Az ikon az isteni kegyelem jelenlétének helye. Találkozási pont az isteni és az emberi, az égi és a földi világ határán. Az ikonfestő feladata Isten „kezeként” közvetíteni az Örömhírt. Ez nem önmegvalósító alkotás, a festő teológiai igazságokat jelenít meg szigorú szabályok alapján, amelyekhez nem tehet hozzá és nem vehet el kedve szerint. A festés megkezdése előtti imában az ikonfestő azt kéri, hogy Isten „tartsa és irányítsa kezét” munka közben. Ezt az együttműködést kiterjesztheti hétköznapi életére is. Az ikonok témájuk, teológiai tartalmuk, festési technikájuk és sajátos ábrázolásmódjuk révén új szemléletet, új utat mutatnak. Az ikonfestés segítségére lehet komoly betegségben, nehéz helyzetben lévő embereknek.

A daganatos betegséget átélt emberek közel kerülnek a halál gondolatához, szembe kell nézniük vele a vizsgálatok, a műtétek, kezelések stb. során. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben bizonyos értelemben szintén két világ határán állnak.

A csoportvezető gondolataiból egy idézet:

“De megfigyeltem, hogy festés közben, amikor az ember egy Krisztus arcot, vagy egy gyengéd Szűzanya arcot fest, akkor az ecset finom mozdulatai alatt az érzelmek, az indulatok is megszelídülnek és a bosszankodás, a haragos gondolat imádsággá változik.”

Kategóriák: KiállításStresszoldás

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Elkezdte működését Pusztaszabolcson a Magyar Rákellenes Liga Lelkisegély Szolgálata

A MRL Pusztaszabolcsi Alapszervezete 2018. június 21-től várja Lelkisegély Szolgálatában a betegeket, hozzátartozókat. Helyszín: a Városi Önkormányzat földszintje (2490 Pusztaszabolcs,Velencei út 2.)

Alapszervezetek

Stresszoldó csoportfoglalkozás

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Időpont: 2024. január 22. Vezeti: Kiss Anett pszichológus 2024. évben is folytatódik a pszichológus szakember által vezetett stresszoldó csoportfoglalkozásunk. A csoportról: A stresszoldó csoportfoglalkozásokon havonta egy alkalommal találkozunk, előre egyeztetett Olvass tovább...

Alapszervezetek

A pszichés stabilitás fontossága

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2022. szeptember 20-án tartotta őszi első Stresszoldó Klubját a József Attila Művelődési Központ Klubtermében. A felkért előadó Dudás Erika pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke vetítettképes előadást Olvass tovább...