Keress Magdika egy klubbot, közösséget, ahol hozzád hasonlóan rákkal küzdő betegek vannak és segítik egymást a betegség leküzdésében! – szólított meg halkan szobatársam Évike, mikor második alkalommal mentem kemoterápiára és belépve a kórterembe, meglátta arcomon a félelmet, félelmet az ismeretlentől, ami rám várt…

Megkerestem.

A kezeléseim befejeztével, a hatvani onkológus doktornő segítségével felvettem a kapcsolatot a Ligával, és 2005 év őszén megalakult a Magyar Rákellenes liga Hatvani Alapszervezete és Segítő Szolgálata. Elvégeztem az önkéntes képző tanfolyamot és másfél éven keresztül a hatvani onkológia várótermében, mint önkéntes segítő találkoztam betegtársaimmal. 2007 június 7-én volt a Segítő Szolgálat szép új klubhelységének, irodájának  a megnyitó ünnepsége. Azóta, mint a MRL munkatársa vezetem a Segítő Szolgálatot. Nagyon sok szép és hasznos programon vettünk részt az elmúlt években, ezeket szeretném most felsorolni.

Rendszeresen szervezünk orvos-beteg találkozókat, ahol bátran, kötetlenül, tágabb időkorlátok között, szakembereknek tehetik fel kérdéseiket a betegek, családtagok, érdeklődők.

Havi szinten szervezünk klubfoglalkozásokat. Fakanál klub, Kreatív klub és a Stresszoldó csoportfoglalkozás évek óta sikeresen működik. A betegségen átesett tünetmentes betegek erőt és bíztatást adnak a diagnózissal most szembesülő társaiknak, családtagoknak.

Kétévente szervezünk a Heves Megyei Alapszervezet tagjainak önkéntes képzést. Képzett önkéntesek segítik az alapszervezetek munkáját, kórházi osztályokon segítenek az ápolásban vagy otthonfekvő betegeket látogatnak meg szintén segítés céljából.

2011-től közösen szervezzük a Hatvani Kórházzal a helyi Egészségnapokat. Tavaly négy sikeres egészségnapon, szűrőnapon voltunk jelen, ahol a profilunknak megfelelően szólíthattuk meg az érdeklődő lakosságot. Munkánkban nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre és a szűrésekre való ösztönzésre!

Hatvan város és kistérség általános iskoláiban emlő-here önvizsgálati előadást és filmvetítéssel egybekötött beszélgetéseket tartunk.

Kiváló kapcsolatot és folyamatos együttműködést ápolunk Liga Heves Megyei Alapszervezeteivel, a Hatvani Népegészségügyi Intézettel, a Hatvani Polgármesteri Hivatallal, a Hatvani Kórházzal, orvosokkal, védőnőkkel, iskolákkal.

A 2012. év a „mozgás” éve. Ennek jegyében tavasszal úszóversenyt hirdettünk meg daganatos betegségben szenvedőknek, amely óriási sikert aratott. Ehhez a versenyhez Rózsaszentmártoni és Kerekharaszti Alapszervezetek is csatlakoztak. Ezt követően februárban farsangi batyus álarcosbált is szerveztünk. Mókásabbnál mókásabb jelmezekbe öltöztünk és jókat vidultunk a jelmez adta figurák megjelenítésén.

Ötödik éve szervezzük meg idén is a Mellrák elleni figyelemfelhívó sétánkat. A Lánchíd példájára mi is „rózsaszínbe” öltöztetjük a Hatvan város Zagyva-hídját. Neves orvosok tartanak felvilágosító előadást a minden évben bővülő felvonulóknak.

Idén prof. dr. Dank Magdolna docensasszony előadását hallhatjuk „Személyre szabott orvoslás az emlőrákban” címmel.

A Magyar Rákellenes Liga 2012-ben meghirdetett programjának a „Az élet könnyebben könnyebb”-nek lelkes résztvevői vagyunk. Tíz hónapon keresztül heti egy alkalommal futunk, tornászunk. Teszünk ezt az egészségünkért, ami folyamatos odafigyelést, gondoskodást igényel, és néha le kell győzni önmagunkat is, hogy úja elmenjünk az edzésre. Nem az számit hány kört futunk a hatvani sportpályán, hanem hogy jól érezzük magunkat egymás társaságában, vidáman és hasznosan teljenek a napjaink.

2012. június 28-án ünnepelte a Segítő Szolgálat az 5. születésnapját. Betegtársaimmal, az ünnepséghez méltó, hangulatos műsorral leptük meg vendégeinket. E jeles alkalomra Hatvan város Polgármesterétől, Szabó Zsolt úrtól az Alapszervezet azt a lehetőséget kapta, hogy megtekinthesse az Országházat.

A szerkesztő megjegyzése: Lazányi Jánosné, Magdika az 5 éves jubileumi ünnepség alkalmával, a Segítő Szolgálatban és az Alapszervezetben végzett kimagasló, áldozatos munkája elismeréseként, a Magyar Rákellenes Liga Ezüstgyűrűjét kapta. Az oklevelet és gyűrűt Prof. Dr. Simon Tamás a Liga elnöke adta át. Ezúton is gratulálunk hozzá!

Magdika nyilvánosan is felvállalva betegségét, tagja a Túlélők klubjának. Számos társával együtt, évek óta szerepel a Liga 1%-os kampányában, ezzel is segítve civilszervezetünk életét.

Betegségünk alatt megváltozik az életünk! Más szemmel látunk és mérlegelünk dolgokat. Több a szabadidőnk, de mi próbáljuk azt hasznosan eltölteni, igyekszünk vidáman, megértően, szeretetben élni. Így nemcsak mi vagyunk boldogok, de látjuk gyermekeink, szeretteink szemében is a boldogságot! „Jól van! Egészséges Anya! Újra mosolyog Apa!”

Lazányi Jánosné
a Hatvani Alapszervezet  és Segítő Szolgálat vezetője

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Őszi kirándulás és főzőcske Hatvanban

Még a korán beköszöntött hűvös ősz is kedvünkben járt!

Egyéb

Kutyás Terápia bemutató a MRL Szekszárdi Alapszervezetének rendezvényén

„Az állatok – a kutya – jó hatása az ember érzelmi-szociális fejlődésére ma már tudományos tény.” 28 fő vett részt január 6-án a MRL Szekszárdi Alapszervezetének szervezésében a Csiga-Biga Alapítvány bemutatóján, a Civil Információs Centrumban.

Egyéb

Prosztata egészség

Tisztelt Érdeklődő! A rákos megbetegedések okozzák a 65 év alatti férfilakosság halálozásának egyharmadát.  A tumor okozta halálozási arány a férfiak körében kétszeres különbséget mutat az EU 27 országaiban.  A mortalitási ráta legmagasabb Kelet-Európában, ezen belül Olvass tovább...