Örömmel adunk hírt arról, hogy a Liga Fakanál klubja a következő időszakokban sűrűbben fog jelentkezni.
Kérjük osszátok és írjátok meg véleményeteket a receptekről, vagy ha van még újabb ötletetek, örömmel adjuk tovább.

Szőlő

A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. Már a régi egyiptomiak, görögök és a rómaiak is termesztették. A legértékesebb gyümölcseink egyike, az alma mellett a gyümölcsök királynőjének is szokták emlegetni. Sokszínűségét jól mutatja, hogy csak Magyarországon fajtáinak száma meghaladja a százat. Könnyű, finom csemege, bár édes, mégsem hizlal, hiszen 10 dkg-ban mindössze 60 kcal van. Olyan szénhidrátokat tartalmaz, melyek alig igényelnek emésztést, a vérben rögtön energiát szolgáltatnak.

Fontos vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Található benne A, B1,   B 2,  B 6 , E és C-vitamin, valamint nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor és fluor.

A vörös és a fekete fajtái gazdagok bioflavonoidokban. Ezek a vegyületek számos betegség ellen védelmet nyújthatnak.

Nem mellékes még az sem, hogy 10 dkg szőlőben csupán 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje és 1,6 g ballasztanyag van. Koleszterint nem tartalmaz.

Az apró magokból sajtolt szőlőmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban.

A szőlő kiváló biológiai értékű táplálék. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező:

  • serkenti a bél-és a veseműködést
  • segít emésztési probléma esetén, fokozza az epekiválasztást
  • hatásos húgysavlerakódás, köszvény ellen
  • mérsékli a vese-és hólyagkövesedés esélyét
  • védi az ereket
  • jó idegerősítő
  • jó izomregeneráló
  • immunerősítő
  • olajának magas E vit. tartalma többek között sejtvédő, koleszterincsökkentő.

Külsőleg kiváló bőrápoló. Hűsít, tonizál, csillapít, hidratál. Gyümölcssavai leoldják az elhalt hámrészecskéket. Közvetlenül felvihetjük a megtisztított bőrre, majd 15 percig hatni hagyjuk. A problémás részeket – pattanás – egy félbevágott szemmel kezeljük.

Őszi saláta

Hozzávalók (ízlés szerinti arányban): szőlő, körte, alma, sajt, mandula, saláta, néhány csepp olívaolaj

Elkészítés: a gyümölcsöket és a sajtot kockákra vágjuk, a salátát összetépkedjük, s az egészet összekeverjük. A mandulát kissé pirítsuk meg. A keveréket tegyük egy tálba, tegyünk rá pár csepp olajat, majd a tetejére szórjuk a pirított mandulát.

Kapcsolódó bejegyzések

Klubfoglalkozás

2022. májusi programajánló

Meridián torna újból a szabadban Noémivel Időpont: május 3., 10., 17., 24. (keddenként) 10.30 óra Találkozó: Vérmező Vagon Étterem előtt Szent Peregrin mise a rákbetegekért  (Minden hónap első keddjén)  Időpont: május 3. (kedd) 17.15, következő: Olvass tovább...

Dietetika

Érik a cseresznye! – a Fakanál klub ajánlata

A  Rákász Fakanál klubja nem tétlenkedik ebben a megszorított helyzetben. Érik a tavaszi eper, cseresznye, amiből sok finomságot lehet csinálni. Ismerd meg a cseresznye tulajdonságait, és készíts belőle a recept alapján egy kis finomságot, nem Olvass tovább...