Mai megváltozott társadalmunkban, ahol a nyílt és kendőzetlen testiség nem számít tabu témának, az igazi, meghitt, gyöngéd intimitás, az egészséges, ízléses szexualitás még mindig az egyik legérzékenyebb és legszemélyesebb része életünknek.

Sok embernek igen nagy erőfeszítésébe kerül, hogy veleszületett, vagy neveltetéséből, életkorából adódó zárkózottságát leküzdje, és merjen beszélni szexuális érzéseiről, vágyairól, főleg azzal, aki a legközelebb áll hozzá. Ehhez hiányzik a közös nyelv, a szókincs, az alapvető élettani folyamatok kulturált megfogalmazásának képessége és leírása. Sokan illetlennek, ízléstelennek tartják ezt a témát, pedig a boldog, kiegyensúlyozott életnek, a meghitt párkapcsolatnak fontos része a testi szerelem, az adni és kapni tudás örömének megélése.

 

Köszönetünket fejezzük ki Lilly Christensennek a Norvég Rák társaság igazgatójának azért, hogy a füzetet rendelkezésünkre bocsátotta.

KREFT OF SEKSUALITET er utgitt av Den Norske Kreftforening anyagát felhasználva készítette a Magyar Rákellenes Liga.

Angolból fordította:
Takács Nóra

Konzultánsok:
Dr. Bodrogi István
Országos Onkológiai Intézet

Dr. Lehoczky Győző
Országos Onkológiai Intézet

Idézetek:
Radnóti Miklós
Tétova óda című verséből

Kiadja:
Magyar Rákellenes Liga

Bevezetés

Mai megváltozott társadalmunkban, ahol a nyílt és kendőzetlen testiség nem számít tabu témának, az igazi, meghitt, gyöngéd intimitás, az egészséges, ízléses szexualitás még mindig az egyik legérzékenyebb és legszemélyesebb része életünknek.

Sok embernek igen nagy erőfeszítésébe kerül, hogy veleszületett, vagy neveltetéséből, életkorából adódó zárkózottságát leküzdje, és merjen beszélni szexuális érzéseiről, vágyairól, főleg azzal, aki a legközelebb áll hozzá. Ehhez hiányzik a közös nyelv, a szókincs, az alapvető élettani folyamatok kulturált megfogalmazásának képessége és leírása. Sokan illetlennek, ízléstelennek tartják ezt a témát, pedig a boldog, kiegyensúlyozott életnek, a meghitt párkapcsolatnak fontos része a testi szerelem, az adni és kapni tudás örömének megélése.

Sokkal könnyebb elfogadniuk egymást a pároknak, ha le tudják győzni félelmeiket, elmondják egymásnak, mi okoz nekik örömet és mi nem, beszélnek félelmeikről, bizonytalanságaikról, vágyaikról és érzéseikről. Különösen akkor fontos, hogy beszélni tudjanak egymással, ha problémák merülnek fel kapcsolatukban.
A probléma csak úgy oldható meg, ha tudjuk, hogy mi okozza. Gyakran a legsúlyosabb probléma éppen a hallgatás és a félelem attól, hogy vajon a másik mit gondolhat.

Fogadják szeretettel kiadványunkat, melyben megpróbáltuk összefoglalni a rákbetegeket – tapasztalataink szerint – leginkább foglalkoztató intim kérdéseket, amelyeket talán még egy jó és kiegyensúlyozott, bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolatban sem mernek feltenni. Reméljük aggodalmaikat sikerül eloszlatni és a megterhelő, embert próbáló kezelések ellenére is megadják maguknak a szerelmi élet örömét, amely közvetve hozzásegítheti Önöket saját maguk és helyzetük elfogadásához, az általános jó közérzet megteremtéséhez.

Amennyiben bármilyen probléma merülne fel, amelyre írásunkban nem talál választ, keresse ingyenesen hívható anonim lelkisegély-telefonszolgálatunkat, ahol felkészült segítők állnak a betegek, hozzátartozók rendelkezésére: 06-80-505-675
(H-P: 9-21 óráig, Szombat 9-15 óráig)

RÁKBETEGSÉG ÉS SZEXUALITÁS

Rákom van, és most milyen lesz a szexuális életem? A legtöbb ember, akinél rákos megbetegedést diagnosztizálnak, előbb vagy utóbb felteszi magának ezt a kérdést. A gyógyszerek és a sugárkezelés vajon milyen hatással van a szexuális vágyra és a szexuális képességekre? A sebészeti beavatkozás lehetetlenné teszi-e a szexuális életet? Társam hogyan fogad el, vonzó leszek-e még? A kezelések hatására úgy érezheti, hogy elvesztette szexuális vonzerejét.

Nincs olyan ember, akire ne lenne hatással az a tudat, hogy rákja van. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy mindenféle rákos megbetegedés ellenére a szexuális élet élvezhető. Fontos, hogy társával nyíltan beszéljenek ezekről az érzésekről.

Ez az írás segíthet a különféle gyakorlati és emocionális problémákkal szembenézni. Elsősorban a betegeknek íródott, de reméljük, hogy hozzátartozóik és a téma iránt érdeklődők is szívesen elolvassák.

Fontos, hogy társával együtt, az orvosával is beszéljék meg a problémákat. Célunk, hogy ismeretekkel és tanácsokkal szolgáljunk, valamint a tévhiteket eloszlassuk.

Tartalom:

NE HAGYJA, HOGY A RÁKBETEGSÉG MEGKESERÍTSE SZERELMI ÉLETÉT!
• Mi a normális?
• Tévhitek a rákkal és a szexualitással kapcsolatban
• A rák nem fertőző
• A kemoterápia nincs hatással másokra
• A sugárkezelés nem vezet radioaktivitáshoz

VISSZA A HÉTKÖZNAPI ÉLETBE
• Aki mer, az nyer…
• A három kulcsszó: nyitottság, ismeret, gyöngédség
• Önmagad elfogadása

TESTI PROBLÉMÁK
• Szex, sugárzás és kemoterápia
• Rák a férfi nemi szerveken
• Impotencia
• Prosztatarák
• Hererák
• Rák a hímvesszőn
• Rák a női nemi szerveken
• Szexuális kielégülés
• A menstruáció elmaradása, mint mellékhatás
• Mellrák
• Rák az emésztőcsatornában
• Nemi érintkezés kezelés idején és utána
• Más típusú rákok
• Húgyhólyagrák
• Új nyílás a testen

SEGÉDESZKÖZÖK
• Vibrátorok és vibrációs masszírozógépek
• Síkosítók
• Eszközök impotencia ellen

SZÓMAGYARÁZAT

NE HAGYJA, HOGY A RÁK MEGKESERÍTSE SZERELMI ÉLETÉT!

„Mióta készülök, hogy elmondjam neked
szerelmem rejtett csillagrendszerét;
egy képben csak talán, s csupán a lényeget.
De nyüzsgő s áradó vagy bennem mint a lét,
és néha meg olyan, oly biztos és örök,
mint kőben a megkövesült csigaház.”

Az ember életében fordulópontot jelent, amikor megtudja, hogy rákja van.
A betegség és a kezelés gyakran hatással van a beteg megjelenésére és testi funkcióira, néha csak átmenetileg, de nem egy esetben egész életén át. A betegség átformálja gondolkodásmódját. A rák ráébreszti arra, hogy az életet és az egészséget nem lehet magától értetődőnek tekinteni. Ez rányomja bélyegét a magáról vallott felfogására és szerelmi életére. Ez nem szükségszerűen negatív hatás: sok ember számára ez olyan tapasztalat, amely átformálja őt, és ezáltal érettebb és erősebb egyéniséggé válik.

Legtöbben először a bizonytalanság, a félelem, a nyugtalanság miatt nagyon nehéznek érzik az életet. Ez ö
nmagában is természetes ok arra, hogy ne kívánják a szexet, és az időszakos kemo-, illetve sugárterápiák sem javítják a helyzetet. Ehhez még hozzájárul a terápiák okozta kimerültség, émelygés, hányinger is.

Ha a kezelés a nemi szerveket érinti, akkor ez közvetlenül hat a szerelmi életre. Sokan kevésbé érzik magukat vonzónak a betegség fizikai következményei miatt, és bizonytalanok társuk válaszában. Nehéz elfogadni testüket olyannak, amilyenné vált, és a szex nem lesz többé fontos a számukra, sőt visszataszító is lehet.

Ennek ellenére a legfőbb gátlás a szerelmi élet folytatásához a rákos betegek és esetleg társaik gondolkodásában van. Akiknek sikerül feloldaniuk ezeket a belső gátlásokat, visszanyerik kedvüket a szexhez. Ha megváltozott is a testképe, ne felejtse, hogy az ember szerelmi élete nem korlátozódik csak a nemi aktusra. Szerezzen ismereteket, hagyjon időt magának, legyen türelmes – és nem utolsó sorban nyitott – , hiszen nemcsak testünk tesz izgalmassá bennünket.

• Mi a normális?

Abban nem foglalunk állást, hogy mi a „normális” szexuális viselkedés. Az ezzel kapcsolatos vélemények nagyon eltérőek lehetnek, épp úgy a rákos betegek között, mint általában.
Célunk az, hogy bemutassuk, a betegségnek a lehető legkisebb hatása van a szerelmi életre. Ugyanakkor lényeges, hogy elfogadja, bizonyos változtatások esetleg szükségesek, új pozitúrát kellene keresni, vagy teljesen más módot kell találni a szerelmi együttléthez.

Az emberi élet egyik igen fontos része a szexualitás. Ezért jó és kiegyensúlyozott szexuális életünk hatással van fizikai és mentális egészségünkre is. Ez azt jelenti, hogy mi döntjük el, megéljük-e ezt vagy sem. Néhányan a tartózkodást választják. A választás jogos – akár rákos az illető, akár nem. Az emberek gyakran biztosra veszik, hogy az idő múlásával elvesztik szexuális aktivitásukat, míg mások teljesen természetesnek találják a szexuális életet egészen idős korban is. Sokan zavarba jönnek, ha erre a témára kerül sor, nehezen tudnak beszélni életüknek erről a területéről. A rákos betegeknek sincs okuk a szégyenkezésre, ha a lehető legboldogabb szerelmi életet szeretnék élni. Most részletesebben beszélünk a felmerülő érzelmi és fizikai nehézségekről. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a betegség hatásai és a szexuális viselkedés teljesen az egyéntől függ. Előfordulhatnak egyéni problémák, amikről itt nem ejtünk szót, így az olvasónak maradhat megválaszolatlan kérdése. Ebben az esetben forduljon orvosához, vagy más szakemberhez, aki további segítséget nyújthat.

• Tévhitek a rákkal és a szexualitással kapcsolatban

Sajnos számos félreértés létezik a rákkal és a kezeléssel kapcsolatban, ami felesleges félelemre és önmegtartóztatásra adhat okot, tehát érdemes ezeket egyszer s mindenkorra tisztázni.

• A rák nem fertőző

A rákos sejt nem vándorol egyik testből a másikba. Ezért, tekintet nélkül arra, hogy mennyire intim a rákos beteg és társa viszonya, a társat nem fertőzheti meg a beteg!

• A kemoterápia nincs hatással másokra

A cytotoxikus drogok és hormonok, melyeket a kezelés során befecskendeznek a testbe, kiválasztódnak a testnedvekkel. Egy ejakuláció nagyon szerény mennyiségű folyadékot jelent, ezért rendkívül kis mennyiségű toxint tartalmazhat, ha egyáltalán tartalmaz. Ennek ellenére néhány orvos az óvszer használatát ajánlja férfi betegeinek a kezelést követő első két hétben.

• A sugárkezelés nem vezet radioaktivátáshoz

A hagyományos sugárterápia esetén csakis a kezelés idején lép fel radioaktivitás, így a beteg szexuális partnere egyáltalán nincs kitéve annak. Van úgy, hogy a sugárzás forrása a beteg testébe van beültetve, vagy folyadék formájában befecskendezve. Ilyen esetekben a betegeknek az orvosukat kell megkérdezniük, hogy mikor kezdhetik el újra szexuális életüket.

VISSZA A HÉTKÖZNAPI ÉLETBE

„Fáradt vagy s én is érzem, hosszú volt a nap –
mit mondjak még? A tárgyak összenéznek
s dicsérnek, zeng egy fél cukordarab
az asztalon és csöppje hull a méznek
s mint színarany golyó ragyog a teritőn,
s magától csendül egy vizespohár.
Boldog, mert veled él. S talán lesz időm,
Hogy elmondjam milyen, mikor jöttödre vár.”

Általában időre van szükségük a rákos betegeknek ahhoz, hogy erőt gyűjtsenek a szexuális élet újrakezdéséhez. Előbb vagy utóbb elkezdenek arra gondolni, hogy milyen is volt az életük a betegség előtt és így a vágy is visszatér. Amikor ez megtörténik, fontos, hogy ne a félelem és a bizonytalanság legyen úrrá rajtuk, de a szerelmi életet ne kezdjék meg, ha nincsenek teljesen felkészülve erre. Az első kísérletek nem túl sikeresek. Fáj, ha a betegség helyén érnek hozzánk, vagy ha önbecsülésünk és önértékelésünk szenved csorbát az elmúlt időszak nehézségei és lehangoltsága miatt.
Sokan idegesek és feszültek, félnek, hogy ők, illetve társaik hogyan fognak reagálni majd a megváltozott körülményekre. De ne adják fel, hanem próbálkozzanak, esetleg másképpen.

• Aki mer, az nyer

A szerelmi élet újrakezdésének első feltétele a bátorság ahhoz, hogy megpróbáljuk.
Ez kézenfekvőnek tűnik, de mégis ez a legnehezebb lépés. Van, aki fél, hogy visszautasítják, vagy hogy társa nem kívánja. Ez megtörténhet olyanokkal is, akik nem rákbetegek. Ilyen esetekben nem kell semmi mást tenni, mint újra megpróbálni, pontosan úgy, ahogy hajdan az első szerelmi kalandra készült. Legyen szerettével kezdeményező!
Fontos, hogy megértsék, időbe telik, míg megszokják új testüket, ami valamiképpen más, mint eddig volt. Az idő általában megtanít elfogadni az ismeretlent. Ez úgy igaz a társra, mint a betegre. Ha az első alkalom nem is lenne túl sikeres, ne essen képségbe, hanem próbáljon meg esélyt adni önmagának és partnerének is, hogy megint harmonikus kapcsolat alakulhasson ki Önök között.

Nyilvánvalóan olyan viszony nem igen működik, ahol csak az egyik remél. Ebbe egy addig jól működő kapcsolat is belebukhat. De ha ez csak amiatt következik be, mert az egyik félnek rákja van, akkor kétséges, hogy ez a kapcsolat elég erős lett volna ahhoz, hogy megmaradjon bármilyen körülmények között.

• A három kulcsszó

Mindenki számára egyaránt fontos a nyitottság, a gyöngédség és a tájékozottság a boldog szerelmi élethez. Ezek a tulajdonságok még fontosabbak egy olyan kapcsolatban, ahol az egyik fél beteg, mert ilyen körülmények között szükséges, hogy a másik fél különös figyelmet szenteljen neki, és figyelembe vegye a betegség fizikai és érzelmi következményeit.

• Nyitottság

A szexualitás az egyik legérzékenyebb és legszemélyesebb része életünknek. Sok embernek igen nagy erőfeszítésébe kerül, hogy veleszületett zárkózottságát leküzdje, és merjen beszélni szexuális érzéseiről és vágyairól, főleg azzal, aki a legközelebb áll hozzá. Sokkal könnyebb elfogadniuk egymást, ha le tudják győzni félelmeiket, elmondják egymásnak, mi okoz nekik örömet és mi nem, beszélnek félelmeikről, bizonytalanságaikról, vágyaikról és érzéseikről. Különösen
akkor fontos, hogy beszélni tudjanak egymással, ha problémák merülnek fel kapcsolatukban. A probléma csak úgy oldható meg, ha tudjuk, hogy mi okozza. Gyakran a legsúlyosabb probléma éppen a hallgatás és a félelem attól, hogy vajon a másik mit gondolhat.
Sok rákbeteg nem szereti a testét, és úgy gondolja, hogy a társa is visszataszítónak tartja. Ezt a problémáját fél megemlíteni társának. A partner pedig úgy próbálja megkímélni a beteget, hogy egyáltalán nem említi a problémát. Mindkét stratégia eredménytelen gondolkodásmódot tükröz, melyet úgy lehet a legjobban megszüntetni, ha a párok őszintén beszélnek egymással.

• Ismeret

Fontos, hogy a rákbeteg és társa a lehető legtöbbet megtudjon a betegségről és annak gyógykezeléséről. Ha mindketten felkészültek az esetleges problémákra, akkor érzelmileg és a szexuális gyakorlatban is könnyebben meg tudják oldani őket. Kezdetben jó, ha erről az orvossal beszélnek, lehetőleg együtt. A gondok kölcsönös felvetése már önmagában is segíthet egy szorosabb és nyitottabb kapcsolat kialakításában. Gyakran a nővérek is adnak értékes tanácsokat és jól hasznosítható ötleteket, információkat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy sok embernek kínos a szexualitásról beszélni és az egészségügyi dolgozók is emberek. Nem lehet természetesnek venni, hogy az orvosok és nővérek mindig kitűnő tanácsadók a szex terén.
Így sok esetben előnyösebb, ha olyan valakivel konzultálnak, akinek gyakorlata van az ilyen jellegű segítségnyújtásban. Az orvosok tudnak ilyen személyt ajánlani.

„Az álom hullongó sötétje meg-megérint,
elszáll, majd visszatér a homlokodra,
álmos szemed búcsúzva még felémint,
hajad kibomlik, szétterül lobogva,
s elalszol. Pillád hosszú árnya lebben.
Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaát,
de benned alszom én is, nem vagy más világ.
S idáig hallom én, hogy változik a sok
rejtelmes, vékony, bölcs vonal hűs tenyeredben.”

• Gyöngédség

Melegség, érintés, közelség, gyöngédség…mindannyiunknak szüksége van a szeretetnek ezen megnyilvánulásaira. Aki olyan nehéz és fájdalmas időszakon megy keresztül, mint egy daganatos beteg, az sokkal inkább igényli ezeket. Jólesik, ha bátorítják, ha valaki szorosan átöleli. Nem kell szégyenkezni a hozzánk legközelebb állók előtt, hiszen ők is bizonytalanok, nem tudják, hogyan segítsenek – ezért jó, ha ezt megmondjuk. Amikor újra elkezdik a szerelmi életet, sok beteg először inkább a gyöngédséget igényli, mint a kielégülést (orgazmus elérését). Ugyanakkor erősen vágynak rá, hogy szexuális lényként is elfogadják őket. Lényeges, hogy a partner megértse ezt a helyzetet, és ne siessen el semmit. Egy kis türelemre és elfogadásra van szükség. Az is előfordulhat, hogy a szexuális vágy, illetve a képesség egy időre, talán végleg megszűnik. Nagyon fontos emlékezni arra, hogy a szexuális élet sokkal több, mint a nemi szervek izgatásán keresztül az orgazmus elérése. Ha csökken a vágy, akkor a szerelmi kapcsolatban a szeretet legfontosabb megnyilvánulási jelei a közelség, a fizikai és szellemi gyöngédség, a gyakori dédelgetés lesznek.

• Önmagad elfogadása

Sok rákbeteg – legalábbis egy időre – bizonytalanná válik, nehezen találja meg önbizalmát. A betegség és a kezelés megváltoztatja külsejét és hatással lehet fizikai funkcióira is. Könnyen depresszióssá válhat. A betegség élete igen fontos részévé válik és ilyen körülmények között nem meglepő, hogy azon kezd el gondolkodni, hogy ki is ő, és mennyire értékes. Különösen egy intim találkozó előtt tör rá könnyen ez a bizonytalanság és félelem: miként reagál szerelmi partnerem a betegség nyilvánvaló jeleire, és én magam mivel tudok hozzájárulni elfogadásomhoz? Még mindig vonzó vagyok-e, tudok-e örömet okozni partneremnek?

Érdemes megismételni: mindenkinek lehet boldog szerelmi élete, tekintet nélkül arra, hogy milyen sebészeti beavatkozásnak vagy terápiának volt alávetve. A gátlások a beteg vagy a partner gondolkodásában vannak. Ezért a szerelmi élet újrakezdéséhez erőfeszítésre van szükség: új hozzáállás kifejlesztésére, az önbecsülés visszanyerésére.
Az első lépés, hogy olyannak fogadjuk el magunkat, amilyenek vagyunk, a betegség összes következményével együtt. Nem lehet valakit úgy elfogadni, hogy önmagát nem fogadja el. Ne kell valakinek rákbetegnek lenni ahhoz, hogy rájöjjön, azok a tulajdonságok, amelyeket nem szeret önmagában, gyakran lényegtelenek más szemében, hogy felfedezze, lehet szeretni valakit hiányosságai ellenére is, és akkor is, ha megbetegszik. De nyilvánvalóan könnyebb valakit úgy elfogadni, ha biztos önmagában. Azok az emberek, akiket különösebben nem foglalkoztat testi tökéletlenségük, elfogadják azokat, könnyebben beszélnek róla, nem sajnáltatják magukat, és ami a legjobb, hogy még tréfálkoznak is hiányosságaikon.

De hogyan lehet egy sérült önbecsülést meggyógyítani? Erre nincs egyszerű válasz. Segítséget kaphatnak pszichológusoktól, pszichiáterektől. Majdnem mindenkinek segítséget jelent, ha kapcsolatot létesít olyanokkal, akiknek ugyanez a helyzete – beszélgetés vagy önsegítő csoportok látogatása formájában. Az önbecsülés visszanyerése minden körülmények között időt igényel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az élet megy tovább, és hogy Ön semmivel sem lett értéktelenebb most, mint amilyen azelőtt volt: sőt, amin keresztül ment, valójában még értékesebbé tehette.

A jó szerelmi élet mindenekelőtt az egymást elfogadó, támogató szeretettől függ. Azonban bizonyos daganatos betegségek ill. kezelésük közvetlenül hatnak a testre, így a szexuális életet ennek megfelelően kell alakítani.
Ez különösen akkor érvényes, ha a rák a külső, illetve a belső nemi szerveket támadja meg, noha a rák egyéb formája vagy a kezelés is szükségessé teheti, hogy új módokat találjanak a jó szexuális élethez – átmenetileg, vagy végleg.

• Szex, sugárzás és kemoterápia

A sugárkezelés és a citotoxikus gyógyszerekkel, illetve hormonokkal történő kezelés önmagukban még nem gátlói a kielégítő szerelmi élet folytatásának, és a kezelésnek ezek a formái semmilyen veszélyt nem jelentenek a partnerre. A mellékhatások azonban problémát okozhatnak. A betegnek a kezelés alatt hányingere van, fáradt, nem érzi jól magát, nem is marad energiája, hogy a szex örömeire gondoljon. A férfi erekcióképessége egy időre lecsökken, esetleg végleg megszűnik, a nőkben a kezelés hüvelyszárazságot, vagy a hüvely irritációját okozhatja. A kezelést követően gyakran időbe telik, míg a szexuális vágy visszatér. Ha energiát és vágyat érez, nincs semmi ok arra, hogy továbbra is tartózkodjon a szexuális élettől. Ha a hüvely nem olyan nedves, mint általában, és ez nehézséget okoz a behatolásnál, ajánlatos gyógyszertárban kapható zsíros kenőcsöt, vagy síkosító zselét használni.

• Rák a férfi nemiszerveken

A férfi nemi szerveken a leggyakoribb a prosztata és a here rákja, de a betegség a hímvesszőt is megtámadhatja. A gyógyításnál gyakran kemoterápiát és citotoxikus gyógykezelést alkalmaznak, de a tünetekkel járó prosztatarák leggyakrabban hormonkezelést kíván. Más szervekben a daganatot sebészi beavatkozással távolítják el. A leggyakor
ibb komplikáció a beteg szexuális életében az impotencia és a szexuális vágy elvesztése.

• Impotencia

A férfinál csak akkor történik erekció, ha a hímvessző barlangos testecskéi megtelnek vérrel, és ez növekedést, merevedést okoz. Ez a funkció függ a hormonok bonyolult összjátékától, melyet az agy befolyásol, függ az izmoktól, valamint a fizikai és érzelmi tényezőktől. A terápia gyakran csökkenti az erekcióra való képességet, esetleg lehetetlenné teszi azt. A sugárzás, a kemoterápia vagy a sebészeti beavatkozás megsértheti a mirigyeket, az izmokat, a véredényeket, vagy azokat az idegeket, melyek továbbítják az erotikus impulzusokat, hogy erekciót idézzenek elő. A gyógyulási prognózis nyilvánvalóan attól függ, mi okozta a problémát. Néhány betegnek együtt kell élnie a kezelés alatt az erekcióra való képesség bizonytalanságával, de többnyire a probléma magától megszűnik. Néhány embernél az intenzívebb fizikai, illetve érzéki szexuális izgatás segíthet, míg mások az orvosi kezeléstől kapnak segítséget.
Nem szabad azonnal feladni. Van rá példa, hogy több éves potenciazavar után ismét helyreáll a szexuális teljesítőképesség.

Fontos azt is felismerni, hogy az impotencia sokszor egyáltalán nem testi eredetű.
A betegség és az azzal járó terápia miatti aggódás, kényelmetlenség, alacsony önértékelés és megrongált általános egészséggel járó megterhelés vezethet potenciazavarokhoz, és ha egy férfi úgy gondolja, hogy nem lehet merevedése, ez már elegendő ok arra, hogy ne is legyen. Sok esetben orvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsák, hogy az impotencia oka fizikai vagy érzelmi eredetű, tehát mindig konzultáljon orvosával, ha problémái vannak. Van segítség, ha az erekcióra való képessége egy időre megszűnik.
Ugyanakkor ne feledje, hogy más módon is lehetséges partnere kielégítése, nemcsak szexuális érintkezésen keresztül. A szerelmi élet általános és szükséges formái a dédelgetés, az ölelés, az érintés, a gyengédség és a mechanikus eszközök, melyeket többen használják, mint gondolná. Ezért, ha valaki nem képes az erekcióra, nincs miért abbahagynia az aktív szexuális életet.

• Prosztatarák

A prosztatarákot a betegség kiterjedésének és a daganatos beteg egyéb betegségeinek figyelembevételével sebészeti beavatkozással, hormonokkal citotoxikus gyógyszerekkel, sugárkezeléssel gyógyítják, és nem szokatlan, ha a kezelés hatással van a szexuális vágyra, illetve a szexuális életre való képességre. A ráknak ez a formája a 60 év feletti férfiak körében a leggyakoribb, de az ilyen korú férfiak többsége még kívánja és élvezi is a szexet. Azok a betegek ugyanúgy élhetik szexuális életüket, mint betegségük előtt, akik sugárkezelést kaptak. Azonban a sugárkezelés hathat a herékre, így átmenetileg terméketlenné válhatnak. Sok prosztatarákkal küszködő betegnek problémája van a vizeletürítéssel. Ilyen esetekben sebészeti beavatkozással szokták eltávolítani a prosztata egy részét a húgycsövön keresztül. A műtét teljesen, vagy részlegesen megrongálhatja a húgyhólyagnak azt a mechanizmusát, ami a záródást irányítja, és ezért az ejakuláció szabályozása is lehetetlenné válik. Ez azt jelenti, hogy a sperma a húgyhólyagba ürül, így a betegnek egyfajta „száraz” orgazmusa van. A szexuális közösülésre való képesség nem sérül, viszont a betegnek természetes úton nem lehet gyermeke. Néhány esetben az egész prosztatamirigyet el kell távolítani, ez egy nagyobb műtét, hiszen a hasfalat is fel kell nyitni. Azoknak, akik átestek ezen a műtéten, nehezebb lesz erekciójuk: azok az idegek, melyek ezt a funkciót ellenőrzik, közel vannak a prosztatamirigyhez, és a sebésznek esetleg a miriggyel együtt el kellett ezeket távolítania. Ha az erekció lehetetlenné is válik, az orgazmust éppen úgy élvezheti, mint eddig. A prosztatában a rákos sejtek növekedését a férfi nemi hormon (tesztoszteron) ösztönzi, mely a herékben termelődik. Ha egy beteget nem korai prosztatarákkal kezelnek, akkor vagy eltávolítják a heréket, vagy olyan hormonkezelést adnak a betegnek, ami a tesztoszteronok termelődését csökkenti.
A beteg ilyenkor egyfajta férfi „klimaxot” tapasztal hőhullámokkal, csökkent szexuális vággyal, illetve szexuális reakcióra való képtelenséggel.

• Hererák

Hererák főként a fiatal férfiak körében fordul elő, így különösen fontos a betegnek, hogy alaposan megbeszélje orvosával szexuális és termékenységi problémáit. A sugárzás csökkenti a spermiumok termelődését egy-két évig, de miután ez a hatás elmúlt, a betegnek ismét lehet gyereke. Lehetőség van a kezelés előtt vett sperma konzerválására is (spermabank). Az egyik here eltávolítása általában nem okoz súlyos problémát a férfi szexuális életében. Feltételezve, hogy a másik here ép, a férfi meg tud termékenyíteni egy nőt. Azok, akiket zavar a csonkolás, hereprotézist vehetnek, melyet műtéttel a herezacskóba helyeznek, és így a beteg nemi szerve úgy fog kinézni, mint betegsége előtt. A hererákban szenvedő férfiak 3-5 %-nál fordul elő, hogy életük során az ép heréjükben is kifejlődik a daganat, ezért esetleg ezt is el kell távolítani. Ilyen esetekben a beteg vagy injekció, vagy tabletta formájában férfi nemi hormonokat kap, tehát nem kell szenvednie a szexuális vágy, illetve szexuális képesség semmiféle csökkenésétől és lehet orgazmusa. Amit ejakulál, az tiszta folyadék, de nem fehér színű, mivel nem tartalmaz spermiumokat (ivarsejteket).
Néha a hererákban szenvedő betegeknél a sebésznek az alhasból kell eltávolítani a nyirokcsomókat vagy daganatos szöveteket. Az operáció megsértheti azokat az idegeket, melyek az ondó kilövelését szabályozzák. Ez „száraz” orgazmust idézhet elő, a beteg nem képes megtermékenyíteni a nőt, még ha ivarsejt termelése normális is. Néhány férfinál az ejakuláció hiánya csökkenti a szexuális élvezetet és a kielégülést. Ez azonban sok esetben kezelhető gyógyszerekkel, a betegnek feltétlenül beszélnie kell orvosával.

• Rák a hímvesszőn

Ritkán bár, de a hímvesszőt is megtámadhatja a rák. Amíg a daganat kicsi, általában eredményesen lehet gyógyítani sugárkezeléssel, s ez nincs hatással sem a férfi szexuális vágyára, sem a szexuális képességeire. Általában gyereke is lehet utána. Ha a sugárzás nem elég, szükséges a penectomia, ami azt jelenti, hogy a hímvesszőt teljesen, vagy csak részben, de el kell távolítani. Az utóbbi esetben a férfinak még mindig lehet erekciója, és a szexuális közösülésre is képes, ha a hímvessző legbelső része, illetve a hímvessző töve elég érzékeny, hogy orgazmusa legyen. A férfinak az a képessége sem csökken, hogy kielégítsen egy nőt, mivel többnyire a hüvely külső része a legérzékenyebb. Ha az egész hímvesszőt eltávolítják, a szexuális izgatást a bőr más érzékeny területeire kell helyezni, és a férfi ezen a módon is eljuthat az orgazmusig. Végül is az emberek szexualitása csak kis részben kötődik közvetlenül a nemi szervekhez, tehát a férfi a hímvessző teljes eltávolítása után is élvezheti a szexuális életet.

• Rák a nő nemi szervein

A három leggyakoribb ráktípus a női nemi szerveken a méhnyakrák, a méhtestrák (uterus) és a petefészekrák.
A csiklón és a szeméremajkakon is előfordulhat rák, de csak ritkán. A méhnyakrák a kezdeti szakaszban észrevehető és
kis műtéttel eltávolítható, amelynek nincsen mellékhatása, és nincs hatással a nő termékenységére.
Ha viszont teljesen kifejlődött a rák, akkor gyakran szükséges a méhet és a hüvely felső részét eltávolítani. Ez utóbbi a méh hüvelyi része, de általában elég mély ahhoz, hogy lehetővé tegye a probléma nélküli szexuális közösülést. Ha a petefészek rákos, akkor a méhvel együtt eltávolítják. Ha csak a méhtest rákos, akkor csak a méhet távolítják el, esetleg a petefészket is. A sugárzás következtében e szervek funkciói károsodnak. Minden ilyen esetben a nő terméketlenné válik. Ha a szeméremajkakat és a hüvelyt támadja meg a rák, a beteg szervet teljesen vagy csak részben távolítják el. Sok esetben lehetséges ezt egy helyettesítő szervvel sebészeti úton pótolni, így a nő ismét képes lesz szexuális közösülésre. Bár ezen a részen kevésbé lesz érzékeny, így valószínűleg erősebb izgalomra lesz szüksége, mint előzőleg.

• Szexuális kielégülés

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy ezek a nemi szerveken végrehajtott műtétek milyen hatással vannak a beteg szexuális élményeire, kielégülésére. Ez olyan terület, ahol a fizikai és érzelmi tényezők igen szorosan összefonódnak, és nehéz megmondani, hol kezdődik az egyik és hol végződik a másik.

Tisztán esettani szempontból azt mondhatjuk, az orgazmus mindenekelőtt a hüvely és a méh izmainak ritmikus összehúzódásain keresztül érhető el, általában a hüvely, valamint a hüvelybemenet körüli részek izgatása során. Sok nőnek fontos, hogy más helyeken is simogassák, cirógassák, de a legtöbb nő számára a legfontosabb a társukkal való érzelmi harmónia. Néhányan épp olyan kielégítőnek élik meg a szexualitást, még ha a szó fiziológiai értelmében nincs is orgazmusuk, míg másoknak a fizikai beteljesülés is rendkívül fontos. Általánosságban az mondható, hogy a rák miatti operáció ritkán jelent akadályt az orgazmus elérésében. Érdemes azonban ilyenkor új szerelmi technikákat kipróbálni, több időt szentelni erre. Nem érdemes rögtön az elején feladni a kísérletezést. Sok nőnek a vibrátor használata segít. A méh eltávolításának következménye minden nőre más hatással van. Néhányan azt mondják, hogy az orgazmust másként érzik, míg mások nem éreznek változást. Bárhogy is legyen, a műtét önmagában nem jelent akadályt a szexuális kielégülésben.

A műtéti úton képzett hüvely nem lesz olyan érzékeny, mint az eredeti, de a test más részei sokkal izgathatóbbakká válhatnak a gyakoribb és erősebb ingerlés miatt. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre, amikor a műtét során a szexuális ingereket szállító idegek megsérülnek. Ilyen esetekben sem szabad elfelejteni, hogy vannak segédeszközök, melyek fokozhatják az izgalmi érzést, és ezzel pótolják a csökkent érzékenységet. A nemi szervek sugárkezelése a hüvely kisebesedését okozhatja, esetleg a bemenet időszakos elzáródását. A rendszeres közösülés kiváló mód arra, hogy a bemenetet nyitva tartsa, ha ez nem lehetséges, akkor célszerű dilátort (tágítóeszközt) használni. Ez egy olyan speciálisan tervezett eszköz, mely a hüvely feszítését és tágítását segíti. A rúdvibrátor alkalmazása szintén hasznos lehet. Túl azon, hogy ez megakadályozza a hüvely bezáródását, segíti a hüvely érzékenységének fokozását, mely a kezelés során csökkenhet. Mindig érdemes ezt orvosával megbeszélni.

• A menstruáció elmaradása, mint mellékhatás

A petefészkek felelősek azért, hogy az ösztrogént – ami az egyik női nemi hormon – termeljék. Amikor a petefészkeket eltávolítják, vagy nem működnek megfelelően, a nőben mesterséges klimax alakul ki. Ilyenkor az általános szimptómák – hőhullámok, a szűk és száraz hüvely – gyorsabban és intenzívebben fordulnak elő, mint a természetes klimax idején. Sok esetben ez az idő előtti klimax elkerülhető, ha ösztrogént kap a beteg. Azok, akiknek mellrákjuk van, nem kaphatnak nemi hormont. Még egy fontos dolog: a mesterséges klimax épp úgy, mint a természetes klimax, nem csökkenti a nő szexuális vágyát és képességét.

• Mellrák

Az emlő mind fizikailag, mind érzelmileg fontos szerepet játszik a szerelmi életben. Nyilvánvalóan sem a szexuális vágy, sem a szexuális képesség nem függ a melltől, és a testnek sok más erogén zónája (szexuálisan érzékeny része) is van. A legtöbb nő számára a mell fontos, szexuális önértékelésük is függ tőle. Ezért, amikor eltávolítják a mellüket, ezt érzelmileg nagyon megsínylik, és a műtét gyakran befolyásolja önértékelésüket. Ez vonatkozik a fiatalabb és az idősebb nőkre is. Egy nőnek szüksége van arra, hogy vonzónak érezze magát, még ha idősödik is. Sőt az idősebb nőknek gyakran hagyományosabb felfogása van a „nőiességről”, mint fiatalabb társaiknak, és könnyebben zavarba jönnek, ha meztelenül látják őket. Ha eltávolították az egyik mellüket, esetleg kétszeresen érzik mezítelennek magukat.

Ha tartós kapcsolatban élnek, akkor az a leghelyesebb, ha a partnerrel a lehető legtöbbet megosztják arról, amin keresztül mentek, például, ha jelen van a kötés levételénél, amikor a nő először látja meg önmagát a műtét után. Mindenképpen nagyon fontos, hogy őszintén beszéljenek egymással – egyébként a férfi esetleg nem mer közeledni a nőhöz, mert nem tudja biztosan, hogy a nő mit érez, hogy fog reagálni. A nő ezt ekkor úgy is értelmezheti, hogy többé már nem vonzó a társa számára. A nő első reakciója gyakran az, hogy nem akarja mutatni a sebet. Néhány nő eltakarja a felsőtestét, melltartót hord, illetve protézist visel még intim alkalmakkor is. Mások egy idő után már nem takargatják a műtét utáni nyomokat, és esetleg kellemesnek és jónak érzik, ha mellük helyén simogatják őket. Mindkettő helyes reakció, de a legfontosabb az, hogy a nő is és társa is természetesnek érezze azt, amit a nő választott. Idővel jár, míg megszokjuk társunk új megjelenését, és elfogadjuk olyannak, amilyen lett. Az idő múlásával, és ahogy a műtét többé már nem a legfontosabb gondolatunk, az érzelmi sebek begyógyulnak, és az önértékelés helyreáll. Nyilvánvalóan nem lehet azt sugallni, hogy egy mell eltávolítása csekély dolog, de végül is a mell csak egy kis része annak, ami egy nőt nőiessé és vonzóvá tesz. Ma már ajánlott a plasztikai sebészeti emlőpótlás. Szigorú szakmai szabályzók betartásával sem daganatszórást nem okoz, sem az esetleges helyi áttét időben történő felismerését, eltávolítását nem gátolja.

• Rák az emésztőcsatornában

Amikor valakinek az emésztőcsatornája rákos, gyakran szükséges, hogy a vastagbelét vagy a végbelét eltávolítsák és sztómanyílást képeznek, amelyből a széklet egy kis zacskóba ürül. A sebészeti beavatkozás megsértheti a hasban található idegeket, mely impotenciát idézhet elő férfiakban és csökkentett érzékenységet a nőkben. Ez főleg akkor történik, ha a végbelet és a végbélnyílást távolítják el. Nőknél magát a nemi szervet is megsértheti.

• Nemi érintkezés a kezelés idején és utána

A rák és gyógyítása ritkán jelent akadályt a női beteg nemi érintkezésében, azonban a szeretkezés néha kellemetlen és fájdalmas lehet. Fontos, hogy a társ ilyenkor több gondoskodást és figyelmet fordítson párja iránt. Különösen fontos, hogy a társ ilyenkor több gondoskodást és figyelmet fordítson párja iránt. Különösen fontos, hogy a mű
tét után a szerelmeskedést nagyon óvatosan kezdjék el, nehogy vérzést vagy erős fájdalmat idézzenek elő. Az operációt követő túl gyors nemi érintkezés egyre fokozódó fájdalomhoz vezethet. A száraz és fájó hüvelyen általában zsíros, síkosító kenőccsel lehet segíteni, mely gyógyszertárban kapható. Vazelint, kőolajszármazékot ne használjon, mert ezek növelhetik a hüvelyt irritáló gombás fertőzések kockázatát. Ha a hüvely nagyon fáj, akkor jót tehet a lidocain gél. Ez egy enyhe helyi érzéstelenítő, mely eredményesen tompítja a fájdalmakat és más kellemetlenségeket. A lidocain érzéstelenítő használata csökkentheti a hímvessző érzékenységét, ezért ajánlott a férfiak részére az óvszer használata. Ha hajlamos a hüvelyfertőzésekre, használjon óvszert, illetve női óvszert ön vagy partnere. A sugárkezelés, mind a kemoterápia súlyosan megterheli az immunrendszert, ezért az emberi test érzékenyebb a fertőzésekre. Ajánljuk, hogy igyon egy pohár vizet a nemi érintkezés előtt, hogy közvetlenül utána könnyebben tudjon üríteni. Ez kiöblíti a húgyvezetékben található baktériumokat és így csökkenti a fertőzés kockázatát.

• Más típusú rákok

A szerelmi életre nemcsak a nemi szerveken lévő rák van hatással. Már említettük, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés is okozhat ilyen problémákat. Ugyanez vonatkozik a sebészeti beavatkozásra is, melynek fizikai és érzelmi téren is lehetnek mellékhatásai.

Sok nőnél a műtéttel készített vastagbélsztóma (mesterséges végbélnyílás a hasfalon) problémát okozhat, mert a méh gyakran visszahajlik a vastagbél előtti részre. Ez azt jelenti, hogy a hüvely meggörbül, és egy üreg alakul ki, ahol folyadék halmozódhat fel.

Bizonyos testhelyzetekben, például amikor a nő előrehajol, ez a folyadék hirtelen kijöhet. A probléma gyakran kezelhető rendszeres hüvelyöblítéssel, – kis adag joghurtot vagy ecetet tartalmazó vízzel érdemes öblíteni (egy teáskanálnyi 50 %-os ecetet teszünk egy liter vízhez). A hátrahajlott méh is okozhat problémákat a nemi érintkezéskor. Ezt gyakran el lehet kerülni azzal, hogy a nő a hátán fekszik a nemi érintkezés során. Ha komoly fájdalom vagy ürítés jelentkezik a nemi érintkezés alatt, legjobb megoldásnak a sebészeti beavatkozás bizonyul.
A betegnek és az orvosnak ezekről a kérdésekről előre kell beszélniük, hogy az operáció során gondoskodni lehessen a megfelelő megelőzésről.

• Húgyhólyagrák

Sok betegnek, akinek a rák a húgyhólyagját támadta meg, teljesen el kell távolítani ezt a szervét. Ilyen esetekben a sebész általában készít egy urosztomiát, vagyis egy nyílást a hasfalon, melyből a vizelet a bőrhöz rögzített zacskóba ürül. Gyakran lehetőség van arra, hogy egy “új” húgyhólyagot készítsenek az emésztőcsatorna egy részéből. A vizelet vagy normálisan, vagy egy katéter segítségével a hasfalba helyezett nyíláson keresztül távozik. Gyakran időbe telik, míg a beteg túlteszi magát a műtéten, és hozzászoktatja testét a változásokhoz. Nem szokatlan, hogy ez idő alatt nincs meg a szexuális vágy, mint eddig, de ez általában az idő múlásával visszatér, és a beteg hozzászokik az új helyzethez. Ha a nőknél a méhet a húgyhólyaggal együtt távolítják el ez önmagában nincs hatással a szexuális életre. Ha a férfiaknál távolítják el a húgyhólyagot, akkor az erekciót szabályozó idegeket is elvágják, és részben eltávolítják. Ezért a legtöbb férfi merevedési problémákkal küszködik a műtét után, de szexuális vágyuk változatlan marad. Lényeges, hogy a beteget is és a társát is előre tájékoztassák erről a helyzetről, és ezt az orvossal megbeszéljék.

• Új nyílás a testen

Az emésztőcsatorna és a húgyhólyagrák fizikai következményeit már tárgyaltuk. Ahogy említettük, sok betegnél szükség van a végbél és húgyvezeték kivezetésére, ami egy tartós nyílás a hasfalon, melyből a vizelet és a széklet egy bőrhöz erősített zacskóba távozik. Bár a szexuális működőképességre nincs hatással a műtét, sok beteg, aki új nyílást kapott, nehéznek érzi a szerelmi élet újrakezdését. Úgy érzik, hogy elvesztették vonzerejüket, és félnek attól, hogy társuk hogyan fog reagálni a zacskóra. Sokan félnek, hogy a zacskó csepegni, szivárogni fog. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy egy ilyen beteg szerelmi élete főleg hozzáállás és elfogadás kérdése, néhány gyakorlati előfeltétellel egyetemben. Kellemes, nyugodt légkör kialakítására törekedjen.

Már a nap folyamán fokozottan figyeljen arra, hogy ne egyen puffasztó, zsíros ételeket, szénsavas italokat, hogy ne okozzanak kellemetlenséget a szagok és hangok. Fürdés és a sztóma alapos tisztítása után, tegyen fel kis méretű, testszínű, diszkrét segédeszközt, amelyet nem allergizáló ragasztószalaggal is rögzíthet a fokozott biztonság érdekében.

Használjon enyhe, kellemes illatokat. Viseljen olyan fehérneműt, amely takarja a zsákot. Hölgyek csinos csipkés, rakott, vonzó baby-doll-t, férfiak atlétatrikót. Vannak, akik övet, sálat használnak erre a célra. A nyílás a partnerből inkább érdeklődést vált ki, mint undort, de ajánlatos erről jó előre szólni a partnernek, még a levetkőzés előtt. Így ideje és alkalma lesz, hogy kérdezzen, és hozzászokjon egy olyan gondolathoz, ami egyébként szokatlannak és rémisztőnek tűnik. Ebben az esetben is lényeges, hogy nyitottak legyenek, és hajlandóak legyenek erről együtt beszélgetni. A legtöbb ember, aki sztómával él, az intim kapcsolat megkezdése előtt szereti a zacskót kiüríteni vagy kicserélni. Jó megoldás a zacskót egy nyílászáróval kicserélni, ami nem zavaró. Néhányan jobban kedvelik, ha valamilyen puha anyaggal vagy ruházattal lefedik a zacskót, például egy övvel, vagy egy sállal a derék körül. Mások nem bánják, ha a zacskó látszik.

A nyílás nem teszi szükségessé, hogy a párok különleges helyzetekben legyenek a nemi érintkezés során, de nyilvánvalóan a zacskó bizonyos pozíciókban sokkal jobban észrevehető, és sokkal jobban ki van téve feszítésnek, rángatásnak, mint más helyzetekben. A partnernek meg kell mondani, hogy a zacskó mit bír ki, így nem kell a szükségesnél jobban figyelni rá.

A fogamzásgátlást egyénileg az alapbetegséget is figyelembe véve kell kialakítani. Ileosztómásoknak általában méhen belüli eszközt, kolosztómásoknak inkább tablettát ajánl a szakember. Családtervezésnél a fiatal sztómás mindig időben – még a terhesség létrejötte előtt – kérje operáló orvosa és nőgyógyásza tanácsát.

Segédeszközök

Sok daganatos beteg jobbnak és kielégítőbbnek találja szexuális életét, ha segédeszközöket használ. Azonban nagyon sokan vonakodnak az ilyesmi használatától, úgy vélik, hogy ezek a szexuális segédeszközök teljesen erotikamentes technológiák, mások ilyenfajta eszközök hallatán rögtön boltokra gondolnak, ahol pornográf termékeket árulnak, vagy újságokban szereplő kétes reklámajánlatok jutnak eszükbe.

Ez utóbbi beállítottság nem helyénvaló. Az eszközöket egyáltalán nem lehet erotika-mentesnek mondani, sok egészséges mber használja, hogy még izgalmasabbá tegye szerelmi életét. Akik már túljutottak azon, hogy ezeket a segédeszközöket tabunak tekintsék, arról számoltak be, hogy életük és kapcsolataik minősége megjavult, gazdagodtak azáltal, hogy előző viselkedésüket és előítéleteiket alaposan megvizsgálták és megváltoztatták. Kis időt igénybe vehet, míg hozzá
szoknak a technikai segédeszközökhöz, de a legtöbb esetben ez fokozatosan az intimitás természetes részévé válik.

Ugyanúgy, mint a legtöbb helyzetben, az őszinteség és a beszélgetés a legfontosabb segítség ebben a folyamatban. Gyakran az orvos, a nővér, meg tudja mondani, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre és hogyan kell használni őket. Ha nem, akkor a szexuális szakrendelésen szerezhet információt.

• Vibrátorok és vibrációs masszírozógépek

Vibrátorok és vibrációs masszírozógépek különböző kivitelben kaphatók nők és férfiak számára. Némelyik teljesen átlagos külsejű, másik viszont a nemi szervekhez hasonlítanak. Ezeket a szerkezeteket a test érzékeny részeinek intenzív izgatására használják. Ez a merevedési problémákkal küzdő férfiaknak segít, hogy erekciót idézzen elő. Az eszközt arra is lehet használni, hogy vágyat és orgazmust idézzen elő férfiakban és nőkben egyaránt. Nagyon hatásos csökkent érzékenység esetén, amikor is erősebb izgatás szükséges mint azelőtt.

• Síkosítók

A száraz hüvely nagyon gyakori bizonyos fajta kezelések után. Ez kellemetlenné teszi a nemi érintkezést a nő számára. A gyógyszerként a patikában kapható, speciálisan erre a célra készült kenőcsök sokat segítenek, jól használhatóak. A nőgyógyászok által hüvelyvizsgálatkor használt krém is megfelelő. Egyik típus sem illatosított, nincs irritáló hatásuk, illetve nem váltanak ki allergiás reakciókat. Nagyon fontos: nem szabad vazelint, kőolajszármazékokat használni, mely irritálhatja a hüvelyt és növelheti a gombás fertőzések veszélyét. Magyarországon gyógyszertári forgalomban számos recept nélkül kapható síkosító zselé vásárolható.

• Eszközök impotencia ellen

Sokféle segédeszköz van forgalomban azoknak a férfiaknak a számára, akiknek nehezen lesz erekciójuk. Hogy melyik a legjobb, az ízlés dolga, és a probléma súlyosságától függ. Sok esetben elegendő, ha a hímvesszőt egy vibrációs masszírozógéppel izgatják és valószínűleg a merevség idejét megnöveli, ha szeméremgyűrűt használ. Ez egy elasztikus szalag a hímvessző tövéhez rögzítve, ami korlátozza a vér kiáramlását a hímvesszőből.

Ha a masszírozónak nincs megfelelő hatása, akkor a legjobb, ha egy erekciós pumpát használnak. Ez egy cső, amit a férfi hímvesszője köré húznak. Levegőt pumpál ki, és ez a hímvessző kövüli csökkentett nyomás / szívás több vért nyom a nemi szervbe, mint normális esetben. Amikor a hímvessző megmerevedik, a tövéhez helyezzük a szeméremgyűrűt, és így az erekció tovább tart. A nemi érintkezés természetes módon történhet. Bizonyos óvszerek szintén a csökkentett nyomás / szívás alapján működnek. Ezt úgy érik el, hogy egy speciális óvszerből kiszívják a levegőt, amit a nemi érintkezés során visel a férfi. Ilyenkor azonban a pénisz érzékenysége csökkenhet. Egy másik megoldás, ha erekciót előidéző szert fecskendeznek a hímvessző testébe. Sok férfi számára ez a módszer nagyon hatásos.

Ez azonban annyit jelent, hogy a férfinak és partnerének meg kell tanulnia a befecskendezést, ami nem nehezebb, mintha cukorbeteg adná be magának az inzulint. Ha ezt a módszert szeretné megpróbálni, forduljon urológushoz. Ha az impotencia állandó, az segíthet, ha protézist operálnak a hímvesszőbe. Két főbb típus van: az egyik egy hajlékony rúd alakú, így a hímvessző megfelelően hajlik le és fel. A másik elasztikus, felfújható protézis, mely a nemi érintkezés előtt feltöltődik a hasfalban vagy herezacskóban található tartályból. Az orvos, főleg akinek az urológia a szakterülete, több információt tud adni ezekről a beültethető protézisekről.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

TÜDŐNK VÉDELMÉBEN

A primer prevenciót már óvodás korban el kellene kezdeni

Egyéb

Sminktetoválás mellrákkal megküzdött hölgyeknek

“Méhn Tünde, sminktetováló művész egy olyan módszert mutat be Budapesten, február elején, Moshe Alul, izraeli szakember segítségével, mellyel lehetőség nyílik a mellrákkal megküzdött nők mellének szépészeti korrigálására. Az elveszített, illetve pótolt testrészen olyan realisztikus ábrázolásra Olvass tovább...

Egyéb

Beszámoló a MRL emlőszűrő buszának működéséről

A Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza 5 éve segíti az „Egészséges Vásárhelyért Program” keretében, a Hódmezővásárhelyi Kistérség lakosainak emlőszűrését, amely 67%-os eredményével megközelítette a népegészségügyi szempontból kívánatos 70 %-ot.