Az onkológiai betegeknél alkalmazott gyógytorna, mozgásterápia javítja a beteg életminőségét, általános testi-lelki állapotát, hangulatát, hozzásegíti a rehabilitációhoz.

A foglalkozás történhet a kórteremben, vagy tornateremben, egyénileg, vagy csoportos formában is. A gyógytornász ismerteti a gyakorlatokat, amelyeket a beteg saját maga végez. Szükség esetén sor kerülhet speciális masszázsra, illetve passzív, aktív kimozgatásra is.

 

A gyógytorna célja a beteg mobilizálása, erősítése, az izmok és az izületi mozgások helyreállítása, a kóros testtartás kialakulásának megelőzése, korrekciója (pl. emlőműtöttek esetén a jellegzetes “görnyedt” testtartás). A tükörrel szemben végzett torna elősegíti a megváltozott testkép elfogadását. Légzőtornával, értornával megelőzhetőek a szövődmények (pl. tüdőműtéten átesettek betegeknél).

A mozgás bizonyítottan előnyös hatással van a betegek pszichés állapotára is, oldja a feszültséget, szorongást.
Speciális gyógytornát igényelhetnek a következő állapotok, tünetek: műtét előtti és utáni állapotok, csillapítandó fájdalom, limfödéma (nyiroködéma), csonkító műtét, gerincsérülések, törések, izületi beszűkülések, gyengeség, erőtlenség, inaktivitás.
A gyógytorna, mozgásterápia javallatáról a beteg kezelőorvosa és a gyógytornász közösen dönt, figyelembe véve a beteg állapotát és a betegség jellegét, a járulékos problémákat (pl. trombózis, embólia, láz).
A mozgásterápiának a rákos betegség bármelyik stádiumában létjogosultsága van: rögtön a diagnózis közlése után megelőzésként, a műtétet megelőző és követő időszakban, kemoterápia, sugárkezelés, fájdalomcsillapítás idején, valamint a palliatív kezelés részeként.

Nyiroködéma kezelés
Rákos betegek esetében a műtéti beavatkozás, vagy akár maga a betegség is többnyire a nyirokrendszer direkt, vagy indirekt érintettségét jelenti, ezért az ebbe a betegségcsoportba tartozók egyben potenciális limfödémásnak tekinthetők. A kezelés célja a végtag-duzzanat csökkentése, kiürítése és az állapotromlás megelőzése. Kezelési formái a manuális nyirokdrenázs (nem masszázs), a gépi nyomáshullámkezelés, a kompressziós kötés (bandázs), a speciális gyógytorna, és a kompressziós harisnya alkalmazása a karokon és a lábakon. Ezeket a kezeléseket csak szakképzett gyógytornász végezheti, aki alapvégzettségén kívül a limfödéma kezelésére is szakképesítést szerzett.
Szabados Márta gyógytornász előadása alapján

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

2013.november 27. Egészségnap Csányon

A Hatvan kistérség csendes kis falujában, a dinnyéjéről híres Csány nevű falucskában egészségnapot szerveztek, amelyre a MRL Hatvani Segítő Szolgálatát is meghívták.

Egyéb

…három hónapom van hátra…

Kíváncsi a végére?Nézze velünk!

Egyéb

Prof. dr. Simon Tamás: Miért csak négy-öt megy el a tíz meghívottból?

Miért csak négy-öt jön el a tíz meghívottból? A Magyar Rákellenes Liga üzenete a mellrákszűrésre meghívott 45-65 éves hölgyeknek. Hívunk, jöjj, mert késve késő! Hívunk, mert a rák alattomosan kezdődik, de ha keressük, megtaláljuk még Olvass tovább...