A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete 2013. október 18. napján a Bartakovics Béla Közösségi Házban, – Csontritkulás Világnap alkalmából – a HM-i Kormányhivatal Egészségfejlesztési Osztályával közösen csontritkulás, koleszterin és vércukor-méréssel egybekötött szűrést szervezett. A vizsgálat eredményét reumatológus szakorvos értékelte.

Fontosnak tartottuk ennek a szűrésnek a megszervezését, hisz a korai csontritkulás összefüggésbe hozható egyes ráktípusok emelkedett kockázatával is.

A rákos daganatok és a rák bizonyos kezelése növelik a csontritkulás előfordulásának valószínűségét. Bizonyos hormonterápiák mell és prosztatarák esetén hasonló hatást váltanak ki.

A csontritkulás és a csontsűrűség-csökkenés rákbetegeknél megelőzhető.

Nagyon fontos a rendszeres mozgás, folyamatos D-vitamin szedés, dohányzás, alkoholfogyasztás minimalizálása, a csont állapotának felmérése és a csontsűrűség rendszeres mérése.

 

A szűrés eredményesen zárult, mert a szakorvos több résztvevőnél, további vizsgálatot javasolt.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Az évenkénti kontroll igazán semmiség az életért!

Orvos – beteg találkozó volt Hatvanban a dohányzás ártalmairól, szűrések fontosságáról, tüdőrák gyógyításáról, túlélési esélyeiről 2013. március 27-én.Meghívott vendégünk dr. Szabó Csilla, a Hatvani Tüdőgondozó főorvosa.

Egyéb

TDM-animációk

Programok a turisztikai iroda mellett Egészségmegőrző és kulturális programokkal várják az érdeklődőket egész nyáron a tourinform iroda előtt. A TDM által szervezett programoknak köszönhetően egészségfelméréseken is részt vehetnek a látogatók, sőt,  a turisták megismerhetik városunk Olvass tovább...

Egyéb

Gyógytáplálás

Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy a médiában, és a környezetében egyre többet hallani olyan táplálkozással kapcsolatos témákról, mint a túlsúly, a diéta, az egészséges táplálkozás. Azonban az alultápláltságról szinte alig esik szó, pedig ez tömeges Olvass tovább...