Hagyományaihoz híven, a Magyar Rákellenes Liga, idén is megkoszorúztuk Dr. Dollinger Gyula (1849-1937) domborművét az Országos Onkológiai Intézet, Kékgolyó utcai bejáratánál. Leróva ezzel tiszteletüket a sebészprofesszor, egyetemi tanár munkássága előtt.

Az Ő születésnapján, április 10-én ünnepeljük évről-évre a Nemzeti Rákellenes Napot, amelyen a Liga már negyedik alkalommal adta át „az év onkológusa, az én orvosom” pályázat nyertesének a Dr. Dollinge Gyula emlékérmet.
 
Dr. Dollinger Gyula 1875-ben Pesten orvos- és sebészdoktori, majd 1877-ben ugyanitt szülészmesteri oklevelet szerzett. Közben már 1874 júniusától tanársegéd a kórszövettani tanszéken, majd 1876-77-ben műtőnövendék Kovács József professzor sebészeti klinikáján. 1882-ben külföldi tanulmányútra indult német, francia és angol sebészeti és ortopédiai intézetekbe. Ugyanezen évben Budapesten a testegyenészet (ortopédia) tárgykörében magántanári képesítést szerzett. 1889 áprilisától az Irgalmasrend budai kórházának műtője, 1891-től ugyanitt a sebészeti osztály kinevezett műtőorvosa. 1891-től rendkívüli, 1897-től nyilvános rendes tanár a budapesti Orvoskaron, egészen 1919-es nyugdíjba vonulásáig. Az ortopédia hazai megalapozója, külföldön is elismert szaktekintély volt.

Dollinger maradandót alkotott, iskolát teremtett a sebészeti tevékenység fejlesztése és az újabb technikák bevezetése terén. Jelentős szervezőmunkája segítette a klinikai tevékenységet, az egyetemi oktatást és az orvostovábbképzést. Merész újító volt, a modern magyar sebészet első reprezentánsa, a hazai ortopédiai sebészet megteremtője. Korának minden újításával lépést tartott. Klinikáján a hassebészet, az agysebészet, a mellkassebészet, az urológia és a modern orthopédia a mindennapi tevékenységek körébe tartozott.


Nevéhez fűződik az önkéntes ápolónői intézmény megszervezése a Vöröskereszten belül és az első magyarországi epekőműtét. Az I. világháború alatt kórházat, utókezelőt és művégtaggyárat szervezett. Több éven át volt elnöke a Budapesti Orvosegyesületnek, a budapesti, majd az Országos Orvosszövetségnek.

Ugyancsak Dollinger Gyula nevéhez fűződik az Országos Rák Bizottság megalakítása 1902-ben, a dohányzás és rák összefüggésének hangsúlyozása, illetve a rák-regiszter, azaz a magyarországi rák-megbetegedések tudományos szempontból történő orvosi feldolgozásának elindítása.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A Költészet Napja

A Miskolci Alapszervezet mai klubfoglalkozásán a közelgő Magyar Költészet Napjáról (Magyarországon  1964. április 11-én, József Attila születésnapján tartják) emlékeztünk meg a József Attila Könyvtárban. A költészetnapi előadás egy puzzle játékkal kezdődött és egy kvízzel zárult.

Egyéb

Sétakör kutyusokkal a Zagyva-parton

Időpont: 2018.március 4. szombat 14 óra Helyszín: Zagyva-part Újból összejöttek alapszervezetünk kutyás tagjai és a szép napsütéses időben sétáltak kutyáikkal együtt a Zagyva-parton 2 órát. Ma 7 fő vett részt a sétán. Lazányi Jánosné

Egyéb

2023. februári programajánló

Túra-Kultúra Plusz! A csodát ne otthon, a karosszékben várd, gyere az erdőbe és ott megtalálod! Várok Mindenkit február 21-én, kedden 11 órakor a 11-es autóbusz Nagybányai úti végállomásánál egy kis erdei sétára. Elmegyünk az erdőn Olvass tovább...