Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete
Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2019. október 30.
Téma: Az élet virága benned él
Előadó: Bana Éva

Mai jó-hír körünkben volt aki arról mesélt, végre megoldott egy feladatot, amelyen régóta dolgozott és most nagy megkönnyebbülést érez. Volt, aki végre eljutott a meridiántornára, ahová már régóta készült. Egyik
társunknak pedig elmúlt a fejfájása a többiek által javasolt vadnarancs illóolajtól.
Végül a piros labdánk Évihez került, aki ma bevezet bennünket mandala készítés rejtelmeibe. A foglalkozáson résztvevők között már volt, aki tanfolyamra is járt, de mint én is, csak a kezembe került rajzot színezgettem.
Mandala szó szanszkritból származik: korong, kör, körszelet, ív, ami mindig egy szent központtal rendelkezik, és geometriai formák vesznek körül.
A buddhisták legtöbbször homokmandalát készítenek és istenségek felé tisztelegnek vele (majd meg is semmisítik), ezzel is jelképezve: semmi sem örök.
Vannak viszont olyan kultúrák, ahol tanító, gyógyító mandalákat készítenek, de készíthetünk bőség, egészség vagy akár szeretet mandalát.
„Ősi Magyar Motívum Mandala” nevet viselőkő kifestőfüzet megismerteti a magyar díszítés alap formáit. (szépség, ellazulás és kinyílás, teremtés)
Az épített környezetünkben is fellelhetjük a mandalarajzolatot, nézzük csak meg az arab kupoladíszeket, vagy a templomaink csodálatos rózsaablakait.
A mandalákat felépítő formák alakja lehet: pont (lehetőség), kör (világegyetem), négyszög (stabilitás), háromszög (nőiesség), de még beszélhetnénk háromszögről, csillagról, hullám vonalról és egyéb olyan
formákról amelyek csak egységben értelmezhetők.
Az alkalmazott színek is nagy fontossággal bírnak pl: piros a szenvedély, szerelem, zöld a nyugalom, béke, természetességet jelenti.
Terápiás céllal is használják minden korosztálynak (óvodástól- a felnőtteknek is!) Segítheti a lelki egyensúly megteremtését, fenntartását.
Mandalákat készíthetünk saját magunk is, és most is voltak akik bátran használták a vonalzókat, körzőket.
Az összes egyénileg elképzelt (elménk által teremtett) mandala magának az egyének komplex szimbóluma.
Aki inkább csak színezni szeretne, találhatunk a könyvesboltokban mintákat tartalmazó könyveket, füzeteket, de a nettről is lehet letölteni.
Az est folyamán többen sokáig elmélyülten beszélgettek az motívumok jelentéséről, saját meggyőződésükről, de a sokan a csodás színű akril tollakkal „csak úgy” színezgették az általuk a kiválasztott mandalarajzot.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Dohányzásmentes világnap Debrecenben

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából 2018. május 31-én a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata, valamint a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet közös együttműködésben Egészségdélutánt tartott Debrecenben, a Fórum Bevásárló Központban. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Advent Egerben

Bensőséges adventi ünnepséget rendezett a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete a Bartakovics Béla Közösségi Házban december 13-án. Vörösné Kiss Noémi, a Markhot Ferenc Kórház ápolási igazgatóhelyettese Ady Endre Karácsonyi Rege című versével nyitotta meg a Olvass tovább...