A Tarjáni Szabadidősport Klub felkérésére 2018. február 24-én a Városi Sportcsarnokban tanácsadással egybekötött állapotfelmérést, szűrővizsgálatokat, emlő-és here  önvizsgálat oktatást végeztek a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei a 135 regisztrált megjelentnek, akiknek munkáját segítette a SSzC Kanizsai Dorottya Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola öt végzős tanulója Erősné Lipták Csilla gyakorlati oktatásvezető irányításával. Ezúttal is köszönet és dicséret közösségi munkájukért.

Dr. Cseplák György bőrgyógyász főorvos anyajegyszűrést, Dr. Métneki Eszter fogorvos szájüregi szűrést végzett, ötvennégy férfi jelentkezett PSA tesztre. Írásos és szóbeli információt kaphattak az érdeklődők a daganatos megbetegedések kockázati tényezőiről, a megelőzés lehetőségeiről, a szűrések és önvizsgálat fontosságáról.

Két nagyon fontos alappillér, amit egészségünk megőrzése vagy visszaszerzése érdekében megtehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő és rendszeres mozgás. Ezen a napon mindkét témában kaphattak elméleti és gyakorlati útmutatást és egészségük állapotáról információt és tanácsot szakemberek részvételével a megjelentek.

A mért adatok nagyjából az országos átlagnak feleltek meg a magas vérnyomás, a BMI (test tömegindex), testzsír értékek vonatkozásában, amelyeket közismerten nagyon kedvezőtlenek: mi vagyunk Európa legkövérebb országa. Tehát van mit javítani a megfelelő és rendszeres mozgással, amiről ez a nap szólt.

Akiknél a szakemberek a szűrések alkalmával kóros eltérést találtak, tanáccsal ellátva célzott vizsgálatok elvégzése céljából továbbküldték.

Pozitív változás, hogy előző évekhez képest, hogy több volt a férfi résztvevő.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

OGYIK tagok kirándulás Szentendrére

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének OGyIK tagjai  2019. augusztus 28-án Szentendrére kirándultak. Szentendre a Dunakanyar kapujában, gyönyörű természeti környezetben található. Művészete, kultúrája, rendezvényei és macskaköves utcái magukkal ragadják az ide látogatókat. A nagy meleg Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Nagyszénási Alapszervezet 2022-es beszámolója

A Magyar Rákellenes Liga Nagyszénási Alapszervezete 2022. február 10-én a Mályvavirág Alapítvány felhívása által szervezett programot. Gyöngyfűzés keretein belül mályvaszínű, rózsaszín, fehér, lila gyöngyökből karkötőket fűztünk együtt, illetve előadásokat hallgattunk, szórólapokat osztottunk a méhnyakrák megelőzésről. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Légy tudatos! … Ne szkippeld!

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Egészségügyi Főosztályával közösen vetélkedőt szervez Nógrád megye középiskoláinak tanulói számára a Rákellenes Világnap alkalmából. A verseny célja: a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése, a daganatos betegségekkel kapcsolatos ismeretek Olvass tovább...