2015. szeptember 1-30 között zajlottak a B.A.Z megyei Szűrési staféta lakossági programjai, ami a szűrővizsgálatokat népszerűsítette, a szűréseken történő megjelenési arány növelésére irányult.

A cél érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a járási hivatalokkal, a települési önkormányzatokkal, valamint a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetével szorosan együttműködve a szervezett lakossági emlőszűrő-vizsgálatokra csoportos beutaztatásokat szervezett szeptember hónapban.
2015. szeptember 9. napján Putnok Város Önkormányzata biztosított az emlőszűrő-vizsgálatra behívó levéllel rendelkező lakosai számára autóbuszos beutazást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban működő Komplex Mammográfiás Központba.
A beutaztatott 27 fő számára a vizsgálatra történő várakozás is hasznosan telt, emlőmulázson elsajátíthatták a mell önvizsgálatának helyes gyakorlatát, kisfilm segítségével megismerkedtek az emlőrák 7 figyelmeztető jelével. Számos, az egészségtudatos magatartás kialakítása szempontjából kiemelkedően fontos témát érintő beszélgetést folytattak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival, valamint a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetének vezetőjével.
Testtömeg index, valamint testzsírszázalék-mérést követően pedig az egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsokkal is gazdagodtak. A beutaztatott csoport tagjai között számos olyan hölgy is átesett a szűrővizsgálaton, aki saját elmondása alapján több meghívót is kapott már a vizsgálatra, de anyagi nehézségei miatt nem jutott el korábban egyszer sem szűrésre.

Az Encsi Járási Hivatal, valamint az Encs Város Önkormányzatának sikeres együttműködése eredményeként magas részvétellel zajlott az encsi hölgyek szűrése is a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban működő AA-MED Kft. Emlővizsgáló Centrumban, illetve az Egészségfejlesztési Iroda és a Szűrőközpont által biztosított vizsgálatokon.

Szeptember hónapban ütemterv szerint történtek a csoportos beutazások szervezett lakossági emlőszűrésre a megye több településéről, hasonló gazdag programokkal.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Majális a Dolinkában

Május elsején napsütéses időben, a megszokott helyen a gyönyörű természeti fekvésű Dolinka Pihenő Parkban megrendezett Városi Majálison a MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei is aktívan részt vettek az esemény lebonyolításában. Sátrunkban 9 órától délig állapotfelmérésen, diabetes Olvass tovább...

Alapszervezetek

Borsodnádasd is csatlakozott a kilométer gyűjtéshez

Elkezdtük gyűjteni a kilométereket! A hét eleji mínuszok után – március 21-én – ragyogó napsütésben indultunk szombat délutáni sétánkra. Jelszavunk: Cél az Öko Park volt – magas hegyen fölfelé – de leküzdöttük az akadályokat. Jó Olvass tovább...