Nagy győzelem, de vannak további feladatok – megjegyzések a HPV elleni védőoltás bevezetése kapcsán

Sajtóhír volt október 29-én, hogy a humán papilloma vírus elleni védőoltás 2014-től bekerül a védőoltási programba nem mint kötelező, hanem mint ajánlott oltás, a 7. osztályos leányoknak a méhnyakrák megelőzésére.
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kotelezo-lesz-a-pneumococcus-elleni-vedooltas

Magát a védőoltást 2005. óta ismeri a tudomány, felfedezője és kidolgozója, Harald zur Hausen 2008-ban Nobel-díjat kapott, ugyanis bizonyításra került, hogy a méhnyakrák kialakulásáért túlnyomó többségében egy szexuális úton terjedő vírusfertőzés (a humán papilloma vírusfertőzés) a felelős. A védőoltás pedig megvéd a humán papilloma vírus fertőzéstől.

Az, akit beoltanak, várhatóan nem fog megbetegedni méhnyakrákban. Magyarországon évente több, mint ezer fiatal nő betegszik meg méhnyakrákban és közel 400-an meg is halnak. A betegség az államilag szervezett méhnyakrákszűréssel időben felismerhető, de a szűrővizsgálatra kevesen mennek el.

A védőoltás bevezetéséért többek között a Magyar Rákellenes Liga is több, mint 7 éve akciókat folytatott és szervezte, hogy alapszervezeteinek önkormányzata, követve Budapest V. kerülete polgármesterének dicséretes kezdeményezését, vállalja magára az oltóanyag beszerzését.

Az október 29-ei bejelentés azt jelenti, hogy az egészségügyi kormányzat elérte, hogy a HPV védőoltás bekerült az oltások közé, mint választható beavatkozás, tehát nem kötelező, de ajánlott.

Köszönjük az egészségügyi kormányzat intézkedését és a Magyar Rákellenes Liga nevében arra kérünk mindenkit, hogy akinek felajánlják a védőoltást, az fogadja el, engedje, hogy a gyermekét beoltsák és tegye védetté gyermekét a HPV fertőzés és a méhnyakrák ellen.

Budapest, 2013. október 30.

Prof. dr. Simon Tamás
a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Simonton-módszert tanulhat már Egerben is!

Fodorné Vincze Anna pszichológus Egerben oktatja a Simonton módszert, amely könnyen megtanulható, és segítségével a beteg saját öngyógyító erőit tudja mozgósítani. Ajánljuk ezt a technikát minden betegnek, de különösen a daganatos betegségből gyógyulók részére.

Alapszervezetek

Segítségnyújtás szociális kérdésekben

Előadó: Gulyás Beáta – Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat Időpont: 2016. március 22. Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat A Hatvani Segítő Szolgálat mai klubnapjának vendége Gulyás Beáta volt. Előadása keretében megismerhettük a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Olvass tovább...

Egyéb

Betegségek, amelyekre adókedvezmény igényelhető

A WEBbeteg cikke: http://www.webbeteg.hu/cikkek/jogi_esetek/19361/betegsegek-amelyekhez-adokedvezmeny-igenyelheto A kormányrendelet itt látható, a táblázat 7. pontjában találhatók a daganatos betegségek: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900335.KOR