A DermaSoul Pszichodermatológiai kezdeményezés az alábbi módon szolgálja a betegellátás jobbítását, és a betegek érdekét:

Biomedikális kezelés egymagában nem minden betegnél hatékony. A felmérések szerint a bőrgyógyászati betegek közül körülbelül 25-30% (tízből 2 -3 fő!) az, aki pszichoszociális ellátás igényű, vagy akinek valamilyen pszichogén háttere van betegségeinél. A mai alapellátásban a bőrgyógyászok többségének maximum annyi ideje jut az ilyen kérdésekre az átlagos 8 perc / betegre jutó időben: A viszont látásra!

A jelenlegi szituációnak mindenki kárvallottja:

 • a pszichoszomatikus faktorok által terhelt (pl.: krónikus pikkelysömörös, melanomás ) páciens
 • és a túlterhelt dermatológus is

A fő gond, hogy az alapellátásban nem jut el a hatékony kezelés a rászoruló páciensekhez:

 • Már a biomedikális kezelésre is csekély idő jut
 • A pszichoterápiás kezelésekre nincs keret, sem idő

A megoldás a pszichodermatológiai komplex kezelés – együtt jobb ellátást tudunk nyújtani.

Miért jó ez a dermatológusoknak?

 • Javuló compliance
 • Gazdaságosság Csökkenő leterheltség
 • A gyógyulásért aktívan tevő betegek

Miért jó ez a betegeknek?

A pszichoszomatikus faktorok által terhelt paciens komplex ellátás igényére megkapja a szükségleteinek megfelelő, kombinált ellátást. 

Tudnivalók az ambuláns egyéni pszichológiai konzultációval kapcsolatban

Az ambuláns pszichológiai konzultáció a kommunikáció eszközével és mentálhigiénés módszerekkel végzett egészségügyi beavatkozás. Ennek célja a személyiségfejlődés előmozdítása és ennek eredményeként a fejlődést hátráltató fixációk, téves ítéletek, gondolkodásmód föloldása.

Ezen keresztül teszi lehetővé a terápiában résztvevő személy önmaga számára és a terapeutával való együttműködése során, hogy fejlődjön.

A terápiás ülések általában heti egyszer vagy kétszer vannak. Egy alkalom 50 perc. Az alkalmak lehetőség szerint előre egyeztetett, fix időpontban, minden héten ugyanaznap, ugyanabban az időpontban történnek egy erre a célra megfelelő rendelőben, ahol nem zavarja meg senki és semmi.

Ingyenes Pszichoszomatikus szűrés https://dermasoul.eu/#!#test

(Hamarosan tovább fejlesztett pszichoszomatikus szűrésünk elérhető lesz online a linken és bőrgyógyászati telephelyeken is.)

A DermaSoul Mentálhigiénés Munkacsoport tevékenységei közé tartozik a betegpopuláció pszichoszociális szűrése, mely vizsgálatok a betegség megélését, illetőleg azzal kapcsolatos következményes mentális problémák azonosítását célozza. A primer szűrés célja, hogy kiszűrjük az azonosítható további kivizsgálást indokoló pszichológiai problémákat.

 • Életminőség és hangulat teszt

A teszt jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk: a kitöltő bőrproblémájának saját élet minőségére gyakorolt hatásának mértékéről, illetve hangulati ingadozásainak, depressziós hangulatának mértékéről.

 • Stressz szint mérő

Csúszkán beállítható 1 – 10 –es skálán: A teszt jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk: a kitöltő szubjektíven megélt stressz szintjéről.

 • Érzelem világ teszt (alexithímia)

A teszt széles körben alkalmazható diagnosztikai eszköz, jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk legfőképpen pszichoszomatikus betegeknél, a különféle szenvedélybetegségek, táplálkozási zavarok, anorexia nervosa, bulimia nervosa feltárására. a sérülékenység (vulnerabilitás) és a megbetegedés kockázatának szűrésére.

 • Félelem a negatív megítéléstől – teszt:

A teszt jelzése esetén klinikailag releváns  visszajelzést kaphatunk a negatív megítéléstől való félelemről, szociális szorongásokról, szociális fóbiákól, magabiztosságról, önértékelésről.

 • A rövidített Reménytelenség Skála

A szuicid prevencióban döntő jelentőséggel bír, olyan gyorsan és megbízhatóan alkalmazható mérőeszköz, amellyel klinikailag releváns  visszajelzés esetén kiszűrhető a fenyegetően bizonytalan jövő percepció, a megélt kilátástalanság és az öngyilkossági veszélyeztetettség.

Kategóriák: EgyébLelki egészség

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Önkénteseinkről

24-en kaptak oklevelet a képzés után

Egyéb

Vidám ügyességi vetélkedő és sportnap

Izzadságcseppektől, nevetéstől kipirult arcok, nevetéstől hangos Sportpálya! Mindannyian győztesek voltunk ezen a napon!