Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az ókor elején ismert volt, mint vadon termő növény. Az akkori Rómában ezzel is szépültek a hölgyek, maszkot készítettek belőle. A középkorban kezdték a kertekbe telepíteni. A reneszánsz idején egyre népszerűbbé vált. Ínyencségnek számított a tejszínnel, borral való tálalása. A ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Számtalan változata létezik, mintegy 600 fajtáját tartják számon.

Vásárláskor ne a méretére, hanem az illatára hagyatkozzunk. Nagyon érzékeny, legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Hűtőben max. 2-3 napig tárolható. Fogyasztás előtt folyó vízben mossuk át alaposan. Sose hagyjuk vízben állni! Legjobb, ha nyersen, mindenféle ízesítés nélkül, önmagában tálaljuk. Vannak azonban, akik szívesen társítják valamivel. Ebben az esetben törekedjünk egészséges alapanyagokat használni. Cukor helyett mézet, tejszín helyett joghurtot, túrót. Citrommal is meglocsolhatjuk, ami a kalóriát nem, de a C vitamin mennyiségét megnöveli. Számtalan egyéb formában is felhasználható: lekvár, fagylalt, torta, sütemény, leves, saláta……

Nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem

100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között előkelő helyen szerepel. Alacsony az energiatartalma (100 grammban 35 kalória). Tartalmaz még vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint, káliumot, rostot és antioxidánsokban is gazdag.

Vigyázat!  Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki.

Meleg, nyári időben jólesik egy hideg eperleves.

Hozzávalók / 4 adag

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl

1 ek méz

Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor tej helyett vizet, tejföl helyett joghurtot, vagy görög joghurtot használjunk. Ebben az esetben a mennyiségek változhatnak. Mindent az ízlésünk dönt el.

Elkészítés

  1. Az epreket megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eper felét félretesszük.
  2. A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, mézet adunk hozzá, és beletesszük az eperdarabokat.

Jó étvágyat, jó felfrissülést!

 

Kapcsolódó bejegyzések

Előadás

A melanoma új terápiás kezelésének lehetőségei – előadás a Melanoma klubban

A Magyar Rákellenes Liga klubjaiban érdekfeszítő előadásokat hallgathatnak meg a tagok és érdeklődők.  Különösen nagy érdeklődés kísérte 2016. március 25-én a Melanoma klubban “A Melanoma új terápiás kezelésének lehetőségei” című előadást, melyben beszámoló hangzott el a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Edd magad egészségesre!

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet februári Egészségklubjának témája az egészséges életmód egyik alappillére, a kiegyensúlyozott táplálkozás volt. A felkért előadó, a Népegészségügyi Főosztály munkatársa, Jónás-Bialkó Tímea, dietetikus, látványosan illusztrált vetítettképes előadásában összefoglalta a téma Olvass tovább...

Alapszervezetek

Online Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából – Együtt a méhnyakrák ellen!                     Időpont: 2021. január 18. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Olvass tovább...