A primer prevenciót már óvodás korban el kellene kezdeni

TÜDŐNK VÉDELMÉBEN

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából figyelemfelhívó klubrendezvényt tartott Alapszervezetünk májusban, a tüdőrák megelőzése érdekében.
Dr. Szabó Marianna tüdőgyógyász kiemelte, hogy Magyarországon minden nyolcadik ember daganatos beteg.  A tüdődaganatokkal a világon az első helyen állunk.  Ehhez a betegséghez a dohányzás nagyban hozzájárul és így a betegek száma nemtől függetlenül évről évre emelkedik.   Hazánkban a felnőtt lakosság egyharmada, a fiatalabb korosztály 40%-a dohányzik. A dohányzás visszaszorításával több daganatos betegség is megelőzhető lenne /szájüregi daganatok, gégerák, nyelőcsőrák,  hólyagrák/.
“Dohányozni annyit jelent, mint öngyilkosságot követni el lassított felvételben”/ D.J.Kleinjan./

Előadónk szerint:
                   – a primer prevenciót már az óvodás, kisiskolás korban el kellene kezdeni
                   – a szekunder prevenció, azaz a dohányzásleszoktatás a leszokni akarók felé irányul

Akik meghallgatták dr. Szabó Marianna előadását, remélem,  tovább viszik családjuk, ismerőseik körébe és ők is felveszik a harcot a dohányzás ellen az egészség védelmében.


 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Focival az emlőrák ellen!

Pink Month a Steelers magyar rajongói klub szervezésében Októberben, amikor Világszerte minden a mellrák elleni küzdelemről szól, a Steelers magyar rajongói klub újra adománygyűjtést szervez a Magyar Rákellenes Liga munkájának támogatására. A „Pink Month”, más Olvass tovább...

Egyéb

Hajhullás

Hajhullásról, alopéciáról akkor beszélünk, ha naponta 40-60 hajszálnál többet veszítünk. Kiváltó oka lehet számos állapot, betegség, mint pl. a pajzsmirigy, vese, hipofízis, hormonháztartás problémái, fogyókúrás gyógyszerek, helytelen diéta, egyoldalú táplálkozás, alacsony, vagy túl magas vitaminbevitel, Olvass tovább...