Településünk a Heves-borsodi Dombság területén, Ózdtól 14 km-re, festői környezetben elhelyezkedő kisváros. A település létszáma 3573 fő. Az országban itt alakult a Magyar Rákellenes Liga 40. Alapszervezete, 2011. február 21-én a 42 fővel.


Érintettként kerültem ebbe a körbe, mert nem találtam a környéken olyan szervezetet, amely daganatos betegekkel foglalkozik. Hosszas kutatás után találtam rá a Magyar Rákellenes Ligára, ahol Strommer Szilvia és Lontainé Hegymegi Erzsébet segítettek az alapszervezet létrehozásában, elindítottak a rák elleni harcban.
Az induláshoz kis városunk vezetői, egészségügyi szervei is sok segítséget nyújtottak. Ma már 115-en vagyunk, aktív dolgozókból és nyugdíjasokból.
Havonta egy, de előfordul, hogy két programot is sikerül megvalósítanunk.


Minden év márciusában a Móra Ferenc Általános Iskolánk rendez egészségnapot, ahol mi is aktívan részt veszünk. Mindig az aktuális célok adják rajzverseny témáját – ahol a jó rajzokat készítőket jutalmazzuk. Ilyenkor szűrések, vetélkedők is szerepelnek a programban, amit a gyerekek nagyon élveznek.
Nagy segítség, hogy orvosaink lelkesen támogatását élvezzük, ha felkérjük őket egy-egy előadás megtartására. Ilyenkor a Négy Évszak Irodalmi Kör tagjai teszik színesebbé programjainkat. A Nemzetközi Rákellenes Napon ez év áprilisában kellemes perceket okoztak versmondásukkal a hallgatóságnak.
Már második alkalommal volt nálunk prof. Dr. Simon Tamás elnök úr, aki közvetlen előadásával nagyon hamar népszerű lett a résztvevők között.
Évente, júliusban szervezik településünkön a nagyszabású Molnárkalács fesztivált, ahol külön sátorral részt veszünk a rendezvényen, s reformételekből falatkákat kínálgattunk az idelátogatóknak, szórólapokat osztottunk, ajándékmasszírozást nyújtottunk.

                                     
Első kirándulásunk Parádon volt, ezt követte ez évben a Mátra Múzeum és Mátrafüred. Kirándulásainkba mindig beiktattunk sétát, múzeumlátogatást. Eddigi összejöveteleink vidáman, jó hangulatban teltek el.

A férfiak prosztata szűrését a tavalyi évhez képest másképp oldottuk meg. Focimeccset szerveztünk a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesülettel – ahol a focizókat az egészségügyiek szűrték meccs előtt – utána bográcsossal vendégeltük őket. A résztvevők élvezték, jók voltak a visszajelzések. A hölgyeknek meccs előtt a pályára sétát indítottunk, hogy szurkoljanak az egészségért focizóknak.


A nőkről sem feledkeztünk el, nekik mellrák elleni sétát rendeztünk, már második éve. Idén kétszeresére emelkedett a résztvevők száma. Úgy tűnik, egyre többen figyelnek az egészségükre, a megfelelő életmódra, szeretik a közös megmozdulásokat.

    
Célunk, hogy növekvő lakossági érdeklődés mellett még több szűrést tudjunk megvalósítani és az eddiginél is jobban bevonjuk a lakosságot a rákellenes küzdelembe. Szeretnénk elérni, hogy a rák szóról ne a halál jusson az emberek eszébe, hanem odafigyelés az életmódra, szűréseken való részvételre, és az egyre nagyobb számú gyógyulásra. Ehhez társul Elnök Úr 2012-es jelmondata: „Kergessük el a rákot jókedvvel, mozgással, étrenddel, szűréssel!”

Cseh Istvánné
Borsodnádasdi Alapszervezet vezetője

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Decemberi programok Gyöngyösön

Évadzáró és karácsonyi megemlékezést szerveztünk 2019. december 10-én. Nagyon jó hangulatú, szép lezárása volt ennek az évnek. December 5-én önkéntesek világnapján voltunk Rózsaszentmártonba. Nagyon színvonalas műsort volt, jól éreztük magunkat. Teljesítménytúra a Mátrában, amelyet este Olvass tovább...

Egyéb

November a szájüregi rák elleni küzdelem hónapja is

Kevesen tudják, hogy a szájüregi rákos megbetegedések időbeni fölismerésének útjai a szájüreg áttekintése és rendszeres fogorvosi vizsgálat. http://www.merjmosolyogni.hu/november-szajuregi-rak-elleni-kuzdelem-honapja-segitsunk-egyutt.mosoly

Egyéb

Örökmozgók Hete

Eleged van a bezártságból?  Petyhüdtek az izmaid? Kicsit tartasz még attól, hogy elkaphatod a vírust? Szívesen kimozdulnál otthonról, de még nem mersz nagyobb közösségbe menni? Sportoltál a karantén alatt is? Szeretnéd megőrizni az edzettséged? Tarts Olvass tovább...