Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az ókor elején ismert volt, mint vadon termő növény. Az akkori Rómában ezzel is szépültek a hölgyek, maszkot készítettek belőle. A középkorban kezdték a kertekbe telepíteni. A reneszánsz idején egyre népszerűbbé vált. Ínyencségnek számított a tejszínnel, borral való tálalása. A ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Számtalan változata létezik, mintegy 600 fajtáját tartják számon.

Vásárláskor ne a méretére, hanem az illatára hagyatkozzunk. Nagyon érzékeny, legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Hűtőben max. 2-3 napig tárolható. Fogyasztás előtt folyó vízben mossuk át alaposan. Sose hagyjuk vízben állni! Legjobb, ha nyersen, mindenféle ízesítés nélkül, önmagában tálaljuk. Vannak azonban, akik szívesen társítják valamivel. Ebben az esetben törekedjünk egészséges alapanyagokat használni. Cukor helyett mézet, tejszín helyett joghurtot, túrót. Citrommal is meglocsolhatjuk, ami a kalóriát nem, de a C vitamin mennyiségét megnöveli. Számtalan egyéb formában is felhasználható: lekvár, fagylalt, torta, sütemény, leves, saláta……

Nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem

100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között előkelő helyen szerepel. Alacsony az energiatartalma (100 grammban 35 kalória). Tartalmaz még vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint, káliumot, rostot és antioxidánsokban is gazdag.

Vigyázat!  Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki.

Meleg, nyári időben jólesik egy hideg eperleves.

Hozzávalók / 4 adag

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl

1 ek méz

Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor tej helyett vizet, tejföl helyett joghurtot, vagy görög joghurtot használjunk. Ebben az esetben a mennyiségek változhatnak. Mindent az ízlésünk dönt el.

Elkészítés

  1. Az epreket megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eper felét félretesszük.
  2. A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, mézet adunk hozzá, és beletesszük az eperdarabokat.

Jó étvágyat, jó felfrissülést!

 

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Áprilisi programjaink Budapesten

Filmklub Kalandorok (magyar film, 2008) Időpont: április 3. (hétfő) 15 óra Helyszín: OOI- Tükörterem Jelentkezés: Antal Magdi, 321-7445, 06-20-337-4637, rakasz@rakliga.hu   Mise a Rákbetegekért Szt. Peregrinhe (Minden hónap első keddjén) Időpont: április 4. (kedd) 17.15 Olvass tovább...

Előadás

10 Ezer Lépés online klub – nemcsak férfiaknak

Várunk minden érdeklődőt! Időpont: 2020. november 18. 17:00-18:30  Téma: Beszélgetés az urológussal: Minden, amit nem mertél megkérdezni… Aki válaszol: Dr. Beöthe Tamás urológus főorvos, onkológus, Ph.D.  Kérdezni az előadás közben és után is lehet, de Olvass tovább...

Alapszervezetek

Teremtorna – „Keveset mozgóknak,fogyókúrázóknak”  17.

  Időpont:  2016. május 11. Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház Ez évben 17. alkalommal jöttünk össze a mai teremtornánkra. Igaz, hogy a mai napon szerettünk volna kimenni a Fitnesz-parkba, de a hűvös, borongós időjárás inkább bennmarasztalt Olvass tovább...