Maradandó élménnyel gazdagodtak azok a zarándokok, akik május 17-én részt vettek Sárszentágota második zarándoknapján.

Sárszentágota zarándokünnepe 2014.

Maradandó élménnyel gazdagodtak azok a zarándokok, akik május 17-én részt vettek Sárszentágota második zarándoknapján.

A nagy számban megjelent zarándokok a templomban Mészáros János sárbogárdi esperes-plébános szentmiséjén vettek részt, épülve a mély értelmű szentbeszéden, majd az új kápolna előtt, Baranyák István polgármester megnyitó szavai után, Siák Gáborné helytörténész, főtanácsos moderálásában Szent Ágotáról, az emlőbetegek védőszentjéről emlékezett meg dr. Göblyös Péter, dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga ny. elnöknője, dr. Müller Cecilia megyei tisztifőorvosnő és Siák Gáborné. A legemlékezetesebb megemlékezés dr. Demeter Jolán főorvosasszonyé volt, aki ez alkalommal saját maga által készített aranyozott Szent Ágota ikont adományozott a templomnak.
A művészi színvonalat Závódszky Noémi színművésznő szavai, és a helyi asszonykórus éneke biztosították.

Ezután ismét a templomnál Gábor János plébános, a háború alatt romba dőlt templom ujjépítésének elindítója emléktáblájának megáldása során Magyar József helytörténész, ny. iskolaigazgató és Siák Gáborné emlékezett meg a falu önfeláldozó lelki vezetőjéről.

A zarándoklaton az Isteni Szeretet Leányai apácarend küldöttsége is részt vett, élükön a rend generális főnöknőjével, a brazil származású Maria Dulce Adams -szal és Kovács Piroska Mária magyarországi tartományfőnöknővel, aki ugyancsak Gábor János érdemeit méltatta. Az apácarendek megszüntetésének idején ugyanis Gábor plébános számos apácának nyújtott menedéket a plébánián.  

A lelki épülés mellett a zarándokok éhen sem maradtak: a falu asszonyai egymást túlszárnyalva készítették a válogatottan finom édességeket, szendvicseket, melyekkel az érkezőket fogadták, majd az ünnepség után a résztvevőket bőséges ebéddel látták vendégül. Megható volt, ahogyan a falu lakossága a magáénak érezte ezt az ünnepet, még olyan ötletekkel is kiegészítve, mint a motorkerékpárosok felvonulása, figyelmeztetésképpen az emlőrák elleni küzdelemre.
A résztvevők látogatásukról ízléses emléklapot kaptak.

Örömmel vehetjük tudomásul, hogy Sárszentágota kegyhellyé nyilvánítása már megtörtént, a kápolna állandóan várja Szent Ágota tisztelőit, és a hozzá fohászkodókat.
Imameghallgatásokat az alábbi helyeken lehet bejelenteni:

          Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal
          8000 Székesfehérvár, Városház tér 5.
                                vagy
          Római Katolikus Szentháromság Plébániahivatal
          8127 Aba, Dózsa György út 36/a-

          Minden egyéb kérdésre készséggel ad felvilágosítást
          Baranyák István polgármester
           ( 06-25-509-417,  –  polg.hiv.agata@vnet.hu )
                              vagy
          Siák Gáborné vezető főtanácsos
           ( 06-25-509-428  –  siak.nora@gmail.com

          Sárszentágota szeretettel várja újabb zarándokait!

                                                         Dr. Göblyös Péter 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Testi-lelki feltöltődés Máriabesnyő Kegyhelyen és látogatás a Gödöllői Királyi Kastélyban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete szeptember 15-én autóbuszos kirándulást szervezett ötvenkét fő részvételével.

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Szombathelyen

SZOMBATHELY MJV ÖNKORMÁNYZATA ÉS A SZOMBATHELYIEK EGÉSZSÉGÉÉRT EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁHOZ KAPCSOLÓDVA a MRL Szombathelyi Alapszervezete Figyelemfelhívó sétára hívja Önt 2018. október 5-én (pénteken) 15 órára A SÉTA A BOROSTYÁNKŐ ÁRUHÁZTÓL INDUL FLASHMOB Olvass tovább...

Alapszervezetek

Csendesen alszik, megpihent végleg – dr. Kiss Istvánné Klári, a Nagyatádi Alapszervezet volt elnöke

„Csendesen alszik, megpihent végleg. angyalok bölcsője ringatja már nem jöhet vissza hiába kérjük, emléke szívünkben otthont talál.”    (Szabó Balázs)   Szomorúan értesítünk Benneteket, hogy alapszervezetünk volt elnöke, dr. Kiss Istvánné Klári örökre itthagyott minket. Temetése Olvass tovább...