Hazánk második legnépesebb városában, Hajdú-Bihar Megye szívében, 2001-ben alakult újjá a Debreceni Alapszervezet, elődje már a Liga megalakulása után nem sokkal elkezdte a városban a munkát.

Az alapszervezet rendezvényein kiemelt feladatának tekinti a rákbetegség megelőzéséről évente megrendezett felvilágosító előadásokat felnőttek körében. Gyermekek részére (óvodások, általános iskolások) több alkalommal gyermekrajz kiállítást szervez, ezzel tanítva a kicsiket az egészséges életforma elsajátítására, amely a betegségek megelőzősének alapja.

Az E-learning program nagy sikert arat az általános iskolások körében. Ebben a programsorozatban, a jelentkezett iskolák csapatai először feladatokat oldanak meg az internet technikai lehetőségeit kihasználva, majd egy záró vetélkedő keretében mérték össze tudásukat. Erre a záró vetélkedőre, egy előre kiadott feladattal jöttek, amit bármilyen, szabadon választott módszerrel feldolgozva prezentálhattak. (pl.: osztályfőnöki óra, PowerPoint-os prezentáció, video filmkészítés, bírósági tárgyalás eljátszása, stb.) Ezek az újszerű lehetőségek nagy sikert arattak a tanulók körében, ami számunkra is tanulsággal szolgált: miszerint, könnyebben bevonhatók a gyerekek, ha a feladat érdeklődési körükhöz közel áll.
Alapszervezetünk tagjai évek óta aktívan részt vesznek a városi egészségnapokon, ahol az emlő önvizsgálatot tanítják, valamint vérnyomás-, és vércukor szintmérést is végeznek önkéntes orvostanhallgatók bevonásával.

Több alkalommal rendeztük meg a sétával egybekötött „Összefogás az egészségért, az emlőrák ellen” szimpóziumot. 2003. május 28.-i szimpóziumon részt vett Nancy Goodman Brinker az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetasszonya is.
1999-ben Dr. Szluha Kornélia létrehozta a HÍVÁS Daganatos Betegek Rehabilitációs Klubját. Kezdetben emlőbetegek klubja volt, az elmúlt években azonban bármilyen daganatos betegségben szenvedő vagy gyógyult beteget szívesen látnak.
Az alapszervezet több mint 10 éve minden évben megrendezi rákbetegek részére a már hagyományos és számunkra felejthetetlen karácsonyi jótékonysági hangversenyét, mely segít ráhangolódni a közelgő ünnep hangulatára.

A Debreceni Alapszervezet jelenlegi elnöke Dr. Adamecz Zsolt, a DEOEC Sugárterápia Tanszék főorvosa, aki célul tűzte ki, hogy eloszlassa a vélt és valós félelmeket a daganatos betegségekkel kapcsolatban és megmutatassa a daganatos betegeknek, hogy nem szabad feladni a betegséggel való küzdelmet, hiszen már ezzel a betegséggel is lehet teljes értékű életet élni.
Debrecen és a térség daganatos betegei a város onkológiai osztályain kapnak ellátást, ezért 2009-ben a Liga Segítőszolgálata is munkába állhatott a betegek segítésére, tájékoztatására, és a rehabilitációban. Ennek is volt egy elődje, az Észak-Alföldi Regionális Központ, amelynek hasonló feladatokat látott el, mint a mai Segítőszolgálat.

A Segítőszolgálat keretein belül gyógytorna működik emlődaganatos betegek számára, szakképzett gyógytornász vezetésével. 2012 áprilisában az Újjászületés Rehabilitációs Táncklubbal együttműködve táncklub is alakult, ahol a résztvevő daganatos beteg hölgyek hastáncot tanulnak, az Estella Hastánc Stúdió támogatásával. Nagy sikere van táplálkozási tanácsokkal segítő „Főzzünk, de okosan” címmű klubunknak. A Segítő Szolgálat keretein belül működik a Reménység Klub is, itt havonta egy alkalommal emlőműtött betegek találkoznak.
Az Alapszervezet és a Betegszolgálat egymás munkáját támogatva segíti a betegeket és igyekszik megvalósítani a Liga által ajánlott célokat.

Gál Annamária
MRL Debreceni Segítő Szolgálat vezetője

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Ragadj tollat, ceruzát, ecsetet, készíts plakátot! – dohányzásellenes pályázati felhívás

„Ne vessz el a füstben, válaszd az életet!” címmel a Magyar Rákellenes Liga pályázatot hirdet az általános és középiskolások részére Bizonyára mindannyian tapasztaljátok környezetetekben az egyre terjedő egészségkárosító szokásokat. Sokan vannak, akik elszomorító módon önpusztító Olvass tovább...

Egyéb

Lemondás az elnöki tisztségről

Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az október 29-ei elnökségi ülésen bejelentette, hogy 2015. november 30-ai dátummal lemond elnöki tisztségéről. Ezt a döntését egészségi állapota miatt hozta meg. Egészségi állapota mozgásában korlátozza, Olvass tovább...