A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából a MRL Salgótarjáni Alapszervezete „Célkeresztben a vastagbéldaganatok” címmel szervezett figyelemfelkeltő programot 2019.április 9-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A vastagbéldaganat Magyarországon is a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganatos halálozási ok. Hazánkban évente közel 10 000 új vastagbélrák és végbélrák esetet fedeznek fel és több mint 5000 beteg hal meg ennek következtében, pedig ez a betegség is, ha időben felismerik, jó eséllyel tünetmentessé tehető, gyógyítható.

Először az elnök méltatta Dr. Dollinger Gyula munkásságát, akinek a  nevéhez fűződik az Országos Rák Bizottság megalakítása és a rák-regiszter, és aki kidolgozta az akkor korszerűnek számító műtéti eljárásokat az onkológia területén. Beszélt a Nemzeti Rákellenes Nap üzenetéről, hogy a társadalom minden rétegének nemre, korra való tekintet nélkül, feladata felvenni a harcot a rákbetegség ellen, és érezni saját felelősségét is.

Dr. Kári Dániel a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet sebésze „Hol tart ma az orvostudomány a vastagbéldaganatok diagnózisa és terápiája tekintetében” című képekkel, filmekkel illusztrált előadása következett, majd Bertókné Tamás Renáta a Nógrád Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Főosztály megyei szűrési koordinátora „A szervezett vastagbélszűrés jelenlegi helyzete Nógrád megyében” címmel prezentálta a megyei szűrési statisztikát.

Az elindított népegészségügyi szűrőprogram akkor lehet igazán sikeres, a mortalitási ráta akkor alakulhat kedvezően, ha minél többen részt vesznek a szűrésen. A figyelemfelkeltő program célja ennek az üzenetnek az átadása  volt.

A nyolcvan fős hallgatóság köréből számos kérdés elhangzott az előadókhoz, akik módot adtak az egyéni konzultációs lehetőségre is.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Debreceni 2020. februári programajánló

A Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat februári programja  Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub Minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió, Debrecen Rákóczi u. 60. Női Egészségmegőrző torna Minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hatvani Segítő Szolgálat és Alapszervezet – Májusi program

A Hatvani Segítő Szolgálat programja: Cím: Hatvan, Balassi Bálint út.16. Majális, civil sokadalom: Időpont: 2016. május 1. vasárnap Helyszín: Hatvan, Népkert FŐZŐVERSENNYEL EGYBEKÖTÖTT VIDÁM EGYÜTTLÉT! Stresszoldó csoportfoglalkozás 1/5. Időpont: 2016. május 11. szerda 14 óra Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gödöllői januári programok

PROGRAMAJÁNLÓ    2024. január  BÚÉK! ÖRÖKMOZGÓ lehetőség Gödöllő Városi és Térségi Uszoda 50 %-os kedvezményes úszójeggyel vár tagsági igazolványod felmutatásával AdniJóga online  minden kedden 19.10 (ingyenes) SPORTOS információk,séták,túrák, kerékpáros, úszó eseményeink  örökmozgó fb csoportoldalunkon                  https://www.facebook.com/groups/376441699936699 Olvass tovább...