Párizsban 2000. februárjában tartották az első rákellenes világkongresszust, ahol a résztvevők világméretű összefogásra szólító dekrétumot írtak alá a rák elleni küzdelemre. Azóta február 4. a Rákellenes Világnap.

Sajnos világméretű probléma, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma nő és egyre több a fiatal érintett. Teljesen tehetetlenek vagyunk?  Nem. Azt mondhatjuk, hogy minden harmadik eset megelőzhető felelősségteljes, egészségtudatos életmóddal, minden harmadik rosszindulatú daganatos megbetegedés idejében felismerve tünetmentessé tehető.

A MRL Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az előző évekhez hasonlóan 2018. február 06-án a megye középiskolásai részére a Rák Világnap és az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programjaihoz kapcsolódva vetélkedőt tartott.

A megoldandó feladatok a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) 2016-18-as időszakra meghirdetett „We can. I can” mozgósító szlogen jegyében zajlottak: nagyon sok mindent tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, kezünkbe vehetjük sorsunkat. A verseny célja a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése, a daganatos betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, kiemelten a megelőzés és a korai felismerés lehetőségeivel.

Nyolc csapat indult a két órás szóbeli és írásbeli megmérettetésen, ahol a tanulóknak az elméleti tudásukon kívül kommunikációból, kreativitásból és megfigyelőkészségből is teljesíteniük kellett. A vetélkedő résztvevői nagyon ügyesek, tájékozottak és kreatívak voltak.

A versenyben első helyezett a Mikszáth Kálmán Líceum Senior Pisces csapata, második és harmadik a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája „Gingers” és „Idegenlégió” csapata lett. A nyertesek oklevelet és ajándékcsomagot kaptak, az első helyezett csapat pedig vándorserleget is nyert.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Heves megyei alapszervezetek eknökeinek megbeszélése

Időpont: 2019. július 09. Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat helyisége A Hatvani Segítő Szolgálatnál a Heves megyei alapszervezetek vezetőinek 2019. évi második  megbeszélésére került ma sor. A megbeszélést vezette: Gaál Imre és Lazányi Jánosné Legfontosabb témánk Olvass tovább...