Szeretettel invitáljuk Önöket a Medve Színpad soron következő előadásaira. Az Ady receptre című sorozat előadói más helyszíneken is fellépnek. Ízelítő az előadásaikból:

ADY-ÜNNEPRE KÉSZÜLÜNK – TARTS VELÜNK!

  1. november 22. kedden, 18-23 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapesti, Károlyi utca 16)
    ADY-ÜNNEP a költő születésének 139. évfordulóján
    Délutántól, éjjelig program a Magyar Virtuózok és a Medve Színpad szervezésében

Háziasszony: Dóczi Violett

PROGRAM:
Születésnapi megemlékezés, kultúrtörténeti beszélgetés dr. Szörényi Lászlóval az Ady-ünnepről
Két színpadi rítusjáték, közötte komolyzene
Fellépők: Magyar Virtuózok, Medve Színpad művészei
Egyéni előadók: Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, Thén Róbert énekművész

Részletesebben:

Dankó Pista az örök Ady-rege – rítus Ady Endre művei nyomán

„Rítust teszünk  Adyt idézve “égből lopott magyar lelkű nóta” témában. Arról a titokról ami a magyar lélek zenéje, a nép dala, kicsit más megfogalmazásban népdalainkról tehát és arról, ahogy a huszadik század elejétől egyre nagyobb teret hódít magának több műfaj. A Dankó Pista és elődei által kialakított magyar nóta, az ezektől a dallamoktól nem idegen cigányzene és operett. E zenei műfajok különös módon hatottak egymásra és nagy ívű pályát futottak be, nem csak a magyar nyelvű területeken. Furcsa az a tény is, hogy mind a mai napig nem találták meg ezek a műfajok a már a század elején jelen levő, és azóta is lelkünket, szellemünket talán legjobban értő és megfogalmazó Ady Endrét. Pedig Ő a magyar költészet egyik legnagyobb óriása, akinek dalai szinte adják magukat nagy mélységű múltunkat és vátesz módon megélt jövőnket a mindennapjainkba becsempészni.” Halmy György

Szereplők: Kékkovács Mara és Berényi Dávid színművészek
Zongorán közreműködik: Borzsák Réka
Hegedűn közreműködik: Zámbó Judit
Zeneszerző: Rossa László
Forgatókönyvíró, rendező: Halmy György

A Magyar Virtuózok komolyzenei műsora

A Magyar Virtuózok Kamarazenekart 1988-ban alapította Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a főiskolán végzett fiatal tehetséges tanítványaiból. A kamarazenekar több mint 25 éve a magyar komolyzenei élet kiemelkedő szereplője, napjainkban a legtöbbet foglalkoztatott zenekar. A repertoár a Barokktól a 20. századi zenéig terjed. Olyan zeneszerzők művei csendülnek fel koncertjeiken, mint Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn, Csajkovszkij, Verdi és Bartók, stb. Megalakulásuktól kezdve igen sikeres külföldi pályafutást mondhat magáénak az együttes, koncerteztek az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Indiában, Dél-Koreában, Dél-Amerikában és Európa majd minden országában. A számtalan koncert meghívásnak köszönhetően a Magyar Virtuózok Kamarazenekar mára a legismertebb zenekarrá nőtte ki magát kategóriájában. A 2013 évtől neves külföldi művészekkel közös hazai koncertek és híres magyar könnyűzenei együttesekkel is együtt dolgoztak. Rendszeresen koncerteznek többek között a Papp László Budapest Sportarénában, a Budapest Kongresszusi Központban, a MÜPÁ-ban, a Mátyás templomban és saját koncerttermükben a Virtuózok Hangversenyteremben.

Elhangzanak:
Corelli: Concerto op.6 no.8
Bach: d-moll kettősverseny BWV 1043
Puccini: Crisantemi
Mozart: F-dúr Divertimento KV 138
Liszt: Angelus
Liszt: II.magyar rapszódia 

Válaszúton – színházi rítus Ady Endre és Radnóti Miklós műveiből

„Ki hinné, hogy Ady és Radnóti bizonyos versei tökéletesen összesimulnak, akár ha egy toll írta volna őket? Apokaliptikus víziót festenek egy korról, mely nem csak a holocaust kora, de a mai jelen jellemzése is, pedig nekik akkor ez még távoli jövő. Prófétikus, zavarba ejtően személyes látomás, a tudatosan halálba készülők tisztánlátásával.” Halmy György

Szereplők: Bánfi Kata és Berényi Dávid
Zenei közreműködők: Szakál László (zongora) és Jáger Dávid (gitár és indiai hangszer)
Zeneszerző: Bánfi Kata, Szakál László, Jáger Dávid
Forgatókönyvíró, rendező: Halmy György
Jegyek kaphatók  1000 és 2200 Ft árban személyesen a helyszínen, vagy online a jegy.hu oldalon.
Telefonon érdeklődni lehet: 06 (70) 676 3777

A következő előadásunk november 24-én este 19h-kor kezdődik a Fészek klubban.
Az ünnepélyes évfordulós évben Ady- tiszteletére a folytatásban is összetett estékre élményekre készűlhetnek az érdeklődők.
A következőkben a dramatizált rítusaink előtt az estek első részében az est témájához külön az improvizációs részhez kiválasztott versek, és az ehhez kapcsolódóan a helyszínen alkotott zene, tehát  az improvizációs költészet és a zene létrejövő kapcsolata határozza még.. A Magyar Virtúózok mellett a továbbiakban más zenei közreműködők is kapcsolódnak hozzánk!
Az estek első részében következőkben tehát,  barátaink a Mühely formációhoz kötődő zenészek két-három fős csoportja adja improvízatív módon a zenei szövetet a külön e témához kiválasztott versekhez! Az est íve verseinek a sorrendje teljesen az adott est hangulatából építkezve különös élményben részesíthetí a jelenlevőket. A koncepció, rendezői kérés, elképzelés az, hogy a közreműködő művészek egymást figyelve, egymásból építkezve próbáljanak az est hangulatából kiíndulva, drámai csúcspontokat kialakítva, gondolati ívet alkotni. Próbálják meg egyetemes minél összetettebb, érzéseinket felszínre hozni, megfogalmazni. A végén még is egyszerű üzenet álljon elő,  jussunk el az emberi szóig, imáig, vagy jaj kiálltásig, az őszínte gesztusig! Remélem az adott perc varázsa, ihletettsége segít az adott lelki helyzetet kifejezővé művészi erejűvé formálni! Az est sugalta szellemiséget kibontva, a mondanivaló ösztönösen megfogalmazódik.
Az elképzelés szerint az-az nap este most is mint már oly sokszor Ady-versekre, gondolatokra, sorokra, zenére épül.

Következő előadásunk november 25-én pénteken este 19h-kor kezdődik.
Figyelem, új helyszínen tartjuk: a Városligeti Fasor 44-ben, A Magyar Virtúózok Hangversenytermében.
Érdekessége az újonnan a közelmúlt bemutató alkalmával debütált hegedűművész Prokopiusz Andrea, valamint a színtén előszőr sorainkba lépő Buváry Lívia, Válóczy Elek színművészek bemutatkozása.
Tehát ez a rítustevő csapat nagyobb részben új tagokból áll!
A tágas terem nagysága, átrium jellege, bevilágíthatósága óriási színteret biztosít a rendezőnek. Nagy, dinamikus, sok mozgás jellemzi az estét! A látvány világa három meghatározott térre tagolódik. A világítás színvilága, a különböző színes mégis visszafogott fények, a terem kis színpadának, tükreinek indirekt megvilágításba helyezése, kiemeli az emberi sorsok, harcok, drámák világát a hétköznapokból.
Figyelmünket lefoglalja a rítustér képi világa, nincs fölösleges káprázat, viszont van érdekes szépség, ahol a Sorsunk önmagunk felé fordíthatja  bensőnket.

 

 

Kategóriák: Programajánló

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat márciusi programja

Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat Cím: Hatvan, Balassi B.u.16.  Nővérszálló 1.em. Fogadóóra: Hétfőtől – péntekig 9-13 óráig  Stresszoldó csoportfoglalkozás 1/3: Időpont: 2019. március 11. hétfő 14 óra  Vezeti: Kiss Anett pszichológus   Hatvani Kórház Helyszín:  Hatvani Segítő Szolgálat Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat júniusi programjai

Szeretettel meghívjuk tagjainkat és az érdeklődőket a Magyar Rákellenes Liga miskolci foglalkozásaira, közös rendezvényeire. Időpont: 2017. június 03. (szombat) 8.00 – 18.00 óra Helyszín: Miskolc – Tiszai pályaudvar ( találkozó 8.00 órakor), Olaszliszka- Tolcsva Téma: Kirándulás Tolcsvára Olvass tovább...