10 Ezer Lépés Program” Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete volt a következő állomása a prosztatarákos betegeket segítő programnak.  

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák , mely a „férfi rákok” 10 %, meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is sokkal hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban – hangzott el Salgótarjánban, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Nógrád megyei állomásán a 2019. november 12-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete által szervezett rendezvényen.

A 10 Ezer Lépés Program egyik célkitűzése, hogy a betegek tudatosabban ügyeljenek az egészségükre és minél többet mozogjanak. Nemzetközi klinikai vizsgálatokkal igazolták ugyanis, hogy jobb életminőségben és hosszabb életkilátásokkal élhetnek azok a prosztatarákkal szembesült férfiak, akik rendszeresen, hetente legalább 3 órán át aktív testmozgást végeznek.

A rendezvényt a B. Papp László által készített riportfilm levetítésével indult, mely egy prosztatarákkal érintett, jelenleg tünetmentes tagunk történetét, betegútját mutatja be. Ezután Rozványi Balázs a LIGA elnöke köszöntője következett, majd Dr. Beöthe Tamás urológus-onkológus főorvos tartott szemléletes előadást a betegségről, a diagnosztikai lehetőségekről, a terápiáról melyet igen nagy érdeklődéssel hallgattak a megjelentek és számos kérdés érkezett a főorvos úrhoz . Sturmanné Füleki Andrea a Szent Lázár Megyei Kórház gyógytornásza a mozgás terápiás jelentőségéről, a medencefenék izomzatának erősítéséről, az intimtorna fontosságáról beszélt és a jelenlevőket közös tornára invitálta. Mindkét előadó módot adott az egyéni konzultációra is.

Az előadás alatt és után a szervezet önkéntesei PSA szűrést és kockázati felmérést végeztek és az érdeklődők válogathattak a bőséges hiteles nyomtatott információs anyagból is.

A programon 84 fő regisztrált, 44 fő végeztetett PSA tesztet. 

A gyógytorna révén csökkenthetők a prosztatarák, illetve a prosztataműtét és a daganatellenes kezelések miatti egyes mellékhatások, a vizelettartási és szexuális problémák, a fájdalmak, jelentősen javítható az életminőség.

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is sokkal hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban – hangzott el Salgótarjánban, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Nógrád megyei állomásán.

– Miért nem hallgattam a feleségemre vagy a barátomra, aki már régóta unszolt, hogy menjek el urológushoz? – idézte fel a rendelőben a prosztatarák diagnózisakor időről-időre elhangzó mondatot dr. Beöthe Tamás urológus-onkológus főorvos a betegeket támogató országos 10 Ezer Lépés Program salgótarjáni rendezvényén. A prosztatarák az esetek többségében lassan halad előre, szinte minden férfinál lenne idő arra, hogy még gyógyítható állapotban felfedezzék. A prosztata műtéti eltávolításával vagy gyógyszeres kezeléssel kiegészített besugárzásával a betegség meggyógyítható. Ha erre már nincs lehetőség, a cél a prosztatarák hosszú időn át való kordában tartása. A hormonterápiák, a szájon át szedhető újabb típusú gyógyszerek, adott esetben a kemoterápiás gyógyszerkombinációk révén ma már egy előrehaladott, áttétes prosztatarákot is hosszú éveken át kezelni, uralni tudnak.

– Nem lettünk csodatevők, de sokkal többet tudunk tenni a betegeinkért, mint eddig bármikor, viszont a férfiaknak is mellé kell tenniük a saját erőfeszítéseiket – fogalmazott a főorvos. A 10 Ezer Lépés Program egyik célkitűzése, hogy a betegek tudatosabban ügyeljenek az egészségükre és minél többet mozogjanak. Nemzetközi klinikai vizsgálatokkal igazolták ugyanis, hogy jobb életminőségben és hosszabb életkilátásokkal élhetnek azok a prosztatarákkal szembesült férfiak, akik rendszeresen, hetente legalább 3 órán át aktív testmozgást végeznek.

A Nógrád megyei férfiak számára is adott a lehetőség a gyógytornára, az ugyanis a háziorvos vagy szakorvos által receptre bárki számára felírható, mégis kevesen használják ki az előnyeit. Pedig a gyógytorna révén csökkenthetők a betegség vagy a műtét és a kezelések miatti egyes mellékhatások, a vizelettartási és szexuális problémák, a fájdalmak, jelentősen javítható az életminőség. Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezetének vezetője elmondta: Nógrád megyében a civil szervezet keretei között is rendszeresen biztosítanak közös mozgásra lehetőséget, ezekre az alkalmakra mindenkit nyitottan várnak.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló, a Janssen által támogatott országos 10 Ezer Lépés Program keretében gyógytorna videókat is közzétettek. A www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna internetes oldalon szabadon elérhetők a segédanyagok, ám minden esetben javasolt szakemberrel történő személyes konzultáció a megfelelő mozgásprogram kialakítása érdekében.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Immunológia közérthetően előadás és Ki a következő? fotókiállítás

Május 9-én, kedden a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet szervezésében „KI a következő?”- címmel nyílt fotókiállítás a Civil Közösségek Házában. A Mellrákinfó Egyesület által készített Vándorkiállítás a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a melldaganatos Olvass tovább...

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó gyaloglás a férfiak egészségéért

A 10 Ezer Lépés Program keretében “45 nap alatt a Föld körül” szlogennel meghirdetett programhoz kapcsolódva a MRL Salgótarjáni Alapszervezete a Tarjáni Szabadidősport Egyesület Senior Nordic walking Klubjával együtt 2022. november 10-re a mozgásra és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Köszönet a siófoki Onkológiai gondozó munkatársainak

Ismételten megköszöntük az Onkológiai gondozóban (már csak ketten Dr. Páli Katalin és Sümeginé Anita) végzett igen nehéz és felelősségteljes munkáját. Ebben az évben különösen nagy teher hárult rájuk,  mivel a beteg orvoskolléga és gyesen lévő kolléganő Olvass tovább...