MRL Gödöllői Alapszervezet „Add tovább a mosolyodat” közössége
Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2020.február 12.
Téma: jóga és önismeret
Előadó: Sipos Katalin Andrea- Karuna

Mától ismét a találkozóinkat a megújult könyvtári olvasóban tartjuk, ahol újságot akár hintaszékben is olvashatunk. A frissen kialakított „InfoTér-ben” keresgélhetünk az adatbázisban, internetezhetünk, de szkennelni, fénymásolni, nyomtatni, laminálni is lehet. Használhatunk laptopot, de századunk váltózó követelményeinek megfelelve, akár “home office”-hatunk is .„Egyedi munkaasztalok, kellemes kávézói környezet!”

A délután első felében Varga Julika tanított nekünk örömtáncot. Egyelőre még a lelkesedésünk volt nagyobb, mint a tánc tudásunk, de voltak velünk, akik már régebb óta gyakorolják és ők nagyon ügyesek. Így bízunk benne az idő nekünk is meghozza a tudást. E tánc fajta Németországból indult el, 6 éve érkezett el hozzánk. Amellett hogy jókat nevetünk, hat a testre, lélekre és a szellemre is. Te is próbáld ki!

Felfrissülve ezután megbeszéltük a hamarosan ránk váró feladatokat.

A szót eztán átadtuk a mai vendégünknek, Karunának. (Beavatott név: határtalan együttérzést, könyörületet jelent) 21 évesen kezdett el egy súlyos betegség leküzdése során az alternatív gyógyászat felé fordulni. Átalakította az étkezését és többek között kezdett megismerkedni a jógával. Tudását mélyítve külföldön is tanult és szerzett jógatanári végzettséget. 2014-ig kint élt, ahol meditációs és jóga tanfolyamokat vezetett. Hazatérése után is szerves része éltének a jóga. Egyéni feladatának tekinti, hogy „Magyarországon terjesztem a jóga áldásos tudását”. Szükséges mindenkinek egy önismereti úton elindulni, ami eztán ez egész életünket átszövi majd. Az újjászületés magába foglalja a fizikai, érzelmi, mentális megújulást. Ezt segíti a láthatatlanul jelen lévő energia. Cél a harmónia kialakítása test-lélek- szellem között. Szükséges önnönmagad felfényesítése. A jóga gyakorlása csak egy eszköz, ahhoz, hogy közelíts ahhoz, aki valójában vagy! Jóga csak egy van, de számtalan ösvénnyel rendelkezik. Ember típustól függ, hogy melyik úton indulsz el.
Van, aki a tudatos táplálkozás felé nyit először (mindenki előbb -utóbb vegetáriánus lesz) Elhagyja a többi táplálékot. A test el kezd méregteleníteni. Figyelni kell arra, amit beviszel. Mitől leszel fáradt, ideges (kávé), vagy jól érzed magad és mi az ami hasznodra válik.
A különböző hangulataid kihatnak a testedre. Tudatosodjunk! Negatív állapotok jobban megviselnek. Függések, kibillenések vannak az életünkben. Ugyanazon konfliktusokba futunk bele újból és újból. A jógi felismeri és felvállalja saját felelősségét. Tudd megválaszolni ha az „út végén” ha megkérdezik-„megcsináltad-e amiért itt voltál?” Másoknak is csak akkor tudunk segíteni, ha felfényesítjük magunkat!

Jóga eredetét sokan kutatták, vannak akik azt vallják ősi Rig-Védából (Kr.e. 1200-1500közt), mások ókori Indiából eredeztetik. Első írásos megjelenése Kr.e. 1000 és 600között történt meg. Jóga útja befelé visz. Minél több csendet akarok. Ehhez nem kell különleges helyzet, akár főzés alatt is figyelhetem magam, belső érzéseimet. Jóga ászanákba belemerülünk, jótékony hatásukról meggyőződhetünk. Hallhatunk még csakra-létráról, főleg a gyökér és a szakrális csakráról és még nagyon sok mindenről, de legfőképpen jóga filozófiájáról.

„Mindenki útja más és máshová visz, ha elkezded javadra válik.”

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

GyöngyöM beszámoló Hatvanból

Időpont: 2018. január 27. szombat  10-13 óráig Helyszín: TESCO Áruház Hatvan A gyöngy a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata közös szervezésben az Albert Schweitzer Kórház Egészségfejlesztő Irodával, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségfórum a rákbetegekért

A Szolnoki Alapszervezet 20 fővel részt vett az Egészségfórum a Rákbetegekért rendezvényen a “Rák ellen-, együtt-, egymásért” JNSZ Megyei Egyesület szervezésében. Program: Dr. Szmolka Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Fájdalom Ambulancia szakorvosa előadása Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szezonzáró Fakanál Klub

A Fakanál klubot 2019. június 25-én Sándorné Buda Ildikó dietetikus vezette. Hatvani  Segítő Szolgálatunk  2019. év első félévének utolsó Fakanál klubfoglalkozásán gyümölcssalátát készítettünk zabpelyhes, mascarponés kókuszgolyócskákkal. Miközben közösen készítettük a nyári finomságokat, Sándorné Buda Ildikó Olvass tovább...