Fáradtan, de lelkileg feltöltődve érkeztek haza az alapszervezet tagjai a kirándulásról

Hatvani Alapszervezet

Kirándulás Esztergomba

  A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete 2014. 07. 18-án Esztergomba kirándult. Utazásunkhoz a buszt Szabó Zsolt államtitkár úr és a Hatvani Képviselő Testület térítésmentesen biztosította számunkra, amelyet ez úton is nagyon köszönünk!

Reggel fél nyolckor volt az indulás, 50 fő vett részt Hatvanból.

A nagy forróságban légkondicionált buszban élvezhettük az utazást, jókedvűen, érdeklődve és izgatottan haladtunk célállomásunk felé. Esztergomba érve hamarosan megpillantottuk a bazilika masszív épületét, hatalmas kupoláit. Az építése és működése történetének megismerésében idegenvezető volt segítségünkre.

 

A magasan fekvő épület udvaráról megcsodáltuk a körbe ölelő panorámát amerre a szem ellát, a lábunk alatt fényes szalagként hömpölygő Dunát, a folyón kecsesen ívelő Mária-Valéria hidat és Felvidék szép tájait.

Sétánkat az Urnatemető és Altemplom megtekintésével folytattuk, ahová 57 lépcsőfok vezetett le. Az egyiptomi sírkamrák mintájára az építményben a főszékesegyház több száz papja nyugszik. Megcsodáltuk az ország legvastagabb falszerkezetét és a 17 méter vastag kupolát tartó pilléreket. Megtudtuk, hogy négy hercegprímás építette a bazilikát, Csernoch János síremléke a nyugati teremben kapott helyet, ugyanitt lett padlóba süllyesztve három urna, amik az építőprímások szíveit tartalmazzák.

Idegenvezetőnk kíséretében megcsodáltuk a fő épület grandiózus építményét

A Bazilika szépségei mellett énekkari hangversenyben is részesülhettünk, Olaszországból a Coral Di Lucinis Di Lucinico kórus tartotta színvonalas koncertjét.

A Bazilika megtekintése után újabb színes program várt ránk. Kisvasútra szálltunk, ami végigfuvarozott minket a város utcáin, át a Mária-Valéria hídon, a Dunán, meg sem állva a Párkány belvárosáig.

Kötetlen program keretén belül a sétálóutcán végighaladva élvezhettük a város szépségeit, nyüzsgő lüktetését és a zömében még magyarul beszélő emberek vendégszeretetét.

Megkóstoltuk a méltán híres szlovák barna sört, a sztrapacskát, káposztásan és juhtúrósan. Sok látnivalóval, élménnyel gazdagon értünk vissza buszunkhoz. Itt az idő, indulni kell, búcsút intettünk Esztergom városának. Útközben még Visegrádon megálltunk, eltöltöttünk egy kellemes óra hosszát a csodás szépségű Duna-parton. A forróságtól és a sok gyaloglástól fáradtan, de a sok szép látnivalótól lelkileg is feltöltődve szálltunk vissza a buszra és indultunk hazafelé. Nagyon kellemes, szép napot tölthettünk együtt, amely mindenki testi és főleg lelki egészségének a megerősítésére volt hivatott, valamint még inkább összekovácsolta az alapszervezet tagjait. Köszönjük!

Hatvan, 2014. július 18. 

Lazányi Jánosné
a Hatvani Alapszervezet elnöke

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat az Országos Onkológiai Intézetben

Május 26-án 17 órakor várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az intézet valamennyi dolgozóját. Első fellépő: Balogh Kálmán cimbalom művész

Alapszervezetek

Farsang és Natura nap

A MRL Gyöngyösi Alapszervezet 2020. február 21-én egy hangulatos, vidám farsangi összejövetel rendezett. A Natura nap keretében 2020. február 22-én PSA szűrés szerveztünk. Szórólapokat adtunk át és a feltett kérdésekre válaszoltunk, majd felhívtuk az emberek Olvass tovább...

Egyéb

BUMPER – EU rákmegelőzési mobilalkalmazás – 1. Pilot

Az EU rákmegelőzési mobilalkalmazásának használhatóságát értékelő első kísérleti projekt sikeres volt! Az 1. kísérleti fázisban októberben és novemberben a kísérletben résztvevő országok tesztelték az európai rákmegelőzési mobilalkalmazás használhatóságát. A fő hangsúly az alkalmazás funkcióin, a Olvass tovább...