A Siófoki Alapszervezet 2016. október 7-re szervezte hagyományos „Rózsaszín sétáját”, melynek mottója: „Összefogás az egészségünkért a mellrák ellen”.

Magyarországon  a sétát az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002-ben rendezte meg első alkalommal Budapesten. Az Egyesületet Nancy Brinker akkori magyarországi USA nagykövet asszony hozta létre 5 civil szervezet támogatásával. Fővédnöke Schmittné Makray Katalin volt.

A Lánchídon a séta azóta is minden évben megismétlődik, a Liga alapszervezetei révén pedig az ország sok településén is.

Olyan neves közéleti személyiségek vállalták népszerűsítését, mint Dobó Kata, dr. Gyarmati Andrea, D. Tóth Kriszta, Csomor Csilla, Halász Judit, Jaksity Kata, Kudlik Júlia, Oroszlán Szonja, Sütő Enikő, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor, Zséda, Pa-dö-dö.

A Siófoki Alapszervezet 2009-ben csatlakozott a felhíváshoz abból a célból, hogy a siófoki nőknek felhívja a figyelmét a mellrák-szűrő programok és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozására. Az időben felfedezett daganat ugyanis teljes mértékben gyógyítható lehet. Ennek viszont az első lépése a 45 év feletti korosztálynak a szűréseken való elmulaszthatatlan, rendszeres részvétele, míg az ennél fiatalabb korosztály számára az önvizsgálat elvégzése otthon, a menstruáció után 2-3 nappal, mivel abban az időben a mell szövetei lágyabbak, így a mellbimbókra gyakorolt enyhe nyomással könnyebben kitapinthatóak az esetlegesen meglévő csomók.

Minden korosztály veszélyeztetett lehet és a daganatok kialakulásának eddigi feltételezett okai is megváltoztak a szakmán belül. Míg korábban ugyanis elsősorban genetikai, örökletes tényezőknek tulajdonították, addig ma – bizonyítottság hiányában – ezt cáfolják. Ami  viszont biztos, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a hormonkezelések, a késői gyermekvállalás és a magas testtömeg index a fő okozók között szerepelnek.

Mi nem öncélúan sétálunk, hanem sétánkat évek óta tudatosan – korábban a Tojás ,  újabban pedig a Halfesztivál idejére szervezzük, mivel így az átlagosnál jóval több ember figyelhet fel erre a fontos  megmozdulásunkra.

Örömmel észleltük, hogy a séta útvonalán az emberek elismerően mosolyogva, a mottónkat elolvasva, egyetértően viszonyultak hozzánk. Utunk során finom libatepertő kóstolásban is részünk volt, ami igazán megható volt számunkra.

Reméljük, hogy Siófokon ezáltal is minden évben nő azoknak a hölgyeknek a száma, akik komolyan veszik mondanivalónkat és időben elmennek a szűrésekre a saját, a családjuk és a társadalom érdekében is. Mi ugyanis ezért sétálunk kitartóan évről-évre.

Csohánné dr. Kovács Anna, a MRL Siófoki Alapszervezet elnöke

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó séta az egészségért a mellrák ellen – Hatvanban

A Mellrák Elleni Küzdelem hónapja október.  A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete 2017. október 13-án, immár kilencedik éve rendezte meg Mellrák elleni figyelemfelhívó rendezvényét és sétáját. Az  időjárás is kegyes volt hozzánk, szép napsütéses időben sokan Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gödöllői januári programok

PROGRAMAJÁNLÓ    2024. január  BÚÉK! ÖRÖKMOZGÓ lehetőség Gödöllő Városi és Térségi Uszoda 50 %-os kedvezményes úszójeggyel vár tagsági igazolványod felmutatásával AdniJóga online  minden kedden 19.10 (ingyenes) SPORTOS információk,séták,túrák, kerékpáros, úszó eseményeink  örökmozgó fb csoportoldalunkon                  https://www.facebook.com/groups/376441699936699 Olvass tovább...

Alapszervezetek

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat – májusi program

Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub – minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió Debrecen Rákóczi u. 60. Női Egészségmegőrző Torna – minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium Debrecen, Szent Anna u. 17. Május 5. csütörtök Olvass tovább...