Kedves Adományozók!

Tavaly is és idén is változott az adóbevallás, és így az 1% felajánlásának menete is.

Mi okozhat problémát?

Korábban, ha valaki nem tudta, vagy nem akarta elkészíteni a saját személyi jövedelemadó bevallását, megkérhetett rá egy hozzáértő ismerőst, vagy rokont vagy megbízta vele a munkáltatóját.

Tavalytól a lehetőségek köre egy újabbal bővült: az adóhivatal a munkáltatótól, kifizetőktől kapott adatokból bevallástervezetet készít azoknak, akik nem őstermelők, nem egyéni vállalkozók.
Akiknek van Ügyfélkapujuk, azok ezen keresztül kapják meg a bevallástervezetet, akinek ilyen nincs, az kérheti a postázását számos módon, akár sms-ben is!
Mindez kényelmes, de azt a veszélyt rejti magában, hogy akaratunkon kívül is elfeledkezünk, lemaradunk az 1+1 százalék felajánlásának lehetőségéről, hiszen ezt az adóhivatal az adózó helyett nem tudja (és nem is szándéka) “kitalálni”.

Hogyan készíthetem el a bevallásom?

A hagyományos – papír alapú, nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített – módokon felül a tavaly bevezetett bevallástervezet elfogadásával vagy a  NAV honlapjáról és a www.magyarorszag.hu oldalról egyaránt elérhető online SZJA bevallás kitöltő-ellenőrző programmal (WebNYK) amelynek segítségével szintén lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról.

Hogyan kell rendelkezni?

Ha valaki a bevallástervezetet fogadja el vagy maga készíti a bevallást, töltse ki a bevallás részeként a rendelkező nyilatkozatot (17SZJA bevallás EGYSZA lapját), és azzal együtt küldje meg az adóhatóságnak elektronikusan vagy postai úton.

Ha ez nem történt meg, a bevallástól függetlenül is rendelkezhet a 17EGYSZA jelű formanyomtatvány vagy a honlapunkról letölthető nyilatkozat segítségével.

A rendelkező a papíron lévő nyilatkozatot postai borítékban többféleképpen is eljuttathatja az adóhatóságnak:

személyesen leadhatja bármelyik ügyfélszolgálati irodán 2018. május 22-éig;

postai úton elküldheti bármelyik igazgatóságnak 2018. május 22-éig;

vagy – ha a munkáltatója vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését és továbbítását – munkáltatójának átadhatja továbbításra 2018. május 10-éig.

Ezekben az esetekben a borítékon fel kell tüntetni az rendelkező személy adóazonosító jelét, és ha a munkáltatónak adja át, akkor a ragasztási felületen átnyúlóan alá is kell írni a borítékot.

Mit érdemes még tudni?

Az adóhivatal minden év január 1-jén a honlapján közzéteszi az adott évben a felajánlásokra jogosult civil szervezetek adószámát, nevét, székhelyét.

Aki mindkét kedvezményezetti kör részére kíván támogatást juttatni (tehát egyházaknak, vagy külön kiemelt társadalmi célokra is), annak rendelkező nyilatkozat mindkét részét ki kell töltenie. Aki csak az egyik kedvezményezett-körbe tartozó szervezet javára kíván rendelkezni, az a rendelkező nyilatkozaton található, másik nyilatkozatra szolgáló részt hagyja üresen, vagy húzza át.
Fontos, hogy az azonos kedvezményezett körbe tartozó szervezetek közül csak egy javára lehet érvényesen rendelkezni. Figyelni kell arra, hogy nem érvényes a rendelkezés akkor sem, ha a nyilatkozat nem tartalmazza a kedvezményezett adószámát, az adatok tévesek, olvashatatlanok, vagy az adózó az adóját a rá vonatkozó törvényes határidőig nem fizeti meg.

Ha részletesebb tájékoztatásra van szüksége, a személyi jövedelemadó 1%-ával kapcsolatos tájékoztató füzetet letöltheti a NAV honlapjáról.

 

Kérjük, adója 1%-ával segítse a Magyar Rákellenes Liga munkáját! Köszönjük!

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Küzdj meg a rákkal!

A KOR KONTROLL TÁRSASÁG és az ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET NYÍLT NAPJA 2013. október 28-án. A rendezvényre a belépés ingyenes! Remek orvosokkal, tombolával, és ingyenes szűrővizsgálatokkal várjuk!

Egyéb

Daganatos betegek 18 pontja a koronavírus ellen

Kedves Honlaplátogatóink! Szíves figyelmükbe ajánlom a Rákgyógyítás magazin cikkét arról, milyen óvintézkedésekre van szükség daganatos és egyéb krónikus betegséggel élőknél. https://rakgyogyitas.hu/daganatos-betegek-18-pontja-a-koronavirus-ellen/ Maradjon otthon! Ne fogadjon vendégeket! A koronavírus-fertőzöttek akár két hétig is egészségesnek tűnhetnek vagy Olvass tovább...

Egyéb

Egri Alapszervezet októberi programja

Minden eddiginél többen vettek részt az egri szalagos sétán. A főiskola hallgatói flashmob-bal hívták fel a figyelmet a szűrővizsgálaton való részvételre. A séta résztvevői elismert szakemberektől hallottak a betegségről és a szűrővizsgálatok fontosságáról. A megmozdulásról Olvass tovább...