Október 10-én tartotta 25 éves jubileumi rendezvényét a Liga. Neves személyek köszöntötték ebből az alkalomból a megjelenteket. Prof. dr. Lapis Károly akadémikus arról beszélt, hogy a 70-es, 80-as években megfogalmazódott az igény egy rákellenes szervezet létrehozására, de az akkori kormány nem tartotta szükségesnek, ezért nem is engedte létrehozni. Prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa elmondta, hogy amikor 1990-ben hazaérkezett külföldi útjáról, érzékelte, hogy megváltozott a társadalmi környezet, hozzáállás és eljött az ideje annak, hogy megalakuljon egy rákellenes szervezet, aminek megalakításában maga is részt vett. Dr. Vasváry Artúrné, a Liga tiszteletbeli elnöke szerint először meg kell álmodni, ha valamit szeretnénk csinálni. Ő már 1985-ben megálmodta, hogy létrejöjjön a Liga, és 1990-ben meg is alakult. Sok szép dolgot csináltak, többek között a fájdalomcsillapítás fontosságára hívták fel a figyelmet, és ebben a témában tanítottak orvosokat, szakápolókat. Ma még mindig fontos ezzel foglalkozni, mert még mindig van olyan daganatos beteg, aki nem kap megfelelő fájdalomcsillapítást. Prof. dr. Simon Tamás, a Liga elnöke méltatta az elődje munkáját, és előadásában elmondta, mennyi minden csinált a Liga az előző programok folytatásával, illetve új programok szervezésével. Legfontosabbnak az alapszervezetek munkáját tartja, munkájukhoz pedig azt az irányvonalat, amit az Európai Rákellenes Ligák éves szlogenjével, valamint a Liga központi irodájában kitalált szlogenekkel tudott kijelölni.

Az ünnepségnek nagyon szép mozzanata volt a kitüntetések átadása. Prof. dr. Simon Tamás elnök, dr. Demeter Jolán általános elnökhelyettes és Rozványi Balázs gazdasági elnökhelyettes adta át az okleveleket.

“Miniszter dicsérő oklevele”:

Jakobszen Vilmosné, a Liga munkatársa kapta, aki 1993 óta a Magyar Rákellenes Liga „Együtt a rák ellen” telefonos lelkisegély-szolgálatának ügyelője. Önkéntes munkájára több mint 20 éve számíthatnak a daganatos betegek.

“Daganatos betegekért” ezüst gyűrű – A Magyar Rákellenes Liga Elnöksége azon tagok számára adományozza ezt az elismerést, akik kimagasló tevékenységükkel támogatják a Liga munkáját. A jubileumi év alkalmából a következő tagok kapták az elismerést:

Csordásné dr. Juhász Judit – a Pusztaszabolcsi Alapszervezet volt elnöke, jelenleg elnökségi tag
Dr. Halász Gyöngyi, a Szombathelyi Alapszervezet elnöke
Kozempel Zsuzsánna, a Debreceni Hívás Klub vezetője
Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Alapszervezet vezetője
Nagy Julianna, a Miskolci Alapszervezet tagja, a gégeműtöttek klubjának vezetője
Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettese
Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, az Anita Hungária vezetője

Elismerő oklevél – A Magyar Rákellenes Liga elnöksége azoknak a tagoknak adományozza az elismerő oklevelet, akik a Magyar Rákellenes Liga érdekében és a daganatos betegekért végeztek elismerésre méltó tevékenységet. A 25 éves évforduló alkalmából a következők kapták az oklevelet:

Bak Imre – az Egri Alapszervezet elnöke
Bak Imréné – az Egri Alapszervezet tagja
Borbásné Kozma Zsuzsanna – önkéntes
Cseh Istvánné – a Borsodnádasdi Alapszervezet elnöke
Csohánné dr. Kovács Anikó – a Siófoki Alapszervezet elnöke
Gaál Judit – önkéntes
Gellénné Rezsnyák Erika – az Apci Alapszervezet elnöke
Gubis Istvánné – a Rózsaszentmártoni Alapszervezet elnöke
Horváth László – a Szombathelyi Alapszervezet vezetőségi tagja
Horváth Lászlóné – a Szombathelyi Alapszervezet tagja
Horváthné Kósa Klára – a Tabi Alapszervezet vezetőségi tagja
Imszticzeiné Csépke Katalin – a Fakanál klub vezetője
Karácsonyné Ruszthy Geraldine – az Irodalomterápia vezetője
Keglovits Krisztina – a Fiatal Rákbetegek klubjának vezetője
Keller Pálné – a Tabi Alapszervezet vezetője
Dr. Kiss Istvánné – a Nagyatádi Alapszervezet vezetője
Kőkúti Lászlóné – a Pusztaszabolcsi Alapszervezet vezetőségi tagja
Luklíder Jánosné – a Kerekharaszti Alapszervezet elnöke
Mácsai Tibor – a Hatvani Alapszervezet vezetőségi tagja
Mészáros Attiláné – önkéntes
Miklós Jánosné – a Hajdúszoboszlói Alapszervezet elnöke
Nagy Tiborné – önkéntes
Olejné Mertz Judit – a Mezőberényi Alapszervezet elnöke
Polgár Géza Ferencné – az Encsi Alapszervezet elnöke
Dr. Puskás Lajos – önkéntes
Selmeciné Kincs Katalin – a Hegyvidék Alapszervezet vezetőségi tagja
Szikla József – a Szekszárdi Alapszervezet elnöke
Tihanyi Józsefné – önkéntes
Tóth Lajos – a Miskolci Alapszervezet tagja, az országos elnökség volt tagja
Varga István – a Szombathelyi Alapszervezet tagja
Varga Istvánné – a Szombathelyi Alapszervezet tagja
Varjasné Tóth Dóra – a Nagyatádi Alapszervezet vezetőségi tagja
Wortmann Éva Mária – önkéntes

A rendezvény második részében gyógyult sztárokkal beszélgetett prof. dr. Simon Tamás. Minden fellépőnek volt egy-egy nagyon fontos mondata, amit a nézőközönségnek érdemes volt hazavinnie. Mondataikból sugárzott a humor, az életigenlés, a tenniakarás, amit műsorszámaikból is érezhettünk. Mindegyikük nagyon fontosnak tartotta az idejében orvoshoz fordulást és az orvossal való együttműködést, valamint a család, a barátok szeretetét, segítségét, ami nélkül nem ment volna a gyógyulás.

Pásztor Anna Márti dalával adta meg az alaphangot: “Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!”

Nagy György humorosan beszélt arról, hogy most már nyugodtan mondhatja valamilyen nem tetsző dologra, hogy neki ehhez nincs gyomra.

Galla Miklós szokásos fanyar humorával elmesélte, hogy édesapjának melyik mondata indíthatta el a pályán, vicces történetein jókat mulatott a közönség.

Tallós Rita egy Eszterházy Péternek írt levelet olvasott fel, akiről a napokban derült ki daganatos betegsége.

Zeffer András, Karda Beáta, Zalatnay Sarolta fergeteges előadással mutatták be, hogy még mindig lehet rájuk számítani, ha jó hangulatot kell teremteni, megénekeltetni a közönséget, és hogy mennyire fontos a zene az ő életükben, gyógyulásukban.

A harmadik részben az Anita Hungária érintett modellcsapata tartott fürdőruha és alsónemű bemutatót. Mint dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, az Anita Hungária vezetője elmondta, büszke a lányokra, mert ezelőtt 20 évvel már fölvállalták betegségüket, ami akkor még nem volt szokás. Ezután pedig az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub érintett tagjai négy számmal bemutatták, hogy a diagnózis és kezelés után is van élet, van öröm, vannak célok, amiért érdemes élni.

Az ünnepség záróakkordjaként behozták a színpadra az óriás tortát és Halász Judit számát együtt énekelve köszöntötte a közönség a 25 éves Magyar Rákellenes Ligát.

 

Kategóriák: Események

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A salgótarjáni Simonton csoport Bükkszentkereszten

Bükkszentkereszten jártunk a Regea Alapítvány projektindítóján Csodálatos napunk volt szombaton, április 23-án! J Az Regea Alapívány keretén belül működő egri Simonton klub meghívására lelkesen készültünk  Bükkszentkeresztre, már csak azért is, mert a kibővített klub keretén Olvass tovább...

Események

Segítsük a segítőket! – Nemzeti Bormaraton

Köszönjük a szavazatokat! Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Magyar Rákellenes Liga is ott van a három szervezet között, akiknek a Nemzeti Bor Maraton futói felajánlhatják a nevezési díjuk 10%-át. Reméljük, hogy minél többen támogatják programunkat, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Évzáró adventi rendezvény Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2018. december 11-én a Megyeháza Éttermében tartotta adventi ünnepi rendezvényét, amelyen a tagságból százan vettek részt. „A hit gyertyája után már meggyújtottuk a remény gyertyáján is a lángot. Ebben Olvass tovább...