A Magyar Rákellenes Liga 2014. május 22-ei választó küldöttgyűlése megerősítette tisztségében az eddigi vezetőséget:
Prof. dr. Simon Tamás – elnök
Dr. Demeter Jolán – általános elnökhelyettes
Rozványi Balázs – gazdasági elnökhelyettes

Prof. dr. Simon Tamás egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem emeritus professzora, az orvostudomány kandidátusa, a Magyar Rákellenes Liga alapító tagja, az alapítás óta elnökségi tagja, 2009 óta elnöke.

Az ifjúság egészségtudatos neveléséért számtalan területen stratégiai értékű és megvalósítást elősegítő tevékenység élharcosa. Megalapítója és létrehozója az Ifjúsági Kortárs Oktató mozgalomnak az AIDS, drog, alkohol és a dohányzás ellen. Ezért a tevékenységéért a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Egyetemisták és középiskolások részére kiadványok létrehozásában tevékenykedett. Tagja volt a UICC „Rákellenes oktatás az iskolákban és közösségekben” szakbizottságának, szervezője volt az erről szóló budapesti workshopnak, valamint a kapcsolódó UICC kiadvány magyar fordításának. Részt vett a pedagógusok és védőnők képzésében. Országos szinten ifjúsági pályázatok elindítója, a férfiak egészsége érdekében létrejött program kidolgozója és képviselője. Szakmai ismerete, gyakorlata a népegészségügy területén hasznos a Magyar Rákellenes Liga feladatainak megoldásában. Az Egészségfejlesztés folyóirat felelős szerkesztője. Szlogenjeivel, tájékoztató anyagaival gazdagította a Magyar Rákellenes Liga figyelemfelhívó, felvilágosító munkáját. Több, mint 200 cikket írt. A rák elleni harc területén végzett munkájáért a Magyar Rákellenes Liga ezüst gyűrűvel tüntette ki. 2014-ben tevékenységéért Budapestért díjat kapott.

A UICC ajánlásának megfelelően évente meghatározza a Liga fő programját, szlogenjeivel útmutatást ad az alapszervezetek munkájához. Rendszeresen előadást tart konferenciákon, az alapszervezetek rendezvényein, előadásaival gazdagítja ismereteiket, alakítja szemléletüket. Képviseli a Liga tagságát minisztériumi és OEP egyeztető megbeszéléseken, valamint nemzetközi fórumokon, tudományos konferenciákon.

Dr. Demeter Jolán 1997 óta tagja a Magyar Rákellenes Ligának, mint elnökségi tag, 2009 óta pedig általános elnökhelyettes.

Több mint 30 éve radiológus a Szent János Kórház Radiológiai Osztályán. A Mammográfiás Decentrum vezetője. Mammográfiás emlőszűrést és diagnosztikát, ultrahang- és CT vizsgálatokat végez. Hat alkalommal rendezte meg a Szent Agáta Mammológus Napot, valamint ugyancsak hat tudományos ülést szervezett. Tagja a Szent János Kórház Onkoteam-jének, a Szent János Kórház Tudományos Bizottságának és elnöke az Országos Onkológiai Intézet Felügyelő Bizottságának. A Nemzeti Betegfórum Választmányának tagja, az Onkológia-Hematológia tagozat képviselője.

1997-ben emlőklubot-, 2008-ban veserákos betegklubot alapított. 2008-2009-ben az „Egyenlőtlenségek kiküszöbölése a daganatos betegségekben” témakörben a hódmezővásárhelyi kórházzal és egészségnevelő osztályával valósított meg pályázatot, amelyhez kapcsolódva segítő klubot alapított rákbetegeknek.

5 évig volt az ECL elnökségének tagja, feladata a kelet-európai rákszövetségekkel való kapcsolattartás volt. Rendszeresen képviseli a Ligát külföldi konferenciákon, ahol számos előadást is tartott. 

Több mint 100 közleményt, felvilágosító, oktató cikket, valamint két könyvet és egy könyvrészletet írt. Rendszeresen előadást tart egészségeseknek és betegeknek.

A rák elleni harc területén végzett munkájáért a Magyar Rákellenes Liga ezüst gyűrűvel tüntette ki. 2014-ben tevékenységéért Batthyány Strattmann László életmű díjat kapott.

Rozványi Balázs programozó matematikus, regisztált mérlegképes könyvelő. 1993 óta dolgozik a Magyar Rákellenes Liga gazdasági vezetőjeként. Ugyanebben az évben választották meg a Liga pénztárnokává, amely tisztségre újra meg újra megválasztották 2009-es gazdasági elnökhelyettessé választásáig, így 22 éve szolgálja a Ligát alkalmazottként és választott tisztségviselőként.

A „hőskorszaktól” kezdve részt vett egy olyan csapat felépítésében és munkájában és a maga területén az irányításában, ahol mindenki – sokszor erején felül – igyekezett a Liga célkitűzéseit megvalósítani és ezt a mára többezres tagságú civil szervezetet működtetni.

Nagy része van abban, hogy a Liga az elmúlt több mint két évtizedben a jogszabályi kereteket kihasználva, de nem átlépve folyamatosan működött.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

GyöngyÖZÖN – Fűzzön velünk gyöngyöt!

IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Egyéb

Így sétáltunk és ennyien!

A Magyar Rákellenes Liga siófoki alapszervezete október 11-én idén is megrendezte az „Összefogás az emlőrák ellen” elnevezésű, úgynevezett rózsaszín sétáját. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, az összefogás szimbóluma a rózsaszínű szalag.