Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az ókor elején ismert volt, mint vadon termő növény. Az akkori Rómában ezzel is szépültek a hölgyek, maszkot készítettek belőle. A középkorban kezdték a kertekbe telepíteni. A reneszánsz idején egyre népszerűbbé vált. Ínyencségnek számított a tejszínnel, borral való tálalása. A ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Számtalan változata létezik, mintegy 600 fajtáját tartják számon.

Vásárláskor ne a méretére, hanem az illatára hagyatkozzunk. Nagyon érzékeny, legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Hűtőben max. 2-3 napig tárolható. Fogyasztás előtt folyó vízben mossuk át alaposan. Sose hagyjuk vízben állni! Legjobb, ha nyersen, mindenféle ízesítés nélkül, önmagában tálaljuk. Vannak azonban, akik szívesen társítják valamivel. Ebben az esetben törekedjünk egészséges alapanyagokat használni. Cukor helyett mézet, tejszín helyett joghurtot, túrót. Citrommal is meglocsolhatjuk, ami a kalóriát nem, de a C vitamin mennyiségét megnöveli. Számtalan egyéb formában is felhasználható: lekvár, fagylalt, torta, sütemény, leves, saláta……

Nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem

100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között előkelő helyen szerepel. Alacsony az energiatartalma (100 grammban 35 kalória). Tartalmaz még vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint, káliumot, rostot és antioxidánsokban is gazdag.

Vigyázat!  Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki.

Meleg, nyári időben jólesik egy hideg eperleves.

Hozzávalók / 4 adag

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl

1 ek méz

Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor tej helyett vizet, tejföl helyett joghurtot, vagy görög joghurtot használjunk. Ebben az esetben a mennyiségek változhatnak. Mindent az ízlésünk dönt el.

Elkészítés

  1. Az epreket megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eper felét félretesszük.
  2. A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, mézet adunk hozzá, és beletesszük az eperdarabokat.

Jó étvágyat, jó felfrissülést!

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

te döntesz.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete Stresszoldó Klubjában „Hogyan legyünk boldogtalanok? címmel Fodorné Vincze Anna pszichológus tartott interaktív előadást a Civil Közösségek Házában. Ritkán gondolunk arra, amink van, és túl gyakran arra, amink nincs. Ez Olvass tovább...

Alapszervezetek

A mozgás jótékony hatása testi-lelki egyensúlyunkra

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete februári Stresszoldó Klubjának témája a „A mozgás jótékony hatása testi-lelki egyensúlyunkra” volt, amelyről Vitek Annamária gyógytornász tartott elméleti és gyakorlati útmutatást. Beszélt arról, hogy a testedzés hatására az emberi Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

2019. áprilisi programajánló

Kedves Érdeklődők! Az április 27-ei meseterápia elmarad betegség miatt. Az elmaradó alkalom május 4-én lesz megtartva. Kérem megértésüket. Férfi klub  Férfi egészségügyi problémák (Férfi dolgokról nem csak férfiaknak!) Témavezető: Joó Éva, az OOI szakasszisztense Időpont: Olvass tovább...