Sosem lehet eléggé sokszor hangsúlyozni, mennyire nagy szükség van a betegség megelőzésének vagy minél előbbi gyógyításának érdekében arra, hogy részt vegyünk a szervezett szűréseken.

Bár Kerekharaszt csak néhány kilométerre fekszik Hatvan városától, ám vezetői nagy felelősséggel igyekeznek gondoskodni településükről és főként a benne élőkről.


2013. április 25-én immár negyedik alkalommal került megszervezésre a település lakói számára a Szűrési nap, a Polgármesteri Hivatal épületében. Középpontjában a hölgyek részére a nőgyógyászati méhnyakrákszűrés állt, melyet Dr. Gulyás Zoltán onkológus-nőgyógyász és asszisztense végzett. A doktor úr a mell és a bőr átvizsgálásával is a rosszindulatú elváltozások kiszűrésére törekedett. A bőrvizsgálatot férfiak számára is elvégezte. A résztvevők ismertető anyagot vihettek haza az emlő és a bőr önvizsgálatáról.


A település minden lakosa számára elérhető volt a szájüregi rákszűrés, melyet Dr. Guth Ilona fül-orrgégész főorvos végzett.
A vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint mérést szintén igénybe vehette minden lakos, melynek mért értékeit Dr. Jakab Lajos háziorvos azonnal ki is értékelt, és mindenkit ellátott életmód tanácsaival. A doktor úr kérdőíveket is értékelt, amelynek célja a cukorbetegségre való hajlam kiszűrése.


Nagyon örvendetes tény, hogy a méhnyakrák szűrésen 54 fő jelent meg, az egyéb szűréseken pedig 64 fő vett részt.
A rendezvényhez anyagi támogatást kaptunk településünk Önkormányzatától, amelyet ezúttal is köszönünk. Köszönet illeti Lestyán Balázs gyógyszerészt és munkatársnőjét, aki részt vett a méréseken.


A Kerekharaszti Nyugdíjas klub Budai Ferencné vezetésével finom és egészséges salátákat és szendvicskrémeket készítettek, melyet kóstolóként kínáltunk a résztvevőknek. Az alapanyagot a Magyar Rákellenes Liga Kerekharaszti Alapszervezete vásárolta meg.
A szűréseken túl hangsúlyozni kell annak az összefogásnak a fontosságát, mely a hivatal, a civil szervezetek és magánszemélyek között jött létre, és segítette a munkát. Jövőre ismét szeretnénk megismételni a szűrőnapot, és reméljük még többen eljönnek majd!
A beszámolót készítette: Luklíder Jánosné a Kerekharaszti Alapszervezet vezetője

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Öt éven túl – hogyan éljük túl az első öt évet

„Az orvosi kezelések elengedhetetlenek, de főleg a daganatos betegségnél nekünk is ki kell venni a részünket”

Egyéb

Pink Month – köszönet a támogatóknak!

Köszönjük a Pittsburgh Steelers Magyar Fanklub Pink Month hónap kezdeményezését és támogatását, a rajongók adományait. Az idei kampányhoz csatlakozott a Telekom Veszprém kézilabdacsapat, a MAC Budapest Jégkorong Akadémia, a Budaörs Handball csapat – ők két Olvass tovább...