Településünk a Heves-borsodi Dombság területén, Ózdtól 14 km-re, festői környezetben elhelyezkedő kisváros. A település létszáma 3573 fő. Az országban itt alakult a Magyar Rákellenes Liga 40. Alapszervezete, 2011. február 21-én a 42 fővel.


Érintettként kerültem ebbe a körbe, mert nem találtam a környéken olyan szervezetet, amely daganatos betegekkel foglalkozik. Hosszas kutatás után találtam rá a Magyar Rákellenes Ligára, ahol Strommer Szilvia és Lontainé Hegymegi Erzsébet segítettek az alapszervezet létrehozásában, elindítottak a rák elleni harcban.
Az induláshoz kis városunk vezetői, egészségügyi szervei is sok segítséget nyújtottak. Ma már 115-en vagyunk, aktív dolgozókból és nyugdíjasokból.
Havonta egy, de előfordul, hogy két programot is sikerül megvalósítanunk.


Minden év márciusában a Móra Ferenc Általános Iskolánk rendez egészségnapot, ahol mi is aktívan részt veszünk. Mindig az aktuális célok adják rajzverseny témáját – ahol a jó rajzokat készítőket jutalmazzuk. Ilyenkor szűrések, vetélkedők is szerepelnek a programban, amit a gyerekek nagyon élveznek.
Nagy segítség, hogy orvosaink lelkesen támogatását élvezzük, ha felkérjük őket egy-egy előadás megtartására. Ilyenkor a Négy Évszak Irodalmi Kör tagjai teszik színesebbé programjainkat. A Nemzetközi Rákellenes Napon ez év áprilisában kellemes perceket okoztak versmondásukkal a hallgatóságnak.
Már második alkalommal volt nálunk prof. Dr. Simon Tamás elnök úr, aki közvetlen előadásával nagyon hamar népszerű lett a résztvevők között.
Évente, júliusban szervezik településünkön a nagyszabású Molnárkalács fesztivált, ahol külön sátorral részt veszünk a rendezvényen, s reformételekből falatkákat kínálgattunk az idelátogatóknak, szórólapokat osztottunk, ajándékmasszírozást nyújtottunk.

                                     
Első kirándulásunk Parádon volt, ezt követte ez évben a Mátra Múzeum és Mátrafüred. Kirándulásainkba mindig beiktattunk sétát, múzeumlátogatást. Eddigi összejöveteleink vidáman, jó hangulatban teltek el.

A férfiak prosztata szűrését a tavalyi évhez képest másképp oldottuk meg. Focimeccset szerveztünk a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesülettel – ahol a focizókat az egészségügyiek szűrték meccs előtt – utána bográcsossal vendégeltük őket. A résztvevők élvezték, jók voltak a visszajelzések. A hölgyeknek meccs előtt a pályára sétát indítottunk, hogy szurkoljanak az egészségért focizóknak.


A nőkről sem feledkeztünk el, nekik mellrák elleni sétát rendeztünk, már második éve. Idén kétszeresére emelkedett a résztvevők száma. Úgy tűnik, egyre többen figyelnek az egészségükre, a megfelelő életmódra, szeretik a közös megmozdulásokat.

    
Célunk, hogy növekvő lakossági érdeklődés mellett még több szűrést tudjunk megvalósítani és az eddiginél is jobban bevonjuk a lakosságot a rákellenes küzdelembe. Szeretnénk elérni, hogy a rák szóról ne a halál jusson az emberek eszébe, hanem odafigyelés az életmódra, szűréseken való részvételre, és az egyre nagyobb számú gyógyulásra. Ehhez társul Elnök Úr 2012-es jelmondata: „Kergessük el a rákot jókedvvel, mozgással, étrenddel, szűréssel!”

Cseh Istvánné
Borsodnádasdi Alapszervezet vezetője

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Adventi üdvözlet és a Salgótarjáni Alapszervezet bemutatása a Nógrádi Civil Közösségben

Adventi üdvözlet a Salgótarjáni Alapszervezet vezetőjétől   Nógrádi civilek bemutatása – köztük a Salgótarjáni Alapszervezet 4:28-7:05-ig

Egyéb

Határozatok, jegyzőkönyvek

Mellékletek: Elnökségi ülés 2015 05 07 Elnökségi ülés jegyzőkönyve 2015 05 07 Elnökségi ülés határozatai 2015 03 12 Elnökségi ülés jegyzőkönyve (letölthető pdf fájl) 2015 03 12 Elnökségi ülés határozatai (letölthető pdf fájl) 2015 01 Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kosárfonó tanfolyam

A Hatvani Alapszervezet beszámolója A Grassalkovich Művelődési Ház szervezésében 2022. január 17-től kosárfonó tanfolyam indult, melyre a Hatvani Alapszervezet öt tagja meghívást kapott. Nagy örömmel elfogadták a felkérést tagjaink a nem is oly könnyű, de Olvass tovább...