Sárszentágota Község Önkormányzata és a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete rendezte meg immár hetedik alkalommal a Szent Ágota Napot. Szent Ágota az emlőbetegek védőszentje, akihez fohászkodva gyűltek össze az ország számos pontjáról érkező zarándokok a tiszteletére létrehozott zarándokhelynél.

A megnyitón köszöntőt mondott Sebestyén Zoltán polgármester, Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, és Siák Gáborné a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezetének elnöke.

Siák Gáborné kiemelte, hogy a római katolikus temlpom udvarában létrehozott zarándokhely különös küldetéssel bír: esélyt ad az elvonulásra, a gyógyító remény összegyűjtésére, egyúttal felhívja a figyelmet az emlőrák felismerésének és megelőzésének fontosságára is. Lehetőséget nyújt annak a bizalomnak a kifejezésére, hogy mindig van esély a gyógyulásra.

A Szent Ágota Napok évről-évre visszatérő eseménye a motorosok felvonulása, mely során a mellrák elleni küzdelem valamint a megelőzés jelentőségére hívják fel a figyelmet, és bizonyítják, hogy a bőrszerkó alatt aranyszív dobog.

Horváth Zoltán György a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója „Catania-Szent Agáta városa” című előadásában Szent Ágota életútját, továbbá szenvedéstörténetének helyszíneit mutatta be.

Az emlőbetegekért felajánlott szentmisét megelőzően a budapesti Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolna Kórusa koncertje adott lehetőséget a lelki ráhangolódásra, majd a szentmisén Karl Rathgeber Szent Agáta miséje előadásával szolgáltak a Szent Adalbert díjas Bárdosné Molnár Katalin vezetésével.

Az ünnepi szentmisét Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Mészáros János sárbogárdi plébános, esperes, valamint Bognár Károly plébános közösen mutatta be.

Spányi Antal homíliájában rámutatott, hogy Szent Ágota korához hasonlóan, Szent II. János Pál pápa előremutató gondolatait idézve: ma is a vértanúk korát éljük.

Keresztények ezrei élik életüket hitük miatt üldöztetésben; templomokat gyújtanak fel, papokat gyilkolnak meg a szemtmise bemutatása alatt.

Szent II. János Pál pápa nemcsak bölcsességével, hanem betegségének alázattal való viselésével is példát mutat számunkra. Méltósággal hordozni a szenvedés nehéz keresztjét kivételes kegyelem. A fájdalmak elviselését könnyebbé teszi a szeretet, a törődés, melyet az ápolók együttérzése tud biztosítani.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Együtt a méhnyakrák ellen! – Gyöngyposta Miskolcon

A Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete és Segítő Szolgálata is csatlakozik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából a Mályvavirág Alapítvány felhívásához, a „Gyöngypostához”. Időpont: 2017. január 24. kedd, 14 óra Helyszín: Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egynapos sebészeti eljárások – Betegakadémia Miskolcon

Téma: Egynapos sebészeti eljárások a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban Előadók: Dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa és Dr. Shittu Gafa, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum főorvosa A Covid-19 pandémia és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Források Sástó és Mátrafüred között

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Útvonal: Sástó – Rákóczi-forrás – Ördög-forrás – Mátrafüred 06. 22 Tagtársainkkal június 22-én egy olyan kirándulásra, túrára vágytunk, ami könnyű, nem megerőltető, de mégis hozzátesz az egészségünk megőrzéséhez. Ezúttal a Sástó Olvass tovább...