A Vojtecha anya ikonfestő csoport és vezetőjük, Tombor Katalin ikonfestő kiállításában gyönyörködhettünk 2018. szeptember 16-án, a Lazaristák Szent Gellért Kápolnájában. A kiállítás megnyitója szentmise után következett.

Papp Miklós morálteológus mondta el gondolatait az ikonról. Az ikon egy fátyol az Isten arca előtt, arra késztet, hogy nézzünk mögé. Az egyház hitét festi meg, nem érzelmeket akar közvetíteni.

Az ikonfestő a festés közben imádkozik, átadja önmagát, hogy Isten közölje magát általa. Az imában azt kéri a festő: Működjünk együtt! Ez életvezetésünk számára is üzenet: adjam át egész életemet, hogy Istennel együtt haladjon előre. Ahogy a festés lélekben történik, úgy a befogadásnak is lélekben kell történnie.

A legszebb ikon maga az ember, élete és szolgálata, hiszen „áteresztő vagyok, rajtam keresztül a Szent meg tud jelenni ott, ahova az Isten állított.”

A megnyitót a Kispesti Jézus Szíve Templom kórusának három, erre az alkalomra választott éneke zárta.

Miután megcsodáltuk a fantasztikus alkotásokat, a vendégeket agapéra várták a rendház kertjében.

 

 

Kategóriák: Kiállítás

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Munkácsy Balmazújvároson

A Debreceni Alapszervezet kirándulást szervezett a Semsey Kastélyba, melyen 20 fő vett részt. Még az időjárás is kedvezett, egész nap napos idő volt. Először tárlatvezetéssel Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy gyűjteményét tekintettük meg. A gyönyörűen felújított Olvass tovább...

Alapszervezetek

Látogatás a Magyar Zene Házában

Nagy kalandban, csodás élményben volt részük a MRL Salgótarjáni Alapszervezet tagjainak, akik vállalták, hogy a zord idő ellenére is meglátogatják az építészeti „Oscar díjjal” kitüntetett Zene Házát. Először egy másfél órás profi tárlatvezetői épületsétán vettek részt, Olvass tovább...