A Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából városunkban immár negyedszer szerveztünk egészségnapot június 8-án a Salgótarjáni Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetével a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, Eötvös Mihály alpolgármester úr fővédnökségével.

Mind a szűrővizsgálatok lebonyolításában, mind a Kálvária túrán a MIG Kanizsai Dorottya Egészségügyi Tagintézmény tanulói tanáraik vezetésével aktívan részt vettek.
Sajnos tény, hogy indokolatlanul magas minden férfi korosztályban a halálozási arány a megelőzhető betegségekben. A magyar férfiak születéskor várható átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az uniós átlag és nyolc évvel kevesebb, mint a magyar nők átlagos élettartama.  A rendezvény célja az volt, hogy a férfiak egyre inkább a nők nyomdokába lépjenek az egészségtudatos életszemlélet terén, hiszen mind a szív-érrendszeri, mind a daganatos megbetegedések tünetmentes állapotban, idejében felfedezve sokkal inkább kezelhetők és tünetmentessé tehetők. A hosszabb élethez sokkal több mozgás és a szűréseken való rendszeres részvétel szükséges.


A délelőtt Félegyházi Évi nordic walking bemutatójával és az általa vezetett zenés bemelegítő tornával indult majd a városunk olimpiai bajnoka, Básti István által vezetett Kálvária túra következett, amelyen 135-en vettek részt: a legfiatalabb a 7 éves Fábián Andrea és a 8 éves Kreicsi Dávid, a legidősebb Lonsták Endréné és Fodor Tibor a megnyitó ünnepségen jutalomban részesültek.
A rendezvényen meghívott vendégként jelenlévő Prof. Dr Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is csatlakozott a 11 órakor bemutatásra került Meridián 3-1-2 tornához.


A rendezvényen kilenc féle szűrővizsgálatra és háromféle tanácsadásra volt lehetőség:
Dr Demeter Judit főorvos szájüregi szűrést, Dr Uzelman Ágota főorvos és Dr Cseplák György főorvos melanoma szűrést, Dr Péteri László főorvos prosztataszűrést és tanácsadást, Dr Ottmár Piroska háziorvos belgyógyászati, Kovács Katalin denzitometriás szakasszisztens osteoporozis tanácsadást végzett. Lehetőség volt vérnyomás, vércukor, koleszterin mérésre, BMI, testzsír meghatározásra, PSA tesztre.
A szűrésekre 164 fő regisztrált.

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Majális a Dolinkában

A gyönyörű természeti fekvésű Dolinkában lebonyolított Városi Majálison a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete aktívan részt vett. Sátrunkban 9 órától délig állapotfelmérésen, diabetes kockázati felmérésen és tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, és indulhattak a Tarjáni Olvass tovább...

Egyéb

Egészségügyi sminktetoválás az arra rászorulóknak

Egészségügyi szakember szeretné felajánlani a segítségét azoknak a nőknek, férfiaknak, akiknek a betegségük miatt, illetve a kezelések következményeként esztétikai problémákkal küzdenek. “Szívesen várok minden erre érdeklődőt a 13. kerületi szalonunkban, ahol a szerdai és pénteki Olvass tovább...