Mit lát a mammográfia és mit az ultrahang?”

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete októberi Egészségklubjának fő témája, csatlakozóan a Pink Október programjaihoz, a mammográfiás mellrákszűrés volt. A program a dr. Forrai Gábor radiológussal készített interjú ismertetésével indult, melynek célja az online médiafelületeken és a bulvárban látható, hallható tévhitek eloszlatása, a hiteles, tudományosan és szakmailag igazolt információk megosztása volt.

Meghívott vendégünk, dr. Pintér Katalin a Megyei Emlőszűrő Centrum vezetője ismertette a hatvanfős hallgatósággal az ultrahang és a mammográf  működési elvét, a diagnosztikában betöltött szerepét, indokoltságát. Külön hangsúlyozta, hogy csak a mammográfiás szűrésre igaz, hogy az emlőrák halálozást 30-40%-kal tudja csökkenteni.

Az érdeklődők között sok volt a fiatal, akikkel az utóbbi időben emelkedő számú fiatalkori esetekről is beszélt. Kiemelte a rendszeres önvizsgálat fontosságát és a kockázati tényezőkre való odafigyelést.

Előadását követően a hallgatói kérdésekre készségesen válaszolt.

Katkó Orsolya, a Népegészségügyi Főosztály munkatársa a szervezett szűrésekkel kapcsolatban adott naprakész információt.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Rózsaszentmártoni Alapszervezet – Rózsaszín séta és előadás

A Magyar Rákellenes Liga Rózsaszentmártoni Alapszervezete idén is megtartotta hagyományos “Októberi Rózsaszín séta” rendezvényét, melyet megelőzött dr. Gulyás Zoltán főorvos úr előadása.

Alapszervezetek

Szépművészeti Múzeum – a Kőbányai Alapszervezet és a Szekszárdi Alapszervezet közös programja

Nagyon-nagy élmény volt a Szépművészeti Múzeumban az a pár óra, amit kísérővel töltött el a két alapszervezet érdeklődő tagsága. Megtekintettük az Ókori Egyiptom kiállítást, a Régi Képtár 1250-1600 kiállítás egy részét, az Európai szobrászat 1350-1800 Olvass tovább...

Alapszervezetek

Meghívó – Daganatos betegek találkozója Miskolcon

Tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt 2017. június 14-én, szerdán délelőtt 10 órára, a B.-A.-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház kultúrtermébe (Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) Program Dr. Tiba Sándor főigazgató főorvos megnyitója Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga Olvass tovább...