A DermaSoul Pszichodermatológiai kezdeményezés az alábbi módon szolgálja a betegellátás jobbítását, és a betegek érdekét:

Biomedikális kezelés egymagában nem minden betegnél hatékony. A felmérések szerint a bőrgyógyászati betegek közül körülbelül 25-30% (tízből 2 -3 fő!) az, aki pszichoszociális ellátás igényű, vagy akinek valamilyen pszichogén háttere van betegségeinél. A mai alapellátásban a bőrgyógyászok többségének maximum annyi ideje jut az ilyen kérdésekre az átlagos 8 perc / betegre jutó időben: A viszont látásra!

A jelenlegi szituációnak mindenki kárvallottja:

 • a pszichoszomatikus faktorok által terhelt (pl.: krónikus pikkelysömörös, melanomás ) páciens
 • és a túlterhelt dermatológus is

A fő gond, hogy az alapellátásban nem jut el a hatékony kezelés a rászoruló páciensekhez:

 • Már a biomedikális kezelésre is csekély idő jut
 • A pszichoterápiás kezelésekre nincs keret, sem idő

A megoldás a pszichodermatológiai komplex kezelés – együtt jobb ellátást tudunk nyújtani.

Miért jó ez a dermatológusoknak?

 • Javuló compliance
 • Gazdaságosság Csökkenő leterheltség
 • A gyógyulásért aktívan tevő betegek

Miért jó ez a betegeknek?

A pszichoszomatikus faktorok által terhelt paciens komplex ellátás igényére megkapja a szükségleteinek megfelelő, kombinált ellátást. 

Tudnivalók az ambuláns egyéni pszichológiai konzultációval kapcsolatban

Az ambuláns pszichológiai konzultáció a kommunikáció eszközével és mentálhigiénés módszerekkel végzett egészségügyi beavatkozás. Ennek célja a személyiségfejlődés előmozdítása és ennek eredményeként a fejlődést hátráltató fixációk, téves ítéletek, gondolkodásmód föloldása.

Ezen keresztül teszi lehetővé a terápiában résztvevő személy önmaga számára és a terapeutával való együttműködése során, hogy fejlődjön.

A terápiás ülések általában heti egyszer vagy kétszer vannak. Egy alkalom 50 perc. Az alkalmak lehetőség szerint előre egyeztetett, fix időpontban, minden héten ugyanaznap, ugyanabban az időpontban történnek egy erre a célra megfelelő rendelőben, ahol nem zavarja meg senki és semmi.

Ingyenes Pszichoszomatikus szűrés https://dermasoul.eu/#!#test

(Hamarosan tovább fejlesztett pszichoszomatikus szűrésünk elérhető lesz online a linken és bőrgyógyászati telephelyeken is.)

A DermaSoul Mentálhigiénés Munkacsoport tevékenységei közé tartozik a betegpopuláció pszichoszociális szűrése, mely vizsgálatok a betegség megélését, illetőleg azzal kapcsolatos következményes mentális problémák azonosítását célozza. A primer szűrés célja, hogy kiszűrjük az azonosítható további kivizsgálást indokoló pszichológiai problémákat.

 • Életminőség és hangulat teszt

A teszt jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk: a kitöltő bőrproblémájának saját élet minőségére gyakorolt hatásának mértékéről, illetve hangulati ingadozásainak, depressziós hangulatának mértékéről.

 • Stressz szint mérő

Csúszkán beállítható 1 – 10 –es skálán: A teszt jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk: a kitöltő szubjektíven megélt stressz szintjéről.

 • Érzelem világ teszt (alexithímia)

A teszt széles körben alkalmazható diagnosztikai eszköz, jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk legfőképpen pszichoszomatikus betegeknél, a különféle szenvedélybetegségek, táplálkozási zavarok, anorexia nervosa, bulimia nervosa feltárására. a sérülékenység (vulnerabilitás) és a megbetegedés kockázatának szűrésére.

 • Félelem a negatív megítéléstől – teszt:

A teszt jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk a negatív megítéléstől való félelemről, szociális szorongásokról, szociális fóbiákól, magabiztosságról, önértékelésről.

 • A rövidített Reménytelenség Skála

A szuicid prevencióban döntő jelentőséggel bír, olyan gyorsan és megbízhatóan alkalmazható mérőeszköz, amellyel klinikailag releváns  visszajelzés esetén kiszűrhető a fenyegetően bizonytalan jövő percepció, a megélt kilátástalanság és az öngyilkossági veszélyeztetettség.

Kategóriák: EgyébLelki egészség

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Elhervadt virágok – meghívó Brjeska Dóri könyvének bemutatójára

Október 8-a a palliatív és hospice ellátás világnapja volt, ennek alkalmából jelent meg Brjeska Dóra Elhervadt virágok című könyve. “Az élet végéről az én szememmel, aki láttam milyen, és rákbetegként nekem is számításba kell vennem, Olvass tovább...

Egyéb

Mivel kezdődjön a 2015. év?

Természetesen 2015 méteres gyalogtúrával!

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat XXIV.

Kékgolyó koncertsorozat A Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet szervezésében szeretettel várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az Intézet valamennyi dolgozóját koncertsorozatunk következő előadására. Február 23. (csütörtök) 16 óra Helyszín: Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ (3-as Olvass tovább...