A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2020. 10.29-i Mozgás Klubnapot tartott a József Attila Művelődési Házban. A téma felkért előadója, Füleki Andrea gyógytornász, a Szent Lázár Megyei Kórház gyógytornásza volt.

Az előadó először a csontritkulásról, előfordulásáról és a preventív és rehabilitációs lehetőségeiről beszélt. Ismertette , hogy a csontritkulás manapság egyre több embert érint, főként idősebb korúaknál és nőknél jelenik meg. Sokan észre sem veszik, hogy csontritkulásuk van, míg el nem törik valamijük. ,,A csontritkulás a csont tömegének és sűrűségének folyamatos csökkenése, mely a csont minőségének és működésének romlásával jár, emiatt a csonttörés esélye megnő.”

Elmondta, hogy a megelőzésben segíthet a tudatos, ásványi anyagokban, főleg kalciumban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás, hiszen a fizikai igénybevétel alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, a terhelés hatására nő, erősödik a csonttömeg is, képes késleltetni a csontbontó folyamatokat, segít elkerülni a csonttörést, enyhíti a fájdalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak sem tilos a fizikai igénybevétel és a mozgás, akinél már kialakult a csontritkulás, de érdemes óvatosnak lenni, orvosi vagy gyógytornászi kontroll mellett mozogni.

A bevezető gondolatok után funkcionális gyógytorna gyakorlatokat mutatott be, amelyek fokozzák a mozgékonyságot, stabilitást és állóképességet. A bemutatás után a gyakorlatokat közösen elvégeztek a jelenlévők.

A részvevők a tornasor leírását nyomtatott formában is megkapták, hogy azt otthon is, naponta elvégezhessék

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

A programon gondosan ügyeltünk a járványhelyzet előírta szabályok betartására.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Tesco Mátrai túra

Alapszervezetünk természetszerető tagjai 2018. február 17-én a gyönyörű, hóval ellepett Mátrai utakon barangoltak. Útvonal: Mátrafüred-Kozmári kilátó-Zöld sáv- Mátrafüred útvonalon, 3 km volt a táv. A túrán 4 fő vett részt.  A  program az ”Ön választ, mi Olvass tovább...

Alapszervezetek

Vedd kezedbe a sorsod!

Tizenkettedik alkalommal rendezett figyelemfelkeltő sétát a mellrák elleni küzdelem jegyében a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2020. október 09-én a nógrádi megyeszékhelyen. A résztvevők a Balassi Bálint Megyei Olvass tovább...