmi és egyéni felelősség

Rákellenes Világnap 2017. (A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen Társadalmi és egyéni felelősség Időpont: 2017. február 3. 11:00-13:00 óráig Helyszín: EMMI Egészségügyi Államtitkárság, 1051 Budapest, Arany János u. 6-8. VIII. emeleti nagyterem Program: 11:00-11:05 Olvass tovább...