A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete 2018. november 13-i rendezvényével a Daganatos Betegek Világnapjára és a Cukorbetegek Világnapjára emlékezve rendezte meg figyelemfelhivó rendezvényét.

Dr. Harcsa Eleonóra főorvos, belgyógyász, diabetológus nagyszerű előadását hallgathatták meg a résztvevők a cukorbetegség és a daganatos betegségek  közti összefüggésről. 

A két betegség közti összefüggésre, kapcsolatra már nagyon régen felfigyeltek – mondta előadónk.

  • Régi megfigyelés, hogy cukorbetegeknél egyes daganatos megbetegedések gyakrabban fordulnak elő. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegeknél  az  emlőrák, máj, vastagbél, hasnyálmirigy, hólyag, veserák .
  • Az onkoterápiában alkalmazott kezeléseknél pedig az anyagcsere romlás miatt gyakori a cukorbetegség kialakulása. Ez sokszor akadályozza a beteg gyógyulását.

Megfigyelték továbbá, hogy a túlsúly, elhízás táptalaja a daganatos betegségeknek és a cukorbetegségnek egyaránt. Ezt diétával és aktív mozgással lehet egyensúlyban tartani.

Onkológiai és diabetes szempontból is fontos az emberek ismereteinek fejlesztése ebben a témában.

 A rendezvényünkön részt vett dr. Kner Erika, onkológus  főorvos asszony is, aki az onkológus szemszögéből kiegészítette a hallottakat. Köszönjük mindkét főorvos részvételét és előadásukat.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Orchidea program Egerben

Szertettel várunk minden érdeklődőt Egerben, az Orchidea programra, ahol szűréseken lehet részt venni. A szervezők: Eger Város védőnői KEVIKO Prevenció Kft. Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet

Alapszervezetek

Gyöngyösi Alapszervezet – októberi programok

2023.10.02. Taggyűlés A hónap első hétfője a taggyűlés ideje. Most is sokan gyűltünk össze. Megbeszéltük az elkövetkező napok teendőit, a szalonnasütést, a Batthyány szobornál a koszorúzást, a Gödöllői gálán való részvételt, a szombati kézilabda meccsen Olvass tovább...

Alapszervezetek

Március 15. ünnepség Hatvanban

A Hatvani Alapszervezet beszámolója -A magyaroknak március idusa már régóta nem csak a tavasz ébredését, hanem a nemzeti öntudat és szabadságszeretet ünnepét is jelenti – emelte ki Horváth Richárd ünnepi beszédében. Az 1848-49-es forradalom és Olvass tovább...