A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2020. 10.29-i Mozgás Klubnapot tartott a József Attila Művelődési Házban. A téma felkért előadója, Füleki Andrea gyógytornász, a Szent Lázár Megyei Kórház gyógytornásza volt.

Az előadó először a csontritkulásról, előfordulásáról és a preventív és rehabilitációs lehetőségeiről beszélt. Ismertette , hogy a csontritkulás manapság egyre több embert érint, főként idősebb korúaknál és nőknél jelenik meg. Sokan észre sem veszik, hogy csontritkulásuk van, míg el nem törik valamijük. ,,A csontritkulás a csont tömegének és sűrűségének folyamatos csökkenése, mely a csont minőségének és működésének romlásával jár, emiatt a csonttörés esélye megnő.”

Elmondta, hogy a megelőzésben segíthet a tudatos, ásványi anyagokban, főleg kalciumban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás, hiszen a fizikai igénybevétel alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, a terhelés hatására nő, erősödik a csonttömeg is, képes késleltetni a csontbontó folyamatokat, segít elkerülni a csonttörést, enyhíti a fájdalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak sem tilos a fizikai igénybevétel és a mozgás, akinél már kialakult a csontritkulás, de érdemes óvatosnak lenni, orvosi vagy gyógytornászi kontroll mellett mozogni.

A bevezető gondolatok után funkcionális gyógytorna gyakorlatokat mutatott be, amelyek fokozzák a mozgékonyságot, stabilitást és állóképességet. A bemutatás után a gyakorlatokat közösen elvégeztek a jelenlévők.

A részvevők a tornasor leírását nyomtatott formában is megkapták, hogy azt otthon is, naponta elvégezhessék

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

A programon gondosan ügyeltünk a járványhelyzet előírta szabályok betartására.

Kapcsolódó bejegyzések

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Gyalogtúra Hatvan környékére

március 11-én 12 km-es távot tettünk meg, szint 75 méter, menetidő 4 óra. Túravezető: Mike Attila A túránk útvonala:  1.sz Általános Iskola  – Zagyva töltés – Laktanya sarka – Peres-tehenészet – Pálinka főzde – Kisgombos pihenő Olvass tovább...

Alapszervezetek

Teremtorna – „Keveset mozgóknak,fogyókúrázóknak”  17.

  Időpont:  2016. május 11. Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház Ez évben 17. alkalommal jöttünk össze a mai teremtornánkra. Igaz, hogy a mai napon szerettünk volna kimenni a Fitnesz-parkba, de a hűvös, borongós időjárás inkább bennmarasztalt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szenior örömtánc

A Hatvani Segítő Szolgálat és Alapszervezet beszámolója A Szenior Örömtáncot Ilse Tutt táncpedagógus dolgozta ki Németországban kb. 45 évvel ezelőtt kedves anyósa kérésére, hiszen a tánc szeretete kortalan. Nyugat-Európában már több országban nagy népszerűségnek örvend, Olvass tovább...