Személyre szabott vakcina? Mellékhatások nélküli gyógymód? A nem is olyan távoli jövőben valószínűleg erre is lesz precedens a rákos betegek gyógyítása terén.

Új dimenziók a rákos betegek gyógyításában

Személyre szabott vakcina? Mellékhatások nélküli gyógymód? A nem is olyan távoli jövőben valószínűleg erre is lesz precedens a rákos betegek gyógyítása terén.

Erről beszélt az Egyesül Államokban élő Professzor Lisziewicz Júlia biológus-vegyész a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Szervezetének rendezvényén. A professzor kifejlesztette a DermaVír nevű AIDS ellenes gyógytapaszt, amelynek nyomán most a rák gyógyításában igyekszik hasonló eredményeket elérni. Mint elmondta, a cél az, hogy egyénre szabott vakcinákkal lehessen gyógyítani a betegeket. A vakcina a szervezet saját immunválaszát felhasználva gyógyítaná a beteget, feltehetőleg mellékhatásoktól mentes módon.

A professzor előadásában kifejtette ez a jövő lehetséges gyógyászati eljárása.

A rendezvényen részt vett Professzor Simon Tamás is, aki a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV vírusról beszélt. Elmondta, védőoltással megelőzhető a fertőzés, ám az oltás igen költséges. Magyarországon első körben a budapesti V. kerületi önkormányzat finanszírozta meg a fiatal lányok beoltását, az önkormányzat példáját sokan követték azóta, és remélhetőleg a folyamat nem áll meg. A professzor beszélt a szűrés fontosságáról is, amelyet hazánkban a legtöbben elhanyagolnak, pedig rendszeres vizsgálattal, a kialakuló betegség időben történő felismerésével, sokkal nagyobb esély lenne a gyógyulásra.

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Szervezete immáron négy éve működik. A szervezet elnöke, Szikla József kitartó munkájának köszönhetően rendszeresen szerveznek konferenciákat, amelyek minden esetben teljesen nyitottak.

Wessely Judit

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Hagyományos Jótékonysági Vásár Siófokon

  A MRL Siófoki Alapszervezete  a hagyományokhoz híven idén is részt vett a városban 2014. november 28-án megrendezett Jótékonysági Vásáron. Ezen a napon /ami a várossá nyilvánítás évfordulója is egyben/ a városban civilek, egyesületek kapnak Olvass tovább...

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat XXI. – Szabó Marcell zongorázik

Legyen a vendégünk, jöjjön el és hallgassa velünk Szabó Marcell Junior Prima díjas zongoraművész előadását! Helyszín: Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ (3-as épület aula). Műsor: Rahmanyinov, Prokofjev, Liszt, Debussy műveiből válogatás Mindenkit szeretettel várunk, a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Évzáró taggyűlés Eleken

A Magyar Rákellenes Liga megtartotta decemberi, egyben évzáró taggyűlését, melyen szép számmal vett részt a tagság. A gyűlésen Kecskés Andrea az alapszervezet elnöke és Szelezsán György polgármester köszöntötte a résztvevőket. Számos elismerés került átadásra, majd Olvass tovább...