Rendkívül sikeresen zárult aII. Salgótarjáni Sportos Egészségnap, amelyen 305 fő regisztrált, így máris száz fővel többen voltak, mint az előző évben. A rendezvényen több száz ingyenes szűrést végeztek az orvosok, nővérek.

A Tarjáni Szabadidősport Klub felkérésére 2013. március 2-án a Sportcsarnokban megrendezettII. Salgótarjáni Sportos Egészségnapon ingyenes egészségügyi szűréseket végzett a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a MÍG Kanizsai Dorottya Egészségügyi Tagintézmény és a Salgótarjáni Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete szervezésében. A regisztrált megjelentek száma 305 fő volt, száz fővel több, mint az előző évben. Örvendetes, hogy ezúttal nagyon sok volt a fiatal a szűrésre jelentkezők között.

A mért értékek a számok tükrében:

BMI:                                                  185 fő                        (20% 30 fölötti érték, túlsúlyos)                
Vércukor szűrés:                                259 fő                        (
22%magas érték)
Koleszterin szűrés:                             175 fő                        (
17 % magas érték)
Melanoma szűrés:                                 65 fő                       
(4 fő további vizsgálatra küldve)
Szájüregi szűrés                                    50 fő                        (
3 fő további vizsgálatra küldve)  
Csontsűrűség mérés:                           141 fő           
           (9% osteoporozis, 52 % osteopaenia )
PSA teszt:                                             75 fő                       
(1 pozitív, 6 kétes szakorvoshoz küldve)

 A rendezvény alatt az egészséges életmóddal és bizonyos krónikus betegségek kezelésével kapcsolatos szakmai ajánlásokat tartalmazó szóróanyagot is kínáltunk a megjelenteknek és kérdőíves felmérést végeztünk daganatos betegségek megítélésével kapcsolatban. A szűréseket végző orvosoktól a megjelenteknek módjuk volt tanácsot is kérni. Ezúton is köszönjük önzetlen karitatív munkáját dr. Demeter Judit főorvosnak a szájüregi szűrésért, dr. Ottmár Piroska háziorvosnak a belgyógyászati tanácsadásért, dr. Cseplák György főorvosnak a melanoma szűrésért és Kovács Katalin denzitometriás szakasszisztensnek a csontsűrűség méréséért, mely vizsgálat értéke 211500 Ft volt, de ennek díját sem kellett fizetni.

Torna Klubunk tagjai a szűrések befejezése után, mely 8-14 óráig tartott, bemutatták a többi sportprogramhoz kapcsolódva a Meridián 3-1-2 testi-lelki kondicionáló tornát.

A rendezvényen megjelent férfiak arányából (28%) még mindig az látható, hogy a férfiak sokkal passzívabbak, a nők inkább egészségtudatosabbak. Remélhetőleg ez az arány változni fog, hiszen mind a szív-érrendszeri, mind a daganatos megbetegedések tünetmentes állapotban, idejében felfedezve sokkal inkább kezelhetők és tünetmentessé tehetők. Ezen a téren még van mit tenni, de minden kis lépés számít. 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Megalakult a Gödöllői Alapszervezet

Gaál Imre és Strommer Pálné Szilvia segítségével nagyszerű hangulatban telt a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete megalakulásának délutánja. Az eseményen Gödöllő város polgármestere, dr. Gémesi György is megjelent, hogy üdvözölje ezt a civil kezdeményezést és Olvass tovább...

Egyéb

Ha november, akkor Movember!

A férfiaknak is törődniük kell egészségükkel