A Mályvavirág Alapítvány a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából idén ötödik alkalommal hirdetett országos programot „GyöngyöM” címmel. A felhívásra Nógrád megyéből két település jelentkezett. Az első figyelemfelkeltő rendezvényre a Ságújfalu Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2018. január 26-án került sor a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet, a NMKH Salgótarján Járási Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztálya és a Mályvavirág Alapítvány szervezésében.

A programon az iskola hatodik, hetedik, nyolcadik évfolyamos tanulói vettek részt és a szülők közül néhányan.

A Művészeti Iskola zenei bemutatója után kerekasztal beszélgetés következett, amelyen Oszvald Zsuzsanna járási tiszti főorvos, Gáspár Erika járási vezető védőnő, Gergely-Varga Krisztina területi védőnő és Kreicsi Mária a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet elnöke vett részt. A jelen lévők részletes tájékoztatást kaptak a HPV-ről, mint fő kockázati tényezőről, a védőoltásról, elhangzottak országos és megyei statisztikai adatok a betegségről, a szűrés fontosságáról, a védőnői méhnyakszűrésről, melyet a tanulók nagy figyelemmel hallgattak és kérdésük is volt a szakemberek felé.

A területi védőnő kiemelkedően jó eredményről tudott beszámolni az idei tanév statisztikáját illetően: a hetedikes lányok mindegyike megkapta a HPV elleni védőoltás első adagját!

A gyöngy a méhnyakrákot okozó HPV elleni védelmet szimbolizálja, így a rendezvény része volt a közös figyelemfelkeltő gyöngyfűzés. Minden tanuló kapott nyomtatott szóróanyagot is a „két lábon álló” prevencióval kapcsolatban (oltás és szűrés), és megkértük őket, hogy azokat vigyék haza anyukájuknak, nagymamájuknak és közösen beszéljék meg a kapott információkat.

Az országos programsorozat célja egyesült erővel elérni,  hogy a méhnyakszűrés váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

„Hogyan hívjuk, hogy eljöjjön ?”

5%-os részvételi emelkedést és a kerekasztal folytatását határozták el a megbeszélésen

Egyéb

Kerékpártúrára hív a Kerekharaszti Alapszervezet

2013. május 19. (vasárnap délután) kerékpártúrát szervez, a Kerekharaszti Alapszerveztet Fenyőharasztra, a Kastélyszálló kertjébe.

Egyéb

Méltóság Mezeje

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány szeretettel várja Önt és kedves családját a Méltóság Mezeje című programra, 2013. március 23-án, 11 órakor, Pécsett, az Északi várfal belső sétányán.