A szeptember hónapban zajló Szűrési staféta lakossági programjainak fontos célkitűzése, szűrővizsgálatok népszerűsítésén túl az egyén egészségtudatosságának növelése. A cél megvalósítása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a járási hivatalokkal, valamint a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetével együttműködve több célcsoport specifikus programot valósított meg a hónapban, megszólítva megyénk egészen fiatalkorú lakosait is.

A programsorozat keretében 2015. szeptember 22. napján „Rendhagyó tanóra” került megrendezésre, az általános iskola 5. és 6. évfolyamos tanulói számára, melyre a részvevők 3 fős csapatokban, egy szlogenversenyen való részvétellel kerülhettek be.
A beérkezett szlogenek alkalmasak arra, hogy közvetítsék az egészséges életmóddal kapcsolatos elveket, és mozgósítsanak az egészségesebb életre.

Az ideiglenesen létrejött osztály tagjai olyan rendhagyó tanórán vehettek részt, mely játékos tudomány formájában megismertette a fiatalokat a mikrobákkal, megtanította nekik az antibiotikumok helyes használatát, elmagyarázta, hogyan terjednek a fertőzések és hogyan előzhetjük meg őket.

Először a diákok a mikrobák világával ismerkedtek meg, majd a kézhigiénéről szóló leckékben kísérletet hajtottak végre, hogy megfigyelhessék, milyen könnyen és milyen messzire tudnak terjedni a mikrobák akár csupán kézfogás útján, ezt követően megtanulhatták a helyes kézmosás lépéseit.
Az órán megfigyelhették továbbá, hogy milyen messze jutnak a mikrobák, amikor tüsszentünk és, hogy hány embert fertőzhetünk meg közben. A tanulók egy kísérlet segítségével megtanulhatták, hogy ha köhögéskor vagy tüsszentéskor zsebkendőt tartanak a szájuk elé, megelőzhetik a fertőzés terjedését.
Az utolsó fejezet bemutatta, hogyan használják helyesen az antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket a különféle betegségek és fertőzések kezelésére.

A megszerzett tudásukról TOTÓ, keresztrejtvény, és szókereső segítségével adhattak számot a diákok, és az első három legmagasabb pontszámot elért csapat jutalomban részesült.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek.

A programsorozat része volt még: internetes vetélkedő középiskolásoknak, a megye gyermekotthonaiban segítséggel élő fiataljainak, régió óvodásainak és általános iskola 1. és 2. évfolyamos diákjainak rajzpályázat.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nőnapi ünnepség Hatvanban

A Hatvani Alapszervezet tagsága  szeretettel meghívja Nőnapi ünnepségére Időpont: 2018. március 13. kedd 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház, Hatvan, Kossuth L.u. 24. A programra nem csak az alapszervezetünk tagjait várjuk szeretettel! Színes műsorral kedveskedünk vendégeinknek! Olvass tovább...

Alapszervezetek

Örömtánc Hatvanban

A nagy meleg ellenére újból nagyon szép számmal részt vettünk a Senior örömtánc klub heti táncóráján. Varga Julika vezetésével a másfél óra jókedvűen telt el!

Alapszervezetek

Civil Fórum Hatvanban

Május 26-án a hatvani civil szervezetek képviselőivel telt meg csütörtökön a Grassalkovich Művelődési Ház. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének elnöke is meghívást kapott.  A program elsődleges célja, hogy a helyi szervezetek és a város Olvass tovább...