A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály és a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat Dr. Béres Emese internetes emlékversenyt hirdetett általános és középiskolás csapatok számára. Dr. Béres Emese 2019-es haláláig tisztiorvosként működött és számos kezdeményezése volt egészségfejlesztés témában.

A versenyen az első fordulóban 15 település 22 intézményéből 49 csapat, a másodikban 34 csapat vett részt. Az első három helyezettnek és a különdíjasnak az MTA Miskolci épületének dísztermében adták át a díjakat. 

  1. helyezés: NIKO-TEEN csapat – Mezőkövesdi Általános Iskola Ódorvár Tagiskolája
  2. helyezés: Lilahagymák csapat – Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium
  3. helyezés: Füstmentes Szociálisok csapat – Szerencs SZC Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskola

Különdíj:

  1. Ne füstöld el az életed! 8.a. fiúk csapat – Mezőkövesdi Általános Szent Imre Tagiskolája
  2. A Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum – 10 csapattal indult 40 fővel

A díjátadón dr. Asztalos Ágnes vármegyei tisztifőorvos köszöntötte a résztvevőket és az egészségfejlesztés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Büdi László, a B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórház orvosigazgatója a népegészségügyi statisztikai mutatókról beszélt. Külön kiemelte, hogy a dohányzásnak nagy szerepe van mind a betegségek kialakulásában, mind a halálozásban.

Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke az Európai Rákellenes Kódex 12 pontjáról tartott előadást. Tájékoztatta a fiatalokat azokról az intézkedésekről, amelyeket ők maguk vagy családjuk tehetnek a rák kockázatának csökkentése érdekében. Kiemelte, hogy nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni, hogy a daganatos betegségek megelőzésében a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak milyen fontos szerepe van. Az egészséges életmód konkrét kockázatcsökkentő hatásait és a lehetséges tennivalókat is meg lehet tanulni az Európai Rákellenes Kódex alapján készült, a Liga által magyarra fordított e-learning tananyag segítségével, mely mindenki számára elérhető.

Dr. Béres Emese (1966-2019 ) megyei tisztiorvos, egészségfejlesztési osztályvezető
Orvostan és népegészségtan szakorvosi képesítéssel rendelkezett, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi karán végzett.
Több évtizeden keresztül dolgozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán és jogelőd szervezetében, egészségfejlesztési szakterületen végzett tevékenysége példaértékű volt. 2008-ban Egészségügyi miniszteri dicséretet kapott eredményes, példamutató tevékenységért.
Népegészségügyi szakemberként az elve az volt, hogy az egészség érték, erőforrás a teljes élethez.
Kiváló kapcsolatot ápolt megyénk iskoláival, a Magyar Rákellenes Liga közreműködésével rendszeresen tartott előadásokat, vetélkedőket óvodástól-nyugdíjas korig. Megyénk lakosságát szűrővizsgálatokra mozgósította, egészség és szűrőnapokat szervezett, különösen nagy odafigyeléssel fordult az iskolás- és fiatalkorúak felé, egészségüket szívügyeként kezelte. Odafigyelt a hátrányos helyzetű fiatalokra is. Mottója volt: Minél hamarabb elkezdeni a gyerekek tájékoztatását. Hiszen a magatartás befolyásolása a legnehezebb. Az ismeretek önmagukban még nem vezetnek cselekvéshez. Ezért legfontosabb a folyamatos gyakorlat.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mozdulj Apafej!

A Kerekharaszti Alapszervezet beszámolója Alapszervezetünk 2023. június 19-23 között már tizennegyedik éve rendezte meg a „Mozdulj meg APA /fej/!” elnevezésű játékos sportdélutánokat. A Férfiak Hete keretében, június-ban a here-és prosztata daganatok megelőzésére, a szűrések és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mi újság V.A.n? – Presszó szerda – Gödöllői Alapszervezet programajánló

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! “ADD TOVÁBB A MOSOLYODAT” programajánló Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete 2019 JANUÁR 16. 16.oo-20.00 Presszó Szerda Nyitott kapuk 23. 16.00-20.00 Presszó Szerda “mozgatóra” Hegyi Adrienn gyógytornász, jógaoktató 30. 17.00 5 órai Olvass tovább...