A „prevenciós programunk” keretében a MRL Miskolci Alapszervezet tagjai (2018.08.26-án)a Semmelweis kórház területén lévő Diagnosztikai Szűrőcentrumot tekinthették meg. A centrumban lehetőség van nőgyógyászati-onkológiai, méhnyakrák, tüdő, szív és az érrendszeri megbetegedések szűrésére. Itt működik a HPV centrum is.

A méhnyak daganatos megbetegedések előfordulását tekintve megyénk a negyedik helyen áll. A szűréssekkel a méhnyakrák miatti halálozás 20 %-os csökkentését kívánják elérni. Nagy hangsúlyt fektetnek a hátrányos helyzetű asszonyok szűrési programba való bevonására is. A nőgyógyászati vizsgálatok keretében elvégzik a szükséges HPV mintavételt is.

Sajnos a megyében a daganatos betegségek között a második helyen áll a tüdőrák előfordulása. A központ célja, hogy a TBC-s és Tüdődaganatos megbetegedések korai stádiumban kerüljenek felismerésre. Korszerű gépekkel és kiváló szakemberekkel dolgozik a centrum.

A szív és érrendszeri megbetegedések növekedése megyénkben meghaladja a országos mértéket, ezért a rizikófaktorok szűrése különösen indokolt.

A szűrővizsgálatok célja a betegség minél korábban való felismerése és kezelése, a figyelem felhívása a kockázati tényezők csökkentésére, esély biztosítása a teljes gyógyulásra.

Befejezésül idézem az elhangzottakat: minden prevenciós program annyit ér, amennyit sikerül belőle megvalósítani, ezért fontos, hogy milyen mértékben tudjuk együttműködésre megnyerni a kockázatnak kitett lakosságot.

„Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya”
Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog élni” (Manfred Kets De Vries)

Virág Judit
alapszervezeti elnök

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Karitatív munka a menekülteknek

A Debreceni Alapszervezettől négyen a Debreceni Karitatív Testület felkérésére szendvicset készítettünk a debreceni Povolny Ferenc Szakképző Iskolában az ukrajnai háború menekültjei részére. Kozempel Zsuzsánna MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tagja 

Alapszervezetek

Kirándulás Esztergomba

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének tagjai 2017. augusztus 5-én Esztergomba kirándultak. Utazásunkhoz a buszt Horváth Richárd polgármester úr és a hatvani Képviselő Testület térítésmentesen biztosította számunkra, melyet ezúton is nagyon köszönünk! Reggel fél nyolckor Olvass tovább...

Alapszervezetek

Immunológia közérthetően előadás és Ki a következő? fotókiállítás

Május 9-én, kedden a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet szervezésében „KI a következő?”- címmel nyílt fotókiállítás a Civil Közösségek Házában. A Mellrákinfó Egyesület által készített Vándorkiállítás a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a melldaganatos Olvass tovább...