A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a NMKH Népegészségügyi Főosztályával és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont önkénteseivel 2020. február 19-én figyelemfelkeltő rendezvényt szervezett, csatlakozva a Mályvavirág Alapítvány országos figyelemfelhívó kampányához a XIV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét” alkalmából.

A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, és még mindig közel 500 nőt veszítünk el a betegség miatt évente, annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne a betegség.

A program közös gyöngyfűzéssel, beszélgetéssel indult.
A Megyeháza Madách Termében Katkó Orsolya megyei szűrési koordinátor moderálásával levezetett esemény a köszöntőkkel kezdődött, majd vetítésre került a Tóth Icóval  készült „Legyen egy útvonalad!” című riportfilm.

Az Alapítvány vezetőségi tagja, Sallai Krisztina bemutatta az Alapítványt, beszélt a célokról, az eredményekről.

Dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet – Nőgyógyászat osztályvezető főorvosának ”Van-e esély arra, hogy egy nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt?” című előadásában sok fontos információ hangzott el a HPV fertőzésről, a méhnyakrákról és a szűrésről.

Kérdés-felelet formájában adott tájékoztatást  a HPV elleni védőoltásról Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos és Gáspár Erika járási vezető védőnő „Tények és tévhitek a védőoltásokról” címmel.

A rendezvény üzenetét Balogh Nárcisz, érintett közvetítette, miután saját betegútjának nehézségeit és tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel.

  • A méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori rákos megbetegedés, amit ma már közel 100%-ban meg tudunk előzni
  • A prevenció két erős lábon áll: a szűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

A rendezvényre, amelyet megtisztelt jelenlétével Maria Papageorgiu görög civil szervezeti vezető is, 100-an regisztráltak.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

VII. Szent Agáta Nap Sárszentágotán – “ma is a vértanúk korát éljük”

Sárszentágota Község Önkormányzata és a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete rendezte meg immár hetedik alkalommal a Szent Ágota Napot. Szent Ágota az emlőbetegek védőszentje, akihez fohászkodva gyűltek össze az ország számos pontjáról érkező zarándokok a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hatvani Őszi Fesztivál

A fesztivál első napján, az Autómentes Napon a Liga tagjai is részt vettek. Bővebben: http://hatvanonline.hu/hir/Automentesen_indult_az_Oszi_Fesztival/0/6/8262

Alapszervezetek

Az Egri Alapszervezet tagjának kitüntetése

Szeretettel gratulálunk Bak Imréné Marikának, aki az augusztus 20-án este megrendezett Dobó téri díszünnepségen vette át a “Kiváló Munkáért” kitüntetést, melyet az Egri Megyei Jogú Város Közgyűlése adományozott számára. Az elismerést Habis László polgármestertől és  Olvass tovább...